Pēdējos vārījumus iejavoju izmantojot Venden ūdeni no bunduļa. Efektivitāte uzreiz krītās pa 10-15%. Rekur viņu ūdens dati. Neesmu galīgi ūdens eksperts. Bet varbūt kāds var pakomentēt?
Ūdens
Izskatās pēc mana ūdensvada ūdens! HCO3 augsts, kalcijs salīdzinoši zems - piemērots vairāk tumšiem aliem.
Bet vai tas ir saistīts ar efektivitāti? Es mēģināju ar krāna ūdeni, ar novārītu ūdeni, ar RO ūdeni + sāļiem. Garša mainījās būtiski, bet efektivitātē būtiskas izmaiņas nenovēroju.
Baigi izplūdušie lielumi uz tās pudeles rakstīti. Tā ātrumā uzmetot aci, ūdens piemērots gaišo eilu brūvēšanai. Apiņotajiem īsti nederēs jo arī augstākā norādītā sulfātu robeža ir zema, un sulfātu/hlorīdu attiecība ir balansā, kas labāk piemērota neitrālu apiņu garšas profilam. Hidrogēnkarbonāti padaudz priekš lāgeriem, bet visādi citādi neitrāls, piemērots ūdens brūvēšanai. Šķipsna sāls un ģipsis, un var arī tumšos brūvēt. Es gan arī līdz galam neesmu izpētījis to ūdens padarīšanu, bet šobrīd aktīvi apgūstu. Tā kā manas ierobežotās angļu valodas zināšanas neļauj pilnvērtīgi pētīt šo jautājumu, tad šobrīd zinu tik, cik esmu lasījis LV un RUS valodās.
HCO3 par daudz. Ko vārīji pēdējās reizes? Ja bija pavisam gaišie, visticamāk pH iejavai par augstu nostājās.
Varbūt iepriekš izmantotajam ūdenim bija mazāka HCO3 un Ca+Mg starpība. 390-(105+35)=250. Vai tik tā nebija Residual Alkalinity. Bet neesmu drošs - no galvas neatceros, pie pierakstiem tagad netieku.
Ja pie vainas ir tas. Tad vai nu jāsamazina HCO3 (novārīšana ar sāļu pievienošanu vai škaidīšana ar Reversās osmozes ūdeni). Vai jāpalielina Ca daudzums (pievienojot Kalcija sulfātu - tas palielinās arī sulfātu daudzumu, vai pienojot kalcija hlorīdu - tas palielinās arī hlorīdu daudzumu). Sāļūs ērti un lēti var nopirkt pie Raivo.
Manas teorētiskās zināšanas ir ar robiem. Visu neņemiet par pilnīgu patiesību, varu kļūdīties.
^ Tā jau arī ir- hco3 ļoti augsts, tumšie iesali atkal maz, tas veido buferi un rezultātā ph nekrītās- tas tev noteiki bija par augstu!
Vai būvmateriālu veikalos nopērkamais destilētais ūdens ir derīgs mūsu lietai, šobrīd tikai instrumentu nokalibrēšanai un rauga rehidrēšanai?
Vai RO ūdens ir tas pats kas destilēts vai tur vairāk sastāvdaļu, vai otrādi?
Vobla brūvēšanai destilēts ūdens bez korekcijas diez vai būs piemērots, tā pat kā RO ūdens. Destilēts ūdens no sastāva viedokļa ir pa nullēm, tā pat kā RO ūdens ir pa nullēm ar dažu komatu. Ja Tev ir visi sāļi/minerāļi ko vēlies ūdenī, tad pievienojot vari mēģināt iegūt "ideālo" ūdeni. Vienīgi jautājums, cik tāds DEPO destilētais ūdens maksā!? Mani žagas sāks raustīt dzerot, ja tavs alus ūdens maksās virs € litrā!
Linards Re ku Ksenukai 5l pa 1,34EUR, es nebiju domājis vārīt no tā ūdens bet izmantot rauga rehidrēšanai un mērinstrumentu kalibrēšanai, tak derētu šitas? Mulsina tas ka domāts autoindustrijai, bet tīrs ūdens ir tīrs ūdens ne?!?! https://www.ksenukai.lv/p/destilets-udens-pitstop-5l/9n3
Kalibresanai vajadzetu deret, rehidresanai nezinu, tapat gribetos novarit vinu pirms tam drosibai.
Drīzumā plānoju brūvēt lauku mājās vienam pasākumam. Ūdens nāk no akas, ir dzerams, neož bet nekad tur neesmu brūvējis. Par cik laiks ir limitēts, nesanāk eksperiementēt, un, slikta ūdens gadījumā, aizlaizt brūvējumus podā negribas. Tādēļ jautājums - kāda pieredze ar veikalā nopērkamo ūdeni? Ir kāds konkrēts kurš vairāk, vai tieši otrādi, mazāk der brūvēšanai? Šobrīd nav iespēja apskatīt visas etiķetes veikalos, tādēļ gribētos zināt vai kādam ir konkrēta pieredze? Paldies!
Esmu brūvējis ar veikalos nopērkamo lētāko 5 l pudeļu ūdeni. Sliktāks par Rīgas krāna ūdeni tas nav, bet laikam arī ne īpaši labāks.
- Edited
Rīgas krāna ūdens ir labāks par vairumu pudeļoto.
Ja tev garšo tavs akas ūdens, tad vāri no tā. Ar garšīgu ūdeni neko nevar salaist dēlī, lai podā būtu jālaiž. Varbūt mazāk atbildīs konkrētam stilam, bet pudeļotajiem jau tā pati problēma. Vendens IPAi un Vendens Stautam nav nopērkami
Kur rit Riga dabut 20-25l osmozes udeni?
pie oskara
Ritinot šo tēmu atpakaļ, man forums karas, rāda debug informāciju un foruma kodu.
Līdz ar to jautāju — kāds ir izveidojies kopējais viedoklis, kur labākā un/vai lētākā vieta Rīgā, lai uztaisīt ūdens analīzi? udensbuve.lv, vai arī kur citur?