9 months later

Laikam otrdien rādīja dokumentālo filmu par Irānu- valsti kurā pat viesnīcās tūristiem nepārdod alko!!! Tai pat laikā tur ir 6 miljonu alko lietotāju, kas pa kluso saražo savām vajadzībām. Interesanti bija redzēt par alu, viņi veikalā pērk valsts saražoto bezalkoholisko alu, salej bačokā, pieber cukuru un raugu, un WOILA pēc nedēļas 8% aliņš gatavs 😃

    Vobla Klau, negribi arī ko līdzīgu pamēģināt? Piešauj cukuru, raugu un APIŅUS, un būs tikpat labs kā tavs Tērvetnieks pagāšreiz.. 🙂

      remerts2 Es labprāt, bet tad tos bezalko pērc Tu, es visu pārējo 🙂 ?!

        2 months later
        10 days later

        ''Plauktos kārtojas glīti marķētas pudeles ar tik savdabīgiem nosaukumiem kā Pelašķu velns,
        Aroniju ragana, SOHO švītiņš un Baltais zvirbulis.'''

        žēl, ka Lenteņa tobrīd nebija 😃

          8 days later
          a month later

          Nebiju iepriekš manījusi, bet izrādās, ka Stiprais Miezītis ir latvju farmhouse. Vismaz tā vikipēdija saka.

          image 1.png

            8 days later

            Varam gaidīt "Latvijas Valsts meži" un kāda brūža kopdarbu "Pirmais īstais vietējais savvaļas rauga eils"?
            image img-20180726-171918.jpeg

              a month later

              37.min gan neko nenodirš.

              Un arī citās minūtēs. Diezgan interesants apstāsts.

                Forša intervija, skaidrojoša, nebija ne vienā brīdī uzdirsiena... viss labi

                  BOD
                  Sorry, kaut ko sajaucu.
                  Uzpļūte notiek sākot ar 19:48, kad KONTEKSTĀ ar izturēto vīnu/sidru ''alu no 0 līdz gatavai produkcijai varot mēneša laikā uzraut". Šaubos vai šis bija domājis kaķotu vieglo ipu. Viņš vēl varētu 10 gadus noturētu vīnu ar dubļu kafiju salīdzināt, efektīvāk izklausītos, ne? Bet kopumā interesanti.

                    Neesmu dikti zinošs, bet intuitīvi liekās, ka ražošanas posms ilgāks par mēnesi pat craft aliem ir......cik? 1-3% no kopējā apjoma?

                      eilam mēnesis ir standarts - labam lāgerim 2 mēneši, specifiskiem aliem var būt gadi, bet pa lielam, nav nekas nepareizs

                        Ātro alu ar ilgo vīnu/sidru it kā nostāda blakus, tādejādi pavelkot deķīti mazliet uz savu pusi. Nav runa (Zeņķim) par to, vai raidījumā min pareizus alus ražošanas termiņus (tas arī, manuprāt, nav runātāja mērķis - pateikti precīzi). Bet tā ir māksla - forumā uzsākt fleimu, lai varētu piefisties pie vārdiem. Bet, ja turpina fleimot un salīdzina nozares kā tādas, tad vidējais aritmētiskais alus ražotājs/tirgotājs ir nesalīdzināmi lielāks cirsējs. Es pat teiktu, ka tas sidra ražotājs ir eņģelis (cik var spriest no dažu sekunžu izteikuma), salīdzinot ar "dzīvo un nefiltrēto komūnu".
                        Taisni vai žel, ka neesmu sidra entuziasts, tad varētu arī salīdzināt, cik daudz atklāta un bezkaunīga brāķa nonāk alus plauktos un cik sidra plauktos veikalos.

                          Man jāatzīstas: "Esmu apmulsis!" Nespēju savā apziņā salikt 3 lietas kopā:
                          1. - foruma biedru atbildes par to, ka 1 mēnesis ir pilnībā ok alus darīšanai (pieņemot, ka šīs atbildes ir nopietnas),
                          2. - fantastisku pieredzi, garšojot gan savus, gan citu mājbrūvētāju alus, kas izturēti kā minimums gadu,
                          3. - foruma nosaukumu.
                          Bez aizvainojumiem un pārmetumiem.

                            zenkis mums alus parasti norūgst 1,5 nedēļās līdz plānotajam blīvumam, pāris dienas koldkrešā, sapudeļo, 4...5 dienas uzgāzējas, 1,5nedēļas nogatavinās. Pa mēnesi nesanāk, bet 5...6 nedēļas ir pašā laikā.

                            Gadu izturēts alus? Stouts, stiprie visādi, brett utt- jā. Bet apiņotajiem tak jādzer svaigi. Nevar tā vispārināt uz visu alu!

                              es arī parasti noturu uz rauga 10-14 dienas, bet reāli norūgst pa 3-5. Nekaķotajiem parasti 3 nedēļas paiet no vārīšanas līdz pirmajai garšošanai. Kaķotos pēc mēneša sāku testēt. Dažreiz, ar laiku uzlabojas, dažreiz - tieši otrādāk, bet, pa lielam, pēc mēneša ir dzerams.

                              Neesmu īpaši iedziļinājies, bet modernos New England pa 2-3 nedēļām cep augšā