Apmaiņa ar pašbrūvētajiem aliem
APA man ir ar šādiem "radītajiem", bet pilnībā pieņemu, ka vēl kads punkts varētu būt ilgtermiņā noēsts -
Estimated / Real OG : 1.047 / 1.046
Estimated / Real FG : 1.009 / 1.007
Estimated / Real ABV : 5.04% / 5.12%
Estimated SRM : 7.41
Estimated IBU : 38.82
Man vispār visi ali sanāk diezgan sausi, tur 100% pie "vainas" mana katliņu temperatūras celšanas metode, cik paskatījos pa pierakstiem, man virs 1.008 nav nemaz bijis, vismaz 2 gadu laika, kad saku merīt. Saizoni un beļģi man gandrīz vienmēr līdz 1.000 noēd, arī Tev iemainīto saizonu, kur gribēju nedaudz ķermeņa atstāt. Bet man tas ir OK, man pašam garso sausāks alus, kā saka beļģi - "more digestible"
Vakardien pagaršojam APU A6 = apiņu bumba. cik tur un kas bija iekšā? Gribu piemest cik man bērt, lai ko līdzīgu dabūtu. Sieva uztraucas par budžetu apiņiem
P.S.
Gaidu receptes, var arī uz epastu - temaniepasti 0 gmail.com
dzeruvaru Man arī nekādi tur 1.00padsmit nav bijuši, kas pēc tam nav uzsprāguši vai pārgāzējušies. Joka pēc var paskatīties, ko hidrometrs rāda plikā ūdenī (tādā, ar kādu brūvē), bet mājas apstākļos galvenais jau ir strapība strap FG un OG un konsistence.
Esmu iejavojis dažādās temperatūrās, arī sildījis visu iejavu, sākot ar istabas temperatūru, batch sparge, fly sparge, ar un bez mashout dažādās temperatūrās - neko tas nav mainījis beigu blīvumos. Varbūt jābliež verdošs ūdens virsū kā pāķos bezmaz...
Hidrometrs skaisti rāda 1.000 pie 15C, kā kalibrēts. Man arī OG pēc online kalkulātora https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator parasti viss +/- sakrīt ar efektivitāti 75%. FG gan mazāks. Pie tam katliņūdeni temperatūras pacelšanai es uz "beigām" jau +90C leju (arī dekokciju ar šadu temperatūru esmu taisījs).
+100C pagaidām neesmu gāzis iekšā, attur doma, ka dabūšu kaut ko kvasam līdzīgu, tādu es nevarēšu vairak par glazi piespiest sevi izdzert. Tas vispār ir manuprat labs palīgs recepšu būvešanā - pajutāt sev vai gribēsies tādu alu dzert vairāk par pudeli / mēnesī, ļoti palīdz pieregulēt vēlmi uzvarīt kaut ko ļoti eksperimentālu
- Edited
dzeruvaru Vakardien pagaršojam APU A6 = apiņu bumba. cik tur un kas bija iekšā?
Vārijām ap 50 litrus, bet šķiet daļu pēc tam likām ar brett raugu, līdz ar to kaķī 200g citra uz 28 litriem
OG 1072
FG 1024
ps. pats tagad sapratu, ka būs beersmith jāsaved kārtībā, effektiviāte un litri jāsakārto....
Paldies, kadā no nākamajiem vārījumiem pamēģināšu līdzīgu apiņu pievienošanas shēmu. Ja neskaita rūgtuma porciju, tad pats parasti metu tikai uz 5 minūtēm (mana APA bija izņēmums, tur bija tā retā reize kad liku uz 15 min jo paredzeju sauso) un tad tikai sausā apiņošana.
Varīšanas datums 12 Feb 2016 tiešām ir īsts? Tādā gadījumā tīri neko apiņu smarža saglabajusies. Man tik ilgi alus parasti nav glabajies
Principa tad "vienaudži", manis iedotā -
21-Apr-18 / 14-May-18 Simcoe/Chinook APA (1803)
Brett IPA Nr. 67 - Kartīgi ierūguši āboli, žāveti augļi un nedaudz sidrīga "sūruma". Kaut kur cauri jūtams iesals, Simcoe kā atsevisķu vienību nesajutu. Drīzāk viss sakodās kopā un izveidoja esošo kombināciju. Cik noprotu "parastie raugi" tur klat nebija tikuši, viss 100% brett? Mums patika, gribu ik pa laikam pusi no varījuma noliet un iebarot bretam. Bet piekrītu, ka nesagatavotam cilvekam ar videjo pieredzi "Alus Gaišais" un "Alus Tumsais" var būt šokejosi
Ceru, ka kvarca lampa palīdzēs ar bēgļiem, ar vītinatas gaļas/desu bakteriju komerckoktēli itkā veiksmīgi cīnos un alus ar tam nepieaug
Rīt pētīsim atlikušo Bretta alu.
Brett #2 0.35 pudelīte - labs, jūtami vairāk apiņu, bet sasilstot glazē arī vairak fanka Noteikti daudz "mierīgaks" kā 100% brett alus pudelē. Man likās, vai arī tiešām šajā variantā nedaudz skabāks? Kurš no abiem Bretiem bija vecaks?
Kopuma visi ali ļoti garšoja, būs turpmāk jāpilda un jāatliek kādas pudeles ar domu par maiņu. Ja ir zinamas receptes, tad tas ir manuprāt lielisks veids kā saprast to, kas pašam tiešām garšo nevārot veselu katlu.
dzeruvaru Kurš no abiem Bretiem bija vecaks?
Šis arī mūsu brūvējums? Ja jā, hvz ko PeterisT bija iedevis, vai uz korķa bija kas uzrakstīts?
Ps. Jā, mainīties ar alu UN receptēm ir vērtīgi, atbalstu un labprāt piedalos
Ps2. Uzmanīgi ar brett raudzēšanu vienā telpā ar mierīgajiem raugiem, mums tagad ir kādas 15 kastes brett, lai gan bija domāts kaudzīte pale ale ar us05 un m44....
Balts kroņa korķis ar burtiem "BR" ja nemaldos, 0.35 pudelīte.
Ja neizdersies līdz laikam, kad sapudeļošu ko uz maiņu, labprat ko iemainītu sev no Brett krājumiem
Domāju, ka visiem vajadzetu smuki iznīkt zem kvarca lampas, gaļu esmu ar dažādām kultūrām "inficējis, pat balto pelējumu uz desām esmu dabūjis ar pareizo kultūru un viss tas fermentācijas sākumā stāv virtuvē, pagaidam tur kur nevajag tfu tfu nekas nav ieaudzis. Pēc visām darbībam durvis uz virtuvi ciet un uz kadu stundu lampu iekšā. Bet paldies par brīdinajumu.
Pildīšanas/fermentācijas aprīkojumu es gan turēšu atsevišķi, ja nu kas.
kastrolis a kur tad nefermentējamie cukuri? vai tad blīvuma mērītajs tos neuzradīs?
Šodien vārīju rudzu alu, gāzu verdošu katliņūdeni, lai paceltu temperatūru, paskatīsimies kas sanaks. Viena puse jau burbuļo ar US-05 un otra puse ar BE-134.
- Edited
tu sākumā pamēģini iejavojot iegūt tos nefermentējamos cukurus kaut cik ievērojamā daudzumā.
p.s. blīvuma mērītājs rāda blīvumu, neko vairāk. viss pārējais ir interpretācija un aprēķini.
ugis_n:
"Pilsner". Kvalitatīvs pilsners. Superdzidrs, ar ļoti noturīgu putu. Bet mazliet traucēja kaut kāds grūti definējams saldums. Ne tāds kā cukuram. Varbūt mazliet medaini salds?
"Lambic L1". Ļoti patika. Vienīgi - vai viņam ar nolūku bija jābūt bez gāzes? Bija pilnīgi "flat". Bet nu izdzēru vienā piegājienā. Ļoti labs! Uzreiz nākamo garšoju "Lindemans Gueuze Cuvée René" - tas likās ievērojami skābāks un sausāks. Uģa Lambiks salīdzinājumā bija "mērens". Bet man labāk patika Uģa variants.
Martins_T:
"100% Brett IPA". Saprotu, ka tā ir tā pati, kas Kraukļos bija simpātiju konkursā. Kraukļos likās laba kombinācija. Bet tagad garšojot - "fanks" bija pieņēmies spēkā, bet apiņu aromātis bija gājis mazumā un palicis vairāk pliks rūgtums. Un balanss bija nojucis. Un "off topic" - man pagaidām nav izdevies izspiest no Bretta bieži aprakstīto "augļainumu". Man vienmēr sanāk tikai "fanks" - gan 100% brett alos, gan sekundārajā, gan ar aromātiskajiem apiņiem.
ugis_n:
"IPA 30g/l". Ļoti dīvaina puta. Ļoti lieli burbuļi. Nevis mazi un daudz, bet lieli un salīdzinoši maz. Pirmo reizi redzēju šādu efektu/defektu. Milzīgā apiņu daudzuma dēļ?
"Harvest Ale" - 2017.gada ražas pašaudzētos apiņus īsti nesajutu. Bet upene bija tieši laikā. Ļoti labs mērena skābuma/augļainuma balanss.
"Session NEPA" - es neesmu liels NEPA/NEIPA cienītājs. Man pietrūka "bittering" rūgtuma. Bet sievai patika.
Beidzot tiku lidz daziem Zelca aliem, ko iemainijam Krauklos:
Zelcs
Isolainis/Munich Dunkel: atbilst nosaukumam, tiesam iesalains, bet nav seviski lagerigs. Man par saldu, liekas ari ka siltuma rudzis?
Eureka Brett- gan aromata, gan garsa izteikts funky bretts (diezgan agresivs un raupjs), labi sagazets, sauss un dzirkstos. No apiniem gan nekas daudz nav palicis, varbut gribetos auglainaku/apinotaku, ja ko uzlabot, bet garsigs tapat!
100% brett brux vrai- dzidrs, aromata jutams funks, bet mazak ka Eureka, garsa lidzigs ieprieksejam, bet ka jau lasits, ka 100% brett ali biezi ir mazak ekspresivi ka miksetas fermentacijas ali, tiesi rauga esteru zina, nav slikts, bet skiet ka kaut kas pietrukst, apini, ogas vai kada cita “odzina”.
ugis_n:
"Lambiks ar plūmēm/nektarīniem": Pievienot augļus grūti sagaršot/sasmaržot. Pat zinot, ko jāsagaršo. Dominē lakto skābums un brets. Bet kopumā ļoti garšoja.
"Lambiks ar rabarberiem": Arī šeit pievienoto augli (dārzeni?) bija grūti sajust. Varbūt ar laiku augļainums "noplok" tāpat kā apiņu garša un aromāts. Bet patika. Uz 9/10 vai 4.5/5. Lai būtu pilnība - vajadzētu vēl augļu pievienošanu īsi pirms pudeļošanas/dzeršanas. Vai varbūt Nelson Sauvin dry hopā īsi pirms pudeļošanas. Jo radās asociācijas ar labu baltvīnu. Bet tā jau tāda "piekasīšanās". Alus bija izcils!