Ko jūs darāt ar K(Kālijs) vērtību, jeb - kam jums to zināt?

Kālijs neinteresē, interesē nātrijs. Ja es pareizi saprotu, tad, cik ir ūdenī hlorīdi, lielākā daļa no tiem ir savienojumos NaCl un KCl, un savukārt K ir kāda 1/10 salīdzinot ar Na. Tā, ka ja Cl ir līdz kādiem 100 ppm, tad par Na daudzumu nav jāuztraucas. Nu ķīmiķi, palabojiet?

a month later

kspc said: Hidrostandarts vairs nevar noteikt hco3 un kopējo sārmainību un par to prasa 22 eiro. Kā rezultātā atradu ceļu pie gudrākas tantes, kas par ūdens analīzi prasa 15 eiro un nosaka visus alus brūvēšanai svarīgos lielumus!

Viņi tiešām vairs nenosaka HCO3? Šeit rāda, ka nosaka - http://www.hidrostandarts.lv/?l=1&mu=24 Ja nenosaka - meklēšu citu kantori...

Tiiešām nezinu! Raksta, ka nosaka, bet pēdējam paraugam, ko biju aizstiepis nebija hco3, kad prasīju, kāpēc tā, teica, ka vairs nevarot noteikt. Stulbums! Piezvani un pavaicā!

Zelcs said: Viņi tiešām vairs nenosaka HCO3? Šeit rāda, ka nosaka - http://www.hidrostandarts.lv/?l=1&mu=24 Ja nenosaka - meklēšu citu kantori...

Taisīju analīzes jūnijā, tad arī nebija rezultātos.

Skaidrs. Bez HCO3 vai CaCO3 rādījuma laikam nav nemaz vērts taisīt tādas analīzes. Jāmeklē cits variants.

4.Kopējā sārmainība mg-ekv./L x 61 = HCO3

Hidrostandarts vairs nevar noteikt hco3 un kopējo sārmainību...

Šodien tieši arī pasūtīju analīzes Ūdens Būve, http://www.udensbuve.lv/pakalpojumi/%C5%ABdens-kvalit%C4%81tes-noteik%C5%A1ana - par 20EUR tur būs arī HCO3. Pēc 2-3 dienām būšot rezultāti, iepostēšu arī te, kā izskatās.

No ūdens parauga ņemšanas brīža līdz analīžu veikšanas brīdim paies 4-5 dienas. Varbūt kāds zin - kādus brūvēšanai būtiskus ūdens rādītājus analīzēs tas var ietekmēt? Kuri pārbaudāmie elementi var transformēties un uzrādīt neprecīzu ūdens sastāva ainu? Par to iedomājos, jo parasti laboratorijas aicina piegādāt tajā pašā dienā ņemtu ūdens paraugu.

Zelcs said: No ūdens parauga ņemšanas brīža līdz analīžu veikšanas brīdim paies 4-5 dienas. Varbūt kāds zin - kādus brūvēšanai būtiskus ūdens rādītājus analīzēs tas var ietekmēt? Kuri pārbaudāmie elementi var transformēties un uzrādīt neprecīzu ūdens sastāva ainu? Par to iedomājos, jo parasti laboratorijas aicina piegādāt tajā pašā dienā ņemtu ūdens paraugu.

Dzelzs!

OK, tas, ja pareizi saprotu, nav tas būtiskākais elements brūvēšanas ūdens analīzēs.

viens no būtiskākajiem. kopā ar pH, cietību (Ca/Mg), sārmainību u.c. katrā ziņā viena izteikta defektīvā garša, un pat nesmukas nogulsnes tieši no paaugstināta dzelzs satura būs.

Dzelzs saturs 5 dienas nostāvējušā paraugā būs pieaudzis, samazinājies vai izmainījies neprognozējami? Bet vispār par šo rādītāju es īpaši nesatraucos - pirms pāris gadiem manam ūdensvada avotam taisīja ES rekonstrukciju un salika atdzelzošanas iekārtas. Uz pieņemšanas brīdi bija ļoti zems dzelzs līmenis, tik vairs vairs neatceros konkrētos ciparus. Analīzēs pamatā gribu noskaidrot sārmainību, RA, CA/MG, sulfātus, hlorīdus, ph.

Dzelzs jau nekur neaizmuks, bet reaģēs ar skābekli- oksidēsies un izgulsnēsies, tāpēc jau dzelžains ūdens ātri paliek brūns- rūsa. Mainīsies ph, bet sākotnējais ph pats par sevi neko daudz neizsaka kā tas mainīsies iejavā, jāzin visa buķete :) ja nu vien ph nav ekstrēmi liels vai mazs, bet tad tam būtu jāizlec arī citos elementos.

6 days later

Un cik tu par šito viņiem samaksāji? Taisīts jau Ķīmijas fakultātē :) HCO3 daudz, Ca pret to maz- pamatīgs buferis- par ko te iepriekš jau vāvuļoju!

20 EUR. (Viņi bija vienīgie, kas atsaucās lūgumam saņemt paraugu pa pastu un taisīt analīzes). Rādītājus lēnā garā sākšu analizēt un saprast.

Jautājums ūdens sastāva mainītājiem: Vai es pareizi saprotu, ka Residuall Alkalinity var samazināt ar: 1) Kalcija hlorīdu. Kalcijs "neitralizē" daļu HCO3, bet vienlaikus tiek pievienoti hlorīdi. Jāskatās, lai nepārsniedz hlorīdu vēlamo līmeni 2) Kalcija sulfātu. Kalcijs "neitralizē" daļu HCO3, bet vienlaikus tiek pievienoti sulfāti. Jāskatās, lai nepārsniedz sulfātu vēlamo līmeni 3) Pievinojot skābi vai skābeno iesalu. Un manā gadījumā, kad ir salīdzinoši mazs kalcija daudzums, bet augsts HCO3 - tad man būtu jāizmanto visu trīs paņēmienu kombinācija. Vai esmu uz pareizā ceļu? Vai arī jau pašā sākumā kaut kur esmu kļūdījies?