Viedoklis jau pareizs - vairumam eila raugu augšējā ieteicamā temp. ir 22-23C. Ja istabā ir 20, tad jau rūgst tuvu max.

Ideja skaidra, bet tāds vienā maisā sabāzts viedoklis, jo maz, ka katram raugam ir sava ieteicamā max temperatūra no ražotāja, kas var būt līdz pat +30°C, tad vēl arī ir savi temperatūras režīmi konkrētam rezultātam, it sevišķi, hefeweizen, piemēram. Man šķiet, ka autoru tieši kaitina tas, ka visādus britu eilus raudzē siltā istabā un vēl neņem vērā temperatūras kāpumu rūgšanas laikā.

Kviesītis un saisons jau atsevišķs gadījums

STLV said: http://beerexpert.livejournal.com/295705.html

ļoti interesants viedoklis par eilu raudzēšanas temperatūrām

Tā jau ir... Man arī augusta karsto dienu pāris raudzējumi bija ar problēmām...

8 months later

Palīdziet draugi! Nu ir tas laiks kad dzīvoklī ir 26,6 grādi vēsākajā vietā, stāv bundulis ar US 05, b.a kas notiks ar šo alu? Gribēju taisīt savi vis vis labāko a tagad var sanākt vis sūdīgākais! Kā samazināt t, kas tur bija ar tām slapjām lupatām?

Liec vanā ar atbilstošu ūdens T. Tikai nezinu kā ar mazgāšanos tad būs, ja nav vēl duša atsevišķi :)

Ielaid vannā aukstu ūdeni, ieliec raudzējamo trauku vannas ūdenī. Kad ūdens kļūst pārāk silts, nolaid kanadalizācijā un pielaid klāt vēsu ūdeni.

A ko tu šādā karstumā sadomāji ar US-05 raudzēt ? Ar ūdeni paliels čakars, turklāt ūdens ar pasilts jau ir.

Būtu ar kviesi vai MJ Workhorse raudzējis.

Man pirms trim nedēļām ar sanāca čakars - vienu brīdi bija siltāks palicis un pieliekamā 22C, bet pagrabā 14-15C. nostiepu US-05 tur (viņam ieteicamā 15-22C) - nākamajā dienā atkal palika vēss un kad pēc 2 dienām nogāju aplūkot, kas tur notiek, bija tik 13C pagrabā un 13.5C raudzējamā. Uzstiepu augšā, kur lēnām līdz 21C uzsila un norūga pie 21-22C. Zinot, ka raugam netīk temp. maiņas. nebija pārliecības par gala iznākumu, bet FG bija OK un nogulsnējās neraksturīgi kompakti - tikai 2L nogulšņu uz 24L katlu (parasti 3.5-4L). Garša arī liekas OK.

Vobla said: Palīdziet draugi! Nu ir tas laiks kad dzīvoklī ir 26,6 grādi vēsākajā vietā, stāv bundulis ar US 05, b.a kas notiks ar šo alu?

Labs jautājums :) Man arī dzīvoklis silts, alus rūga ar to pašu US-05 (cita nebija). Tagad jāskatās, kas no tā visa sanāks.

Iegādājies kompaktu kondicionieri. Pats nemocīsies pa sutu un raugu nemocīsi. Tiesa tie gan smuki maksā....

Tā kā sāku brūvēt 2015.g. rudenī, tad es arī ar šo problēmu nebiju saskāries, nebiju par to aizdomājies un attapos tikai izlasot šo sarunu, 5 dienas rūgšanā. Kādus said efektus var sagaidīt no šī alus? Riebīgs augļainums? Rūgt jau viņš rūgst un blīvums krīt. Pils/vīne/minhene vienādās attiecībās iejavots augstās temperatūrās, lai dabūtu saldu dāmu alu uz Jāņiem

dumbris said: iejavots augstās temperatūrās, lai dabūtu saldu dāmu alu uz Jāņiem

Es gan nebūtu 100% drošs par to saldumu. Es uztaisīju porteri, kurš iejavots 69C, raudzēts ar US-05 un galu galā alus ar FG 1.004. No salduma ne miņas... Jā, visās pamācībās raksta, ka augsta iejavošanas temperatūra = vairāk grūti sašķeļamo cukuru = saldāks alus. Mana pieredze rāda - dažreiz tā ir, bet dažreiz nē.

Man tagad rūgst Leffe Blonde klons ar SAFBREW ABBAYE, sāka rūgt bez problēmām bet tā kā pats neesmu uz vietas uz 2 dienām piemirsu par augsto temperatūru ārā un rūgšanas vietā. Protams pamērot mani informēja ka uzkāpusi līdz 26C, un diez kā bija pa dienas vidu jo mērījumu ņēma vakarā. Uz doto mirkli alus esot nolikts koridori un temperatura turās ap 23C, it kā max pieļaujamā uz pakas bija 25C. Ceru ka baigā skāde pa 2 dienām mistiskā temperatūrā nebūs notikusi. Pats tikšu aplūkto tikai uz nākamās nedēļas beigām tad arī pamēršu blīvumu. Tas ir mans otrais vārījums tā kā pieredzes trūkums dara savu.

dumbris said: Tā kā sāku brūvēt 2015.g. rudenī, tad es arī ar šo problēmu nebiju saskāries, nebiju par to aizdomājies un attapos tikai izlasot šo sarunu, 5 dienas rūgšanā. Kādus said efektus var sagaidīt no šī alus? Riebīgs augļainums? Rūgt jau viņš rūgst un blīvums krīt. Pils/vīne/minhene vienādās attiecībās iejavots augstās temperatūrās, lai dabūtu saldu dāmu alu uz Jāņiem

Mana pieredze rāda, ka tumšajos alos neliela temperatūras paaugstināšanās rūgšanas laikā manāmu ska'di nenodara, bet gaišajiem bieži gadās garšā skābums. Tos jāmēģina raudzēt zem 20 grādiem. protams tas atkarīgs arī no rauga, bet lielākai daļau raugu tā ir.

Zelcs said: Es gan nebūtu 100% drošs par to saldumu. Es uztaisīju porteri, kurš iejavots 69C, raudzēts ar US-05 un galu galā alus ar FG 1.004. No salduma ne miņas... Jā, visās pamācībās raksta, ka augsta iejavošanas temperatūra = vairāk grūti sašķeļamo cukuru = saldāks alus. Mana pieredze rāda - dažreiz tā ir, bet dažreiz nē.

Tavā minētā piemērā salduma nav tāpēc, ka raugs dziļi noraudzēja. Jāraudzē ar raugu, kurš sliktāk raudzē. Un temperatūra arī varētu būt augstāka. Es parasti to pauzi taisu uz 72 grādi un kādu pusstundu. tad jūtsaldumu.

Monitōrējot temperatūru, neaizmirstiet aksiomu, ka rūgstot misai ir 1-3 C augstāka temperatūra kā apkārtējai videi! Daini... man vislabākie mājbrūvējumi sanākuši ar US-05 pie 15 C

es ar cenšos pie minimālās temp. turēties, bet 13C priekš US-05 tomēr par maz ;)

3 months later

Linards said: Monitōrējot temperatūru, neaizmirstiet aksiomu, ka rūgstot misai ir 1-3 C augstāka temperatūra kā apkārtējai videi! Daini... man vislabākie mājbrūvējumi sanākuši ar US-05 pie 15 C

Ar US-05 nav pieredze, kā viņš startējas un uzvedam pie tādas temp.? Piektdien uzvārīju vienu gaišo un ieliku 16C ar rehidrētu paciņu US-05 uz ~32L. Pēc 24h nulle emociju, piebēru pa tiešo otru paciņu un pacēlu uz 17C. Pēc 36h ir aktivitāte ar pavisam niecīgu baltu putiņu. Šorīt tā pati mazā niecīgā puta ir, izskatās, ka tā arī mierīgi ņammās. Bet nu starts mani nedaudz satrauca, jo iepriekš visu raudzēju istabas temperatūrās un pēc 12h jau plosījās raugi(S-04 pārsvarā).

Man sausais US-05 arī startējas lēni. Arī 20C temperatūrā. Plācenis gan startējas pāris stundu laikā. Man šobrīd S-23 lāgeris jau 48h kā nevar piestartēties pie 13C. Bet siltumā vēl nenesīšu, nogaidīšu vēl kādu dienu.

^^ pasteidzies ar piebēršanu - US-05 24-36h vajag, lai aizietu (uz tik lielu apjomu ilgākais laiks). M44 vispār - 48h. Un rūgst ļoti mierīgi - tādus putu kalnus, kā Ata rokasgrāmatā, nekad neesmu redzējis