pārlasīju vēlreiz diskusiju un tāpat nesapratu vai ir kāds universālais un pareizais pārcukurošanas paņēmiens.
pamēģināju sarakstīt visas tās aprakstītās tehnikas uz lapas un izskatās ka te var sazīmēt kaut kādus meistarīibas līmeņus:
1. līmenis
ļoti bieži kad skatos beersmitā kaut kādas downloadētas receptes vai arīinternetā džeki lieto vienu pārcukurošanas pauzi ~ 65grādi uz 60 minūtēm.
2. līmenis
šad tad gadās redzēt pārcukurošanas beigās temperatūras celšanu uz 76 grādiem lai atvieglotu filtrēšanu.
3. līmenis
nākošais līmenis ira kad to 60 minūšu pauzi pie 65 grādiem dzeki dala divās daļās - vienu tuvāk 60 grādiem, bet otru tuvāk 70 grādiem un laiku sadalījums attiecīgi tāds kādu aliņu vēlas iegūt (stiprāku vai saldāku) un beigās paceļ temperatūru us 76 grādiem lai tecinātu.
4. līmenis
50 grādu pauze vispār reti kad pieminēta. Palmers raksta ka šī pauze palielina ražību un ļauj izvilkt vairāk labuma no graudiem. Jānis raksta ka tad olbaltumvielas nepārslojas katlā (tiktiešām kopš esmu sācis ieturēt šo pauzi man vairs nav pilns katls ar baltajām stērpelēm)
pēc 50 grādu pauzes uz 30 minūtēm 62 un 68 grādu pauzes kas kopā pēc laika paņem 60 minūtes un beigās pacelšana uz 76 grādiem un pēc 10 minūtēm (lai nostājas graudi un izveidojas filtrējošā graudu gulta) un tecināšana
5. līmenis
35-40 grādu pauze sākumā priekš kviešiniekiem vai kukurūzniekiem vai tamlīdzīgiem neiesalētus graudus saturošiem aliņiem šķiet ka vispār ira izmirusi. šitajam bija kaut kāds ķīmisks skaidrojums apakšā kuru es nesapratu un neatceros.
6. līmenis
nu tas ko Jānis te aprakstīja. nekur nebiju tik ilgu pārcukurošanu lasījis:
janis said:
... Otrajā reizē izmēģināju 50C 30min. , 62C 30min, 65C 60min. 68C 40min, 70C 20min, 78C notecināšana. Iznākums bija ļoti augsts. Tieši tāpat ar Aizputes iesalu dariju un iznākums bija, man pat šķiet labāks nekā no leišu iesala. ...
7. līmenis?
kāds var iedomāties kas šeit jāliek? nezinu vai tāds ira. tad laikam visa diena ira jāsēž pie graudu pārcukurošanas :)
sākumā es taisīju to pavisam vienkāršoto 1. līmeņa pārcukurošanu.
sanāca aliņš.
tad pārgāju uz otro līmeni
arī sanāca aliņš
tad paeksperimenēju ar trešo līmeni
jau interesantāk, jo var regulēt aliņa saldumu :)
bet tāpat pilns katls ar baltajām stērpelēm kas pēc tam jānokāš
taču joprojām sanāk aliņš
tagad esmu ceturtajā līmenī. 50 grādu pauze novāc baltās stērpeles un varu pats regulēt cik saldu aliņu gribu.
taču pārcukuŗošanas laiks salīdzinot ar pirmo līmeni ira dubultojies.
kā arī esmu tiešās karsēšanas vietā izmantot decotion metodi (pagaidām nevaru saprast vai no tā ir kāds labums)
un man joprojām sanāk aliņš
Jāņa aprakstītā (6. līmeņa) metode jau trīskāršo pārcukurošanas laiku.
un šeit manuprāt ir īstais laiks Edgara jautājumam:
edgars said:
...
Ir lasīts, ka labi modificēti iesali pilnībā pārcukurojas 30-40min (manuprāt tie LT, ko mēs izmantojam ir labi modificēti). Tātad, ja pirmo pauzi notur 60min@60C, vai vispār ir jēga taisīt otro 30min@70C, vai nav tā, ka visa esošā ciete jau ir pārcukurota un pie 70C vairs nav ko šķelt?
...
laikam jau tikai katrs pats sev var atbildēt uz šo jautājumu iepriekš izmēģinot un salīdzinot vairākas metodes.
kā arī iespējams izvēlētā metode mainās atkarībā no aliņa kādu katrs vēlas uztaisīt (iespējams ka vienkāršam gaišajam der 1. līmenis, porterim vajag 4. līmeni, bet miežu vīnam ira obligāti jālieto 6. līmenis)
tomēr interesanti - kurā līmenī esat jūs un kāpēc?
Andis L ar savu neparasto un pussaprotamo lagera taisīšanas metodi laikam ira pats savā, citiem nesasniedzamā līmenī