bija tak bildes ar paštaisīto ledusskapi
alus uzgāzēšana. dažādas metodes, to atšķirības un brūvētāju pieredze.
Jā, man ledusskapī pieslēgts kegs ar izliešanas torni augšā. Regulēt temperatūru varu cik vajag. Atstāju uz 0.5bar pie 4-5C.
Kāds ir plānotais laiks līdz iecerētais daudzums būs izšķīdis? Es kaut kur redzēju tabeli, bet vairs neatrodu..
kad atskrūvējot balonu reduktors vairs nešņāc.
parasti tās ir pāris dienas.
Vai kāds no jums pievērš uzmanību pudeļojamā alus temperatūrai pirms pudeļošanas? Līdz šim es nepievērsu - vai tikko no pagraba atnests trauks +3C, vai istabā stāvējis trauks +20C - liku vien 2-3g cukura uz 0.5l pudeli. Šodien uzgāju info, ka dažādās temperatūrās pēc rūgšanas beigām ir dažāds alū izšķīdušā CO2 daudzums un attiecīgi ir jāliek atšķirīgs cukura daudzums: https://byo.com/resources/carbonation
Laikam būs turpmāk jāizmanto šāds kalkulators: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
es visu nelasīju, bet neizklausās ticami. ja, piemēram, tev alus jau sen izrūdzis pie 30C un tu viņu noliksi pagrabā pie 2C, nekāds lieks co2 neuzradīsies.
Siltumā izraudzē, ieliec aukstumā dzesēties - CO2 apjoms saglabājas nemainīgs, jo zemā temperatūrā šīs gāzes rašanās visticmāk varētu būt niecīgā apjomā.
Es lieku to 2,x g cukura graudiņu uz pudeli, neatkarīgi no tā, vai izrūdzis 20 grādos, vai 30. Baiso atšķirību gāzes apjomā neesmu manījis.
Jā, izklausās loģiski. Tur varētu būt atšķirības tikai ar klasiski raudzētiem lāgeriem.
Sajos kalkulatoros nem vera augstako temp kada bijusi rugsanas/nogatavinasanas procesa, jo pec tas attiecigi pienem (vini pasi atzist, ka tikai aptuveni) cik CO2 ir izgajis atmosfera un cik palicis alu. Attiecigi vesuma raudzeta un nogatavinata lageri teoretiski vajadzetu but vairak izskidusajam CO2 un nepieciesams mazaks cukura daudzums sagazesanai.
Kungi, apgaismojiet mani vienkāršā jautājumā!
Pēc forumā rakstītā sapratu ka gāzēšanai norma būtu 5g cukura uz litru alus. Cik daudz ietekmē daži grami turp vai šurp? Tas ir katram brūvējumam atšķirīgi?
Skatos, ka danzuker cukura graudi ir pa 3.5 g. Tātad tas būtu 7g uz litru.
Tie divi ekstra grami neuzspridzinās man pudeles?
Ja tas ko maina, tad liešu pudelēs ar Swing top beer bottle closure. Nezinu kā viņu latviski nosaukt
ArtursDenisovs Manuprāt būs pārgāzējies! Es gāzēju ar šiem:
https://nuko.lv/partika/gar/cukurs/danssuker-cukura-graudi-maziem-500g.html
viens kubiks uz 0,5 L
KalvisK O! Super! Paldies par padomu!
ArtursDenisovs 7g/L var likt ja ir pārliecība ka dziļāk nenorūgs vai ātri izdzersi. es agrāk tik arī liku, bet istabā glabājot pārgāzējas un arī granātas bijušas. tagad mazāk lieku, ~5g/L.
Es arī agrāk liku kā Kalvis - mazais grauds ir 2g. Tagad izmantoju speciālo mēru komplektu, tik beru pa kārtu zemāk (t.i. 0.5L pudelei iesmeļu 0.3L paredzētajā)
Gan jau ka domāji šo brīnumu. Es arī viņu izmantoju bet pēdējie mēģinājumi rāda, ka pēc divu nedēļu raudzēšanas tas 0,3L paredzētais cukura daudzums uz 0,5 ir par maz (uzgāzējas samērā minimāli, gribētos vairāk) un lieku 0,5 bez kaudzes un ir okai
Es gan lieku 0,3 paredzētu iedaļu uz puslitru. Ja ieberu - 0.5 paredzēto iedaļu - alus kāpj ārā no pudeles.
Kā Jūs domājat vai no cukura kvalitātes tas arī atkarīgs? Aizdomas ir ka DansSukers ir biku labāks un no tā identiska daudzuma sagāzējas labāk, bet no Rimi sarkanās pakas vai Depo Poļu cukura gāzējas daudz sliktāk! Tā varētu būt???
hmm varbūt arī. Es parasti lietoju lētāko vai otro lētāko cukuru cerībā, ka tam būs mazāk visādu vipendronu klāt. Bet šo vajadzētu notestēt vienādu alu mēģināt uzgāzēt ar dažādiem cukuriem.
Kā Zelcs saka - 0.3L paradzētajā traukā ir tieši 2g. Tāpat ar laiku pārgāzējas.
Es maucu lētāko - Optima Līnija