Pēc mēneša studētās literatūras (precizāk KUPLA's rokasgrāmatu un attiecīgos foruma topikus), šovakar uzbrūvēju savu pirmo alu pēc Edgara metodes (5L). Mēģināju punktuāli pieturēties pie viņa ''solis pa solim'' + papildus ņēmu kādus diskusiju ieteikumus un jūtūbā redzētās pamācības iesācējiem. Viss process no A līdz Z aizņēma tieši 2 stundas un 55 minūtes.
Apiņi – Hallertau Perle granulas (Dzirnavu ielas veikalā)
Iesals – Pearl Pale (BrūvēPats)
Pats process:
8 - 8 4L ūdens vārīšanās (uz gāzes)
8 - 8 maisot pievienoju iesalu
8 – 9 satinu segā uz stundu
9 – 9 skalošana. Aizņēma šis process man aizdomīgi maz (11 minūtes) un nelikās neko čakarīgs, ņemot vērā, ka no diskusijās lasītā šis ir viens no laikietilpīgākajiem procesiem. Skalojamo ūdeni (3L) lēju aukstu, nesildīju. Tā vismaz Edgars minēja diskusijās, ka var gan sildīt un var nesildīt. Skaloju tikai vienu reizi (kļūda? Jeb tomēr vajag vairākreiz? kā arī siltu ūdeni?). Lēju caur duršlaku, kurā iekšā vēl viens duršlaks, bet tāds ar lielākiem caurumiem, metāla. Tādus parasti spagetī ūdens nokāšanā izmanto. Šo konkrēti metodi šajā pašā topikā ieteica #Ivars
9 – 10 Šis ir laiks (24 minūtes) līdz ūdens sāka burboļot/vārīties. Ņemot vērā, ka tika teikts, ka ūdens jāuzvāra maksimāli ātri, man šis laiks likās biedējoši ilgs. Ar to gan man vajadzēja rēķināties, jo 4L uzsildītajam ūdenim tika pieliets klāt 3L auksts.. Arī iesācēja kļūda? Cik ļoti, tas atsauksies uz rezultātu?
Ar putām problēmu nebija, regulāri maisīju. Kad pavisam bija prom (putas), pievienoju apiņus. Gāze bij uz maksimumu, burboļoja uz urrā. Kādas 5 minūtes pirms beigām nenoturējos un pieliku vēl 3 apiņus granulu gabaliņus (ne gramus). Vai bij jēga? Bet rokas niezēja..
Paralēli izdezinficēju ar hlora tabletēm 5L pudeli, duršlaku un piltuvi (maisāmo koka karoti un termometru, kuri dzesējot nonāca saskarē ar misu... arī vajadzēja dezinficēt?)
10 – 10 dzesēšanas process (13 minūtes). Liku izlietnē katlu, tecināju aukstu ūdeni, piebēru divus Rimī nopērkamos ledus gabaliņu maisus un aktīvi maisīju. Nekādi kunkuļi vai citi aizdomīgi izsitumi neveidojās
10 – 11 satecināju visu pudelē, piebēru raugu (US-05). Aizskrūvēju korķi, sakratīju pudeli, noliku tumšā istabas stūrī un atskrūvēju korķi līdz pusei.
Godīgi sakot, process patika. Vai patiks rezultāts, redzēs pēc 2 nedēļām.
Ceru uz kādiem ieteikumiem vai kritiku, kas man palīdzētu nākotnē.
Pielikumā divas bildes - ar galarezultātu un to kas palikās pāri no procesa.
alus.jpg
alus_2.jpg