remerts2 Es labprāt, bet tad tos bezalko pērc Tu, es visu pārējo 🙂 ?!

2 months later
    10 days later

''Plauktos kārtojas glīti marķētas pudeles ar tik savdabīgiem nosaukumiem kā Pelašķu velns,
    Aroniju ragana, SOHO švītiņš un Baltais zvirbulis.'''

žēl, ka Lenteņa tobrīd nebija 😃

8 days later
      a month later

Nebiju iepriekš manījusi, bet izrādās, ka Stiprais Miezītis ir latvju farmhouse. Vismaz tā vikipēdija saka.

image 1.png

8 days later

Varam gaidīt "Latvijas Valsts meži" un kāda brūža kopdarbu "Pirmais īstais vietējais savvaļas rauga eils"?
        image img-20180726-171918.jpeg

a month later

37.min gan neko nenodirš.

Un arī citās minūtēs. Diezgan interesants apstāsts.

Forša intervija, skaidrojoša, nebija ne vienā brīdī uzdirsiena... viss labi

BOD
              Sorry, kaut ko sajaucu.
              Uzpļūte notiek sākot ar 19:48, kad KONTEKSTĀ ar izturēto vīnu/sidru ''alu no 0 līdz gatavai produkcijai varot mēneša laikā uzraut". Šaubos vai šis bija domājis kaķotu vieglo ipu. Viņš vēl varētu 10 gadus noturētu vīnu ar dubļu kafiju salīdzināt, efektīvāk izklausītos, ne? Bet kopumā interesanti.

Neesmu dikti zinošs, bet intuitīvi liekās, ka ražošanas posms ilgāks par mēnesi pat craft aliem ir......cik? 1-3% no kopējā apjoma?

eilam mēnesis ir standarts - labam lāgerim 2 mēneši, specifiskiem aliem var būt gadi, bet pa lielam, nav nekas nepareizs

Ātro alu ar ilgo vīnu/sidru it kā nostāda blakus, tādejādi pavelkot deķīti mazliet uz savu pusi. Nav runa (Zeņķim) par to, vai raidījumā min pareizus alus ražošanas termiņus (tas arī, manuprāt, nav runātāja mērķis - pateikti precīzi). Bet tā ir māksla - forumā uzsākt fleimu, lai varētu piefisties pie vārdiem. Bet, ja turpina fleimot un salīdzina nozares kā tādas, tad vidējais aritmētiskais alus ražotājs/tirgotājs ir nesalīdzināmi lielāks cirsējs. Es pat teiktu, ka tas sidra ražotājs ir eņģelis (cik var spriest no dažu sekunžu izteikuma), salīdzinot ar "dzīvo un nefiltrēto komūnu".
                    Taisni vai žel, ka neesmu sidra entuziasts, tad varētu arī salīdzināt, cik daudz atklāta un bezkaunīga brāķa nonāk alus plauktos un cik sidra plauktos veikalos.

Man jāatzīstas: "Esmu apmulsis!" Nespēju savā apziņā salikt 3 lietas kopā:
                      1. - foruma biedru atbildes par to, ka 1 mēnesis ir pilnībā ok alus darīšanai (pieņemot, ka šīs atbildes ir nopietnas),
                      2. - fantastisku pieredzi, garšojot gan savus, gan citu mājbrūvētāju alus, kas izturēti kā minimums gadu,
                      3. - foruma nosaukumu.
                      Bez aizvainojumiem un pārmetumiem.

zenkis mums alus parasti norūgst 1,5 nedēļās līdz plānotajam blīvumam, pāris dienas koldkrešā, sapudeļo, 4...5 dienas uzgāzējas, 1,5nedēļas nogatavinās. Pa mēnesi nesanāk, bet 5...6 nedēļas ir pašā laikā.

Gadu izturēts alus? Stouts, stiprie visādi, brett utt- jā. Bet apiņotajiem tak jādzer svaigi. Nevar tā vispārināt uz visu alu!

es arī parasti noturu uz rauga 10-14 dienas, bet reāli norūgst pa 3-5. Nekaķotajiem parasti 3 nedēļas paiet no vārīšanas līdz pirmajai garšošanai. Kaķotos pēc mēneša sāku testēt. Dažreiz, ar laiku uzlabojas, dažreiz - tieši otrādāk, bet, pa lielam, pēc mēneša ir dzerams.

Neesmu īpaši iedziļinājies, bet modernos New England pa 2-3 nedēļām cep augšā

PeterisT
                            Pamēģiniet reiz noturēt pāris gadus dubulto ipu pagrabā- tad jums būs nojausma par to, kā alus mainās un kas no tā iznāk. Iesaku. Man bija lieliska pieredze. Vai kā ieskābušie ar laiku normalizējas, kļūst garšas buķetē pielaidīgi. Un es neminu tikai divciparu ''apgriezienu'' brūvējumus.
                            Tas "svaiguma" sauklis, manuprāt, jau nav gluži uz apiņotiem aliem attiecināms, bet uz ļoti šauru apakškategoriju. Atkal - konteksts. Un vispār jāsāk domāt- kam tas sauklis ir izdevīgs 🙂

zenkis gustavs kļuva nedzerams pēc ....neatceros precīzi... 3..4 mēnešiem? Kaķis pazūd tak. Tas ir cits alus. Ja patīk tāds, tad kaķi var nelikt vispār un turēt to gadu 🙂 Protams, garša izmanīsies, par to nav stāsts. Bet nevajag domāt, ka tas ir vienīgais pareizais ceļš, un ka tie kas dzer 1mēnesī brūvētos alus ir nejēgas.

PeterisT
                                Cienījamo Pēteri, starp "Gustavs bija nedzerams pēc 3,4mēn" un ''kaķis pazūd'' ir pamatojama, tieša korelācija, likumsakarība? Vai tas ir fantāzijas auglis? Jūs to varat pamatot? Es šeit dzirdu tikai divus apgalvojumus, kuri veikli un ātri vien tiek sasaistīti tā pat vien. Tikko apskatījos uz bundžas un pudeles- Great Divide "Hercules Double IPA" un Wicked Weed "Freak of Nature"- pildīšanas datums abiem aliem sakrīt- 15.05.2018., garšots 27.08.2018., secinājumi- nekur nekas nebija pazudis, ne kaķis ne apiņu bagātīgā garša. Viss burvīgi.
                                Kur ir problēma nogatavināt alu 2,3 un vairāk mēnešus un tad pirms fasēšanas nokaķot? Varbūt problēma ir, ka garšo nauda, steiga ?!?
                                Un izteikumi citiem par to, ko vajag domāt un ko nevajag- nav smuki, ne pie kā laba nenoved. Par nejēgu pieņemšu, ka šeit neviens nevienu neuzskata jebšu šī vietne it kā jau tam paredzēta - lai augtu un attīstītos.
                                Es jau minēju, ka MANI MULSINA faktu atbilstība kustības nosaukumam - "par labu alu".