Tikko uztaisīju par minēto tēmu vīru gāžamo OG ar Safale 04. Receptes ir ļoti noderīga sadaļa! Visu procesu nolasīju no šīs, jo nebija pieejas maniem pierakstiem, bet vajadzēja uzbliezt. Vēlreiz paldies Edgaram.

P.S. Jā, neesmu miris, pasākumus nesanāk apmeklēt, personīgu apstākļu dēļ alu nebiju taisījis veselu gadu (pa vidu 2 sidri), bet forumu lasu regulāri joprojām.

Jā, recepšu sadaļa rullē. Var palasīt savas vecās receptes un paņirgt :)) Ar šodienas acīm skatoties Magnumu un Perle te toč nevajadzētu dry hopingā likt. Bet nav teikts ka pēc gada domas atkal nebūs citas. ;)

edgars said: Jā, recepšu sadaļa rullē. Var palasīt savas vecās receptes un paņirgt :)) Ar šodienas acīm skatoties Magnumu un Perle te toč nevajadzētu dry hopingā likt. Bet nav teikts ka pēc gada domas atkal nebūs citas. ;)

Vari īsumā padalīties, kapēc Magnumu dry hoppingā nelikt. Jautāju, jo es arī tā izdarīju, bet miksējot ar Amarillo un Cascade. Rezultāts man nepatika jo dikti, bet domāju, ka kaķot jāiemācās. Piemēram ir starpība vai kaķī gāzt fermenterī ar hidroaizdari vai ar pilnīgi slēgtu vāku?

Magnums dot tādu zāļaini sveķainu garšu. Es hidroaizvaru vispār neizmantoju, uzmetu tik vāku pa virsu, dažreiz vispār bez vāka raudzēju.

Amarillo ar Cascade ir prīmā kombinācija

Paskaties Edgara izceltajā linkā kādi ir eļļu profili apiņiem - https://kupla.lv/topic/apini

a year later

zenkis said: Daini, vari iepostēt "oriģinālās receptes" avotu. Kad meklēju vecākajam recepti, saskāros ar vairākām "oriģinālajām."

Slinkums tagad meklēt oriģinālu, bet vārīju pēc šādas:

2015.01.18. / 2015.02.10. 100. KRĀSAS NOŅĒMĒJS (Pliny the Elder)

Imperial IPA by Dainis / BOD™ 18L (actual 19.5L) -> 2.5L+12.5L

Pilsner LV = 4 EBC = 87.0% Cara-Pils/Dextrine = 5 EBC = 4.0% Melanoiden Malt = 70 EBC = 4.0% (oriģinālā Crystal 45)

60min @ 67/66C (2.60L/kg)

Sugar, table 2 EBC = 5.0% (pievieno, kad sāk sildīt misu)

Columbus 2013 (15.7) 60g 90min = 140 IBU Columbus 2013 (15.7) 15g 45min = 30 IBU Simcoe 2013 (13.2) 50g 30min = 70 IBU Centennial 2013 (10.0) 20g 0min = 0 IBU Simcoe 2013 (13.2) 20g 0min = 0 IBU

US-05 @ 2x @ 18.5-19.5C -> 17-15C

Centenial, Columbus, Simcoe @ 4g/L @ 12d Centenial, Columbus, Simcoe @ 1g/L @ 5d

OG 1.069 (1.073) / FG 1.013 (1.014) / 78% (75%)

ABV 7.4% (7.8%) IBU=240 / EBC=12 / 1L= €1.00 & 650cal

ko dod tā dubultā kaķošana pēc 7dienām piemaucot vēl klāt apiņus? un kā ir labāk izmantot apiņu maisu lai pēc tam apiņu druskas nebirst pudelē vai vienkārši bērt iekšā granulas bez maisa?

dod lielāku apiņu iebliezienu, droši vien

neizmantoju maisus. Cik lasīts, tie tik traucē pilnībā apiņu eļļām izdalīties. līdzīgi kā maisu tēja pret beramo. Noliec aukstumā uz dienu un nebūs nekādas druskas pudelē, turklāt pa 7 dienām tāpat tie apiņi sasēžas apakšā - es tāpēc regulāri tos uzjundu augšā ar spaiņa pagrozīšanu.

Jānis said: ko dod tā dubultā kaķošana pēc 7dienām piemaucot vēl klāt apiņus? un kā ir labāk izmantot apiņu maisu lai pēc tam apiņu druskas nebirst pudelē vai vienkārši bērt iekšā granulas bez maisa?

Pirmo reizi esmu taisījis alu, PlinTheEld klonu, kuram sauso apinizāciju veicu 2 eizes, secinājumi: ar 12-14 dienu sauso es panāku izteiktāku apiņu garšu (flavor), ar 3-5 dienu es panāku apiņu aromātu. Visi iepriekšējie ali, kurus esmu sausinājis ar apiņiem vairāk kā 7 dienas nav devušas cerēto aromāta efektu. Pārējie nosacījumi paliek nemainīgi.

Tiem, kas taisa sauso apinizāciju 14 dienas+ "coldcrash" beigās- vai jūs sagāzēšanai pudelēs izmantojiet pārliešanu no sekundārā uz pildīšanas spanni un tajā pievienojiet svaigu raugu? Man viens aliņš nu galīgi negrib gāzēties, tāpēc, ka nodzidrinājās tā, ka rauga suspensijā gandrīz nepalika...

Blin, kur iepriekšējā ziņa?!

Kā notiek tā padarīšana ar svaigo raugu? Pieber paciņu rauga uz pudeļojamo spaini, apjauc un pilda? Vai arī gaida diennakti, kad raugs pavairojas un tad pilda?

Unikis said: Tiem, kas taisa sauso apinizāciju 14 dienas+ "coldcrash" beigās- vai jūs sagāzēšanai pudelēs izmantojiet pārliešanu no sekundārā uz pildīšanas spanni, kur pievienojiet svaigu raugu? Man viens aliņš nu galīgi negrib gāzēties, tāpēc, ka nodzidrinājās tā, ka rauga suspensijā gandrīz nepalika...

Cik Tev ilgi vinjs gaazeejas? Raksta, ka dazreiz 4 ned ir normaali, lai tikai saaktu karbonizeeties. Alus stiprais? Palasiiju, ka ir gadiijumi, ka jaarauj pudeles valjaa, jaahidree sausais raugs un ar pipeti jaaiepilina pudelees un jaakorkjee atkal ciet. Cakars protams riktiigs, bet ja nekaa savaadaak, tad vismaz risinaajums.

23 days later

īsa Amerikāņu IPA vēsture - http://news360.com/article/282115722#

6 months later

Vai kāds ir mēģinājis Belhaven Twisted Thistle IPA recepti un varētu padalīties pieredzē? Kamēr pirmais mans brūvējums stāv pudelēs un gatavinās, fantazēju, ka jābrūvē paralēli kāds nākamais jau. Tā kā pašam ikdienā tīk Belhavens, gribētos kaut ko plus mīnus uz to pusi.

homeBrewTalk.com forumā atradu šādu, kas sanāk laikam nevis īstā, bet uz to pusi kaut kas (''tastes very similar to Belhavens Twisted Thistle'') :

''5 gal brew length

grain

Maris Otter - 4.5kg Crystal - 0.25kg Torrified Wheat - 0.2kg

hops

Cascade - 25g - 90 min Challenger - 25g - 90 min Cascade -15g - 15 min Cascade - 12g - 0 min

whirlfloc 15 min

Nottingham yeast

OG 1046 FG 1011''

bruvepats.lv nepiedāvā Crystal un Torrified miežus. Ir kādas alternatīvas šiem abiem varbūt?

uzraksti vēstuli info@bruvepats.lv

Ir atnākuši visdažādākie Crystal , un pie tam "īstie" no UK...

Crystal = Caramel

Svarīgi zināt, tumšā iesala krāsu, kas nav uzrādīta.

Torrified Wheat = ''popkornizēti'' kvieši. Var aizstāt ar kviešu pārslām, tik nebūs tik laba efektivitāte.

90min vārīšanu mierīgi var aizstāt ar 60min (attiecīgi palielinot apiņu daudzumu)

Nē Daini,

Nebūs īsti pareizi likt = Jo crystal( es domāju bez mārketinga blablabla) tehnoloģiski tiek savādāk apstrādāts nekā karameļu.

Vismaz BeerSmith no standarta variantiem piedāvā izvēlēties Caramel/Crystal dažādu tumsonības pakāpju un arī forumos tos parasti pielīdzina vienu otram. Parasti Štatos par crystal sauca to ko Eiropā par karameli (vai otrādāk).

Ja liels iesala īpatsvars un iesalains alus, varbūt var samanīt atšķirību. Es tik šonedēļ ieplānoju uztaisīt vienu alu gan ar Pilzenu, gan ar Pale Malt (vēl nezinu, Maris Otter, vai friču). Ta redzēs vai ir kāda jūtama atšķirība un vai tā ir tās naudas vērta.