Labdien! Vēlējos pajautāt vai kāds varētu iedot alus recepti tādu, lai sanāktu kaut kas līdzīgs tērvetes alum.
Vēl es gribētu zināt kur var atrast labākas receptes iesācējiem, tādas kur paskaidro kas kā un cik ilgi.
Paldies jau iepriekš.🙂

a month later

Man patiesībā ir līdzīgs jautājums.
    Vēlos tīri pašam priekš sevis atskaitei uztaisīt kaut ko līdzīgu Tērvetniekam. Varbūt kādam ir recepte, vai vismaz kaut kas ļoti līdzīgs?

Kā jūs raksturotu/definētu Tērvetes sarkanā garšu, smaržu, ķermeni ?

Man šitas par Tērvetnieku ir nosaukts - neatceros, vai ņēmu par pamatu kādu KUPLAS recepti un vai garšoja līdzīgi:

94% Pils / 3% Cara - 15L / 3% Auzas
        66C / OG 1.050 / FG 1.010 / 5.5%
        60min Perle 20IBU / 30min Perle 15IBU / 15min Saaz 3 IBU
        Daļu vēl nokaķoju uz 3 dienām 3g/L
        Raudzēju ar Ringwood Ale, bet ar US-05 mierīgi var pie min temp. 15-16C

No jaunākiem brūvējumiem šis garšoja kā Bauskas:

50% Pale / 50% Vienna
        66C / OG 1.044 / FG 1.009 / 4.6%
        FWH Columbus @ 44IBU
        US-05 @ 18C

Jā, domāju ka visa fiška ir Perle apiņos un viss. Esmu dažas reizes vārījis SH un tieši pēc tērvetnieka garšoja!

Personigi ieteiktu taisit kaut ko uz klasisku German pilsner vai Bohemian pilsner pusi, tas butu attiecigi ar augstakiem IBU, ka Daina noraditajas receptes. Prieks Tervetnieka bus par "rugtu" un noteikti ne vairak ka 20 IBU! Gan jau, ka bazes iesali ir vienkarsi PIlsner un Vine vai Minhene savi 10-20%
            Apinus tad skaties klasiskos Noble tipa (Saaz, Hersbrucker, Mittelfruh, Ttradition utt)
            Raugs vienkarsakais/drosakais bus W34/70, bet jaliek ir tiesam daudz, vai nu taisi starteri, vai vismaz 2 pacinas uz 20-25L (labak jau 3) + raudzesanas temperatura....nogatavinasana.
            Lageris galigi nav vieglakais stils ar ko sakt, recepte var likties primitiva, bet visa fiska ir tiesi procesa, pats ari esmu loti iecienijis so stilu pedeja laika un planoju slipet sis vasaras laika.

BOD

Auzas bērt sākumā kopā ar iesalu? Parastas auzas?

ugis_n
                Kāpēc tik daudz raugs nepieciešams?
                S-04 vai US-05 raugs nederēs?

varētu jau pateikt. bet ja ir tādi jautājumi tad labāk vispirms izlasīt rokasgrāmatu un sabrūvēt dažus kaut vai ar to pašu US-05.

Nu jā. pamēģini uztaisīt “kaut ko”, nevis uzreiz klonēt populāra brūža veikumu. Pietam, ja gribās Tērvetes sarkano, tad labāk nopērc, jo mājās brūvēt nesanāks nemaz lētāk, ja tāda ir iecere. Par to brīdināšanu par lāgera raugu - nu nav jau tik traki. Ar 34/70 nav nekādas diži lielas atšķirības no ale raugiem. Strādā lēnāk, bet ir ok. Ir vēl viens norvēģu kveiks - Oslo, kas var līdz 37grādiem noraudzēt lāgerim līdzīgu alu bez īpašiem defektiem. Par to lāgera rauga daudzumu - tas strādā lēnāk un, cik saprotu, viņam mazāk rauga šūnu uz to pašu daudzumu, tāpēc labāk jāliek vairākas paciņas.

Un vai nu es šo esmu nosapņojis, bet man likās, ka Tērvetei jau kopš aizsākumiem ir savs iesals un iesalnīca. Būtu grūti 1:1 kopiju uztaisīt..

iesalnīcas tērvetei sen vairs nav, tikai runas par atjaunošanu dzirdētas. lētāk kā veikalā gan jau sanāks, ja rēķina tikai izejvielas. bet uztaisīt klonu bez vairāku alu brūvēšanas pieredzes manuprāt nav iespējams. man vēl joprojām pēc 100+ vārījumiem neviens klons nav sanācis, esmu kādas 5x mēģinājis.

p.s. uz pirkstiem rēķinot tāds lāgeris izejvielās varētu izmaksāt kādu piečuku par kasti, veikalā ap 20.

BOD komatu nepamaniji? 🙂
                      Ta ari domaju, augstakiem IBU (ta ka tavas receptes)

Roberts777 ar Us-05 var noraudzet gana tiru un neitralu alu (pie zemakas rugsanas komforta temperaturas), kas sava zina var atgadinat lageri, bet labak tomer izmantot lagera raugu. Saprotams, sanak dargak (un tad nekadi neierakstities Kastrola piecuka pa kasti, jebkura gadijuma tas nav reali, w34/70 pacina vien jau gandriz tik maksa), bet tas ir vajadzigs. No savas nelielas pieredzes ar lageriem varu teikt, ka liekot to vienu pacinu uz 25-30L (dazadus raugus sausos) nav bijusi labi rezultati, neesmu dabujis to tiro garsu. Tagad pedejam lagerim dabuju kartigu rauga placeni svaigu no bruza un uzreiz cita lieta, liekas, beidzot bus sanacis adekvats lageris, vel gan janogatavina. Ari pie zemam temperaturam lagerim pamatrugsanai vajadzetu but pabeigtai 5-7 dienu laika.

Ja nopietni interese lageru bruvesana, iesaku Facebook grupu “German brewing”, looti pieredzejusi pro un majbruvetaji, detalizeti iztirzati visdazadakie jautajumi, tehnikas, nianses...

Priekš KUPLAS konkursa lāgerus taisot izmantoju California Cammon (M54) kurš ''lāgeri'' pie 15-20C raudzē. Sanāca pie 20C un tik pēc mēneša piegarša pazuda - var ar to mēģināt, bet labāk pie min temp. (pēc savas pieredzes, viesiem raugiem ir labāki rezultāti raudzējot pie min. temp., ieskaitot saisona raugu)

LalBrew® Nottingham High Performance Ale Yeast
                            https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/product-details/nottingham-high-performance-ale-yeast/

The optimal temperature range for LalBrew® Nottingham yeast when producing traditional styles is 10°C
                            (50°F)* to 22°C (72°F)

*at lower temperature it is possible to ferment lager-style beers in all-malt wort within 9 days

Pie līdzīgām receptēm un temperatūras ar Nottingham un Diamond Lager sanāca ļoti ļoti neitrāli un uz iesala smaržu/garšu ierientēti ali, es pat teiktu Diamond Lager man bija ar jūtamāku raksturu un nelielu lāgerīgu sērūdeņraža niansi.

Tagad vienmēr stāv rezerves pakas ar Nottingham, ja nu kas, lai varu jebkuru recepti izglābt, ja kas notiks ar paredzēto raugu.

Diamond lager praktiski kopija w34/70, varbūt pavisam nedaudz labāks ir w34/70, bet grūti to starpību pamanit.
                              Ir testēts 1pac diamond un 1 saflager, tīri labs variants.

Write a Reply...