mēs pudelēs IPAi, APAi ar liekam ~3g/l
4g/l ilgākā glabāšanās sāk kāpt ārā. Moš karameli lēnām raugs nograuž.

    Mandzs
    ->Šis man liek aizdomāties. Pēc būtības. Ja uz kegu no fermentera pārlej pilnībā izrūgušu alu, jebšu pie vienādiem nosacījumiem, tad pie sagāzēšanas atšķirībām (pudele vai kegs) nevajadzētu būt. Tas man liek izdarīt secinājumu, ka vai nu stikls kā materiāls vai korķis kā spiediena regulēšanas mehānisms (vai abi kopā) ir mazāk efektīvi par metālu kā materiālu un visiem tiem spiediena mehānismiem uz kega. Tā varētu būt?
    ->Ierosinu pamēģināt vienu devu alus iepildīt, piemēram, metāla termosā vai kādā metāliskā degvīna pudelē ar skrūvējamu korķi. Pēc augstāk aprakstītā, būtu jābūt tā, ka metālā spiediens saglabātos lielāks, manuprāt.
    -> UN nupat iedomājos, vai nav gadījumā tā, ka sprāgstošās pudeles ir nevis vājākas, sliktāk uzražotas, bet taisni otrādi - "efektīvāks brāķis", kas labāk notur iekšējo spiedienu un tāpēc plīst?

      zenkis Atbilde ir cita! Pudeli atverot virsspiediens uzreiz aiziet, bet kegā jau lejot alu tas nekur nepazūd, jo galvas spice ņem alu no apakšas, bet spiediens turas kega augšā, kur ir brīvā telpa. Katrā ziņā, šie jautājumi ir man vēl neatbildēti....

        es minēšu ka kegā ir proporcionāli mazāk brīvas vietas nekā pudeles kakliņā.

          Mandzs
          Kāpēc Tu domā, ka kegā virsspiediens nepazūd? Pilnā 30L kegā ir apmēram 3L gaisa. Pirmo alus litriņu nolejot, gaiss palielinās par litru, jeb 30%. Tātad - jo vairāk izlej, jo mazāks spiediens paliek. Tā tas notiek līdz spiediens samazinās līdz CO2 reduktorā ieregulētajam , un tālāk jau CO2 balons uztur konstantu spiedienu. Piekrītu, ka pimās pāris glāzes būs ar putām un arī raugu no kega apakšas.
          Mana pieredze ar kegiem gan ir minimāla, tāpēc arī interesē uzgāzējamā cukura daudzums. Kas gan var būt vienkāršāk, kā iebērt kegā 100-120 gr. cukura. Ar CO2 liekas čakarīgāk - jāslēdz pie balona, jāregulē spiediens. Citi vēl kratot vai ripinot...
          No savas pieredzes. Pildīju kegos (divos) tikai vienu reizi. Kāzām. Cukuru liku 4 gr. uz litru. Uztvēru kegu kā lielu pudeli. Dzerts tika pēc divām nedēļām (jā, jā, zinu, ka bija par zaļu, bet ātrāk nesanāca uzvārīt - bija aizķeršanās ar izlejamā iegādi.) Bija normāli gāzēts alus. Pārpalikumus kādas 2 nedēļas vēl lēnā garā dzēru.

            30L Kegā brīvā vieta apmēram <1 litrs, ja ielej 30 litrus alus.

              Pēdējos divus kegus izmēģināju ar cukuru 3g/l. Aizmirsu par viņiem uz kādu mēnesi un tad pildīju ar Ķīnas Blichman beer gun. Biju labi nodzesējis, bet gāze tāpat bija par daudz šim processam - stipri putoja un relatīvi lieli zudumi. Caur pistoli ielejot glāzē gāzējums ideāls. Caur krānu nemēģināju laist, bet jābūt labi visdrīzāk.

                a year later

                Čau visiem. Man jautājums ir (iespējams, ka stulbs). Ja no Grainfather fermentera (kas nav pretspiediena) salej pāris pudeles (APA ar Safale US-5, auzām) testam karbonizēties ar cukuru (5 g/l) un noliek istabas temp, bet pārējo sagāzē 19L kegā ar CO2, tad gala rezultātā sanāca 2 dažādi ali:
                - pudelē normāls hazy milkshake, kā paredzēts (sagāzējas istabas temp 3 dienās)
                - KEGā dzidrs kā lāgers ar pilnīgi citu garšu (2as dienas pie CO2)
                Ir kādam tā gadījies?

                  Cik tilpums grainfather? 50 litri koniskais?
                  mani minējumi:
                  Vispirms nolēji raugu. Tad lēji pudelēs, tur tas duļķainums un garša no rauga vēl.
                  Moš cold-crash bija nikns un efektīgs? Cik ilgi un pie kādas temperatūras glabāji? Moš starp pudeļu pildīšanu un kega pildīšanu pagāja kāda nedēļa un glabāji zemā temperatūrā ~+5`C ?

                    Ā, nu CO2 cik dzirdēts taisa alu bik skābāku...

                      Mans minējums - pudelēs tika daudz rauga un tāpēc hazy/murky. US-05 nav slavens ar spēju saglabāt alū necaurspīdīgumu. Parasti - agrāk vai vēlāk - visi ali, kas raudzēti ar US-05, kļūst dzidri kā bērna asara.
                      Pudelē vairāk rauga un apiņu eļļu. Kamēr viss vēl peld un neizgulsnējas - alū ir vairāk apiņu aromātu un arī rauga garša. Kegā nosēdās gan raugs, gan līdz ar to arī daļa apiņu labuma.

                        50% pārslu witbier ir reiz sanācis dzidrs kā lāgers pat ar wit raugu. Pilnīgi viss izgulsnējās.

                          Zelcs bet kā lai panāk hazyness KEGā? S04 varbūt pamēģināt/vairāk auzas?

                            PeterisT
                            - Fermenteris defaultais GF - koniskais. Pieslēgts pie chillera. Vidēji 20-23 L sanāk pēc varīšanas sapildīt
                            - cold crush fermenterī, 2as dienas +2C grādos

                              mazheks Mēģināt kādu NewEngland stila raugu. Lallemand ir speciāls tāds sausais raugs. Daudz šķidro raugu variantu. Sliktākajā gadījumā S04. Bet ar to man nav izdevies dabūt labus rezultātus. Citi foruma biedri gan saka, ka ar S04 sanāk tīri labi NewEngland paraugi.

                                Zelcs paldies! es kā reizi 5dien pamēģināšu ar S04, jo US5 izbeidzies.

                                  Lieku uz oksidāciju pie pildīšanas kegā. Skābeklis izmaina garšu (sūdīgā virzienā) un paātrina dzidrināšanos.
                                  Savukārt pudelē pie atkārtotās fermentācijas raugs apēda iekļuvušo skābekli (un ļoti ātri sagāzēja).

                                    Jesus oksidācija īsti nekur nevar būt, jo KEG ir nedaudz ar CO2 (pirms tam tīru, skaloju un visu to laukā spiežu ar CO2 + fermentera saturu uz kegu no augšas uz spiežu laukā ar CO2. Īsti daudz nekur nav kur gaisam piekļūt.

                                      Zelcs Ar Lallemand New England man pudelēs neipa dzidra kā lāgers pēc nedēļas no pildīšanas brīža. Bet man tā ar visiem aliem.

                                        Write a Reply...