Zars tev kādreiz kaut kas arī sanāk ne-izcili? Izklausās, ka tu strādā mārketinga jomā kur citādus vārdus nemaz lietot nedrīkst, pat runājot par sūdu :))

kāda būtu tuvākā alternatīva S-33 raugam no tiem ko pie Jāņa var nopirkt? Cik saprotu tad noteikti ne US-05, kas visu pamatīgi izraudzēs. Varbūt S-04? Negribās ķēpāties ar sūtīšanu no ārzemēm.

Pēc Fermentis tabulas (https://kupla.lv/topic/raugu-ipasibu-un-pielietojuma-tabula) US-05 der porterim. S-04 principā arī.

Pats nesen uztaisīju porteri ar US-05, cukuroju 60min@78C, OG1066, FG1016.

reku tev vesels puskilo S-33 rauga par 27 Ls

ej pakaļ kaut šodien!

http://tavsalus.lv/lang-lv/alus-raugs/52-alus-raugs-safbrew-s-33-500gr.html

jā, biju piemirsis par citām Rīgas bodēm, bet negribas kaut kā viņus man sponsorēt!

nu tad sponsorē mani!

varu piedāvāt to pašu rauga paku pa 30 :)

Maarcha said: kāda būtu tuvākā alternatīva S-33 raugam no tiem ko pie Jāņa var nopirkt? Cik saprotu tad noteikti ne US-05, kas visu pamatīgi izraudzēs. Varbūt S-04? Negribās ķēpāties ar sūtīšanu no ārzemēm.

Manuprāt S-04 ir tuvāk S-33. S-05 taisa baigi sausu. Mans subjektīvais viedoklis - ja grib taisīt biezu/saldenu porteri, tad S-04 ir piemērotāks par US-05. US-05 savukārt labāk der sausiem stoutiem.

Zars, a kapēc Auzu porteris, nevis Minhenes porteris? Auzas tač tev tikai kādi 10%... :) Kā arī nedaudz lika pasmaidīt tās grādu desmitdaļas 67.8C.

Hz, Minhenes porteris - izklausās dīvaini, Auzu manuprāt ir īstais

Nu, par to izcili utml - nestrādāju reklāmas jomā , vienkārši šitā porcija sanāca labāk nekā pats biju iecerējis neskatoties uz to, ka iebraucu grāvī ar cukurošanas temperatūru.

S-05 nekas sauss nesanāk! bet tā ir - S-04 būs tuvāk S-33.

S-33 vai tad nedod tādu beļģisku noti? Porterim īsti nederēs, drīzāk dubelim.Kādreiz taisiju ar 33 un man likās tāds nedaudz specifisks.

Hz, sākumā itkā baigi juta, kamēr rūga - pamatīga salda karamele. Kad pildīju pudelēs, vairs praktiski nejuta - apiņi noēda to aromātu, varbūt pēc mēneša atkal atgriezīsies Es pat pabrīnījos, ka tik tīrs profils, arī gaidīju kārtīgu beļģu piesitienu visam pasākumam.

14 days later

Nu wo, oficiaali varu pazinjot ka recepte ir laba, silti iesaku pameegjinaat!

patreiz peec smarzhas nedaudz atgaadina aldara porteri, bet ne tik salds aromaats, garsha atkal tuvaak uz London Porter bet vairaak karameles notis un, manupraat, bik ruugtaaks.

vispaar es pats esmu paarsteigts par shaadu rezultaatu.

6 months later

Tā kā pēc biterīšu brūvēšanas palika čupa Minhenes iesala un pārējās sastāvdaļas ar bija, tad šito uzbrūvēju, tik Fuggles vietā liekot EKG (arī biterīša pārpalikums). Nez kā sanāks. Tēmēju uz OG 1.059, bet ieguvu OG 1.054. Ja auzas noņem nost, tad OG sanāk 1.052, tāpēc domāju, ka tajās vaina, jo iebliezu kkādas ātrgatavojamās, kas mājās mētājās. Vēl aprēķinos biju automātā Fuggles (4.5%) sarakstījis un tikai pirms mest klāt piečoknīju, ka man tak EKG ar 5.5%. Bija slinkums pārrēķināt - nu būs IBU 46 nevis 35 - alus var būt tikai pārāk salds, nevis pārāk rūgts ;)

man ir tagad šitais jau pāris nedēļas pudelēs. es tikai raudzēju ar s-04.

mans subjektīvais viedoklis:

ir garšīgs, bet atšķiras no iepriekšējiem maniem porterīšiem. auzas ir padarījušas savu darbu un ira tāds patīkams tumīgums. tumīguma ziņā pat laikam neatpaliek no maniem ķirbju eksperimentiem. garšā sākumā tāds saldumiņš. vēl pat īsti neesmu irentificējis no kā un nespēju to saldumiņu aprakstīt. pēc tam pārņem rūgtumiņš. iespējams ka man ir sabojāts priekšstats vai arī tikai tīri dēļ pieraduma, bet man tas rūgtumiņš šķiet nepareizs. tāpēc šobrīd joprojām esmu pārliecināts ka porteri bez Magnum apiņiem taisīt nevar. nu varbūt Magnum var aizvietot ar kādiem citiem rūgtajiem, bet ne ar fuggles. nez var jau arī būt ka tas "nepareizais" rūgtums kaut kā rodas berot apiņus klāt misas tecināšanas laikā nevis vārošā misā. diemžēl mans deguns nekādu smaržas izcilību arī nesaož. ir patīkams aromāts. sieva (viņai labāks deguns) arī saka ka aromāts ir labs, bet sajūsmu no sērijas: "wow mmmmm kas par aromātu mmmmm garšīgi smaržo..." gan nenācās novērot. neskatotoes uz to ka cukuru liku kā ierasts porterim, alus man pudelēs ira ļoti maz sagāzējies. tāpēc putu cepure praktiski nekāda.

vsā visumā alus ir labs patīk: tumīgums un interesanta saldumiņš/rūgtumiņš kombinācija nepatīk: "nepareizais" rūgtumiņš, nav putiņas

Pieliec vairāk dedzinātā, būs dedzinātais rūgtums

10 days later

Pagaidām šis 22.apr. brūvētais un 29.apr. pudeļotais vārījums liekas štruntīgākais, kas sanācis. Vismaz vizuāli noteikti - dubļu krāsas šķidrums, kurš salīst glažē kā kōla - uzsit ūdeņainas putas, kuras pa pāris sekundēm noplok. Garšā no salduma un porterīguma ne miņas - stabils rūgtums. Nav nepatīkams, bet tik lielam / izteiktam nevajadzēja būt, kautgan 47IBU itkā. Laikam jāaizmirst par šito līdz mēneša beigām. Tā jau garšoju tik pudeli, kura līdz pusei bija pilna, lai apmēram nojausma, kas sanācis.

Porteris jau nebūs Tev tik īsā laikā gatavs. Pat teiktu min. 2 mēneši, tad var mēģināt.

tad būs ko uz Jāņiem pagaršot ;)

mans auzu porterītis nu jau mēnesi ir pastāvējis pudelēs pagraba vēsumā. vakar baudīju. paliek arvien labāks! tagad es jau varu piekrist ka šī ir LABA recepte.

tas "nepareizais" apiņu rūgtums ir pagājis nost no priekšplāna un ļauj izpausties dedzinātā iesala garšai patīkamais tumīgums ir palicis, švakās karbonizācijas dēļ putu cepures joprojām nav.