Rīt takā vajadzētu pudeļot un Edgars ieteica, ka labāk caul šļauciņu pildīt, nevis caur piltuvi gāzt no bunduļa. Kāds no tā labus (ja neskaita mazāku nogulšņu ietikšanu pudelā) ? Man mājās tādu figņu nav nemaz. Var gan aizbraukt līdz KRautai vai uz santehnikas veici.

Vēl viens Edgara ieteikums - mest 0.5l pudelē cukurgraudu (vajadzētu 3g. svērt).

ābla, nupat palūkoju kādi apiņu palikuši - ieraudzīju neizlietotu 10g Hersbrucker paciņu ... aizmirsu šos IPAi beigās piebērt ;(

Vēl man ir gandrīz 100g Perle (7.2%) un Fuggles (4.1). Pie kolēģa tikpat daudz Magnumam. Kautkas jāizdomā šo sakarā. 60min IPA sanāk ?

Bez nogulsnēm ir vēl arī skābeklis, kas nav vēlams gatavam alum, jo alus oksidējas. Caur piltuvi lejot krietni vairāk to skābekli iemaisīsi nekā caur trubiņu tecinot. Nekas jau traks gan nenotiks ja liesi caur piltuvi, bet ja domā tā nopietnāk pieķerties brūvēšanai, tad gan ieteiktu nopirkt normālu sifonu (jeb spaini ar krānu) un trubiņu ar vārstu galā, kas paredzēts pildīšanai.

Nu IPAi ar Magnum un Perle nepietiks, kaut kādus citrusīgos apiņus vajag paķert klāt.

biju sailgojies pēc vārīšanas. tā kā man brūvēāsnas telpas joprojām nav, izdzinu sievu no virtuves.

jāsaka ka uzvārīt alu virtuvē tomēr ir iespējams. es pat taisīju vairākas pauzes (50-67-72) cepeškrāsns pufaikas vietā darbojas tīri labi. vislielākās problēmas ir ar dzesēšanu. man pat radās doma ka ira jāuzmeistaro vēl viena dzesēšanas spirāle mazajam virtuves katlam un jāizdomā kā to pieslēgt virtuves krānam. savādāk ja katlu ar karsto misu ieliek izlietnē, tur diez cik daudz ūdens vairs neiet iekšā un nelielais ūdens daudzums ātri uzsilst un ir jālej ārā un atkal jālej iekšā aukstais.....man apnika un es vienkārši iznesu to katlu ārā uz lievenīša un aizmirsu uz kādu laiku.

katliņš 12 litrīgs un vēl viens 5 litrīgs tecināju caur parastu caurduri aizgāja visa diena, bet vakarā man spainī bija 18 litri raudzējama šķidruma.

Man nepilnas 4h no A-Z aizgāja, bet ESB tā vārīšana bija 90min.

Ja būtu normāla cepene, ar termostatu, tad jau varētu tās pauzes taisīt uz nebēdu, bet tā ļoti grūti noturēt precīzu temperatūru katlā.

Tur kur tirgo santehniku un dārza laistīšanas pričindāļus, IRA dabonami baigi labie pieslēgumi pie jebkura vietuves vai vannasistabas krāna. Es savu pirku veikalā SIMBA.

Kā tāds losis, tik sākot jau pudelēs tecināt, piefiksēju, ka caurulīte ir stingra un ar pirkstiem neaizspiedīsi ... puspudeli pa grīdu izlaistīju un dažas pudeles līdz augšai piegāzu. Bišku nodzēru nost, jo bišku brīvu laikam vajadzēja atstāt, ja ?

ESB ne visai iepriecinoši garšoja - sākumā smuks apiņu rūgtums, bet kopumā biezs un pasalds. Kautkas uz Piebalgas LUX pusi. Cerēšu, ka sagāzēts būs labāks pēc nedēļas.

Daini, manuprāt tos 5L 90min vārīt nav liela jēga. Es te pēdējos vispār tik 45min intensīvi vāriju un nekādu starpību nejūtu. Uz to mazo tilpumu vispār viss ātrāk notiek. Pārsvarā norūgst pa 24h, uz balkona nodzidrinās pa 2 dienām, tā kā pēdējo partiju pudeļoju jau 4tajā dienā.

Vajag pildāmo stienīti ar vārstu galā, tad nebūs pa grīdu. :) A nodzert gan nevajadzēja, jo mute ir viena no nesterilākajām ķermeņa vietām.

Ai, mani jau tie sūda cukurgraudi izbesīja - tik sitot ar dakšas galu varēja iedzīt iekšā. Svarā vairāk uz 4g vilka.

P.S. Efektivitāte ir 65% sildot ar segām ?

Nu un vai tad to šļauciņu pārlocīt nevarēji, lai apstādinātu tecēšanu???

Ai , tāpat šmuce

Edgaru vajag Optima Līnijai par galveno tehnologu A kā ar tiem mītiskajiem ķīmiskajiem procesiem, kuri alu laika gaitā tik labāku padara ? Vai arī ir vienalga, vai pēc rūgšanas beigām tas notiek pudelē vai rūgšanas traukā ?

man jau šķiet ka tajā procesā galvenais ira nelaist zarazu tuvumā. bet ja tev ir viss tīrs, tad nav starpības vai tas notiek pudelē, kegā vai plastmasas spainī kas ir sekundārais fermenteris.

primārajā fermenterī gan nav ieteicams ilgāk par mēnesi turēt.

7 days later

Eh, tomēr majestātiska ESB vietā sanācis štrumta brengulis - smarža tāda salkana, nedaudz pēc brāgas vai ? Neliekas, ka alko varētu būt 6.4%, bet ir blīvs. Karbonizācijas nav - vienu biju attaisījis pirms dienām 3 un nospriedu, ka par maz nostāvējis un ka par vēsu (17C) - pieliku pie radiatora tuvāk, bet efekts tāds pats. Garša visai iesalaina, rūgtumu / apiņu aromātu praktiski nejūt. Dzert var, bet ne vairāk kā puslitru nedēļā ...

ESB-5l.jpg

ojā, vismaz IPA ir sanākusi - nav gan rūgta kā gaidīju, bet ir tāds ļoti sabalansēts eiliņš sanācis - pat nebaidos ar Sheperd Neame salīdzināt

13 days later

Nupat konstatēju, kāpēc tie ali mums nedaudz ūdeņaināki sanākuši (vismaz IPA un kolēģa Porteris) - tā kā skalošanai vajdzēja 5l ūdens, tad mierīgi gāzām 5l Optimas bunduļus katlā iekšā, bet tagad izmērīju un tur īstenībā ir 5.6l ... itkā sīkums, bet sīkums šur, sīkums tur un sadirsts laiks un materiāls ...

Tas nav tik traki ka es saprotu. Jaredz tikai varama katla kur ir atzime 5 l. jo parejais iztvaiko... Pie ta labak vairak sagatavot misas, pieskaitot to kas iztvaiko, neka liet udens lai pec tam dabut tas 5 l. Vai es kludos?

man nav nekādas 5l atzīmes ;)

cik kādā citā tēmā manīju, vārīšanas laikā var liet ūdeni, ja redzams, ka pārāk daudz iztvaikojis

Paņem koka līstīti un savelc uz tās svītriņas ar 1 litra atstarpi (protams, konkrētajam katlam) un būs ļoti laba un samērā precīza mērierīce.

Dainis said: man nav nekādas 5l atzīmes ;)

cik kādā citā tēmā manīju, vārīšanas laikā var liet ūdeni, ja redzams, ka pārāk daudz iztvaikojis

Bet labak uzreiz izskalot vairak misas neka pliks udens liet...

ja daudz nelej, tad jau nav tik svarīgi - ilgo vārīšanu jau taisa, lai apiņus ''ievārītu''

ai, es pēc cilindra tilpuma formulas noteicu, ka man uz vārīšanu 6.6l sanākuši - pie beigām gan jau 5l būs.

P.S. Tā arī bija - 5l. Šoreiz viss process (ar katlu izvilkšana, ūdens saliešana un beigās katlu izmazgāšanu) gandrīz 4h aizņēma.

Bet līstīti jāuztaisa.

Ne ne, labāk pieliet ūdeni , nekā izskalot vairāk misas. Uz beigām skalojas arā tanīni kas piedod alum sīvu garšu.