Mārtiņš un Pēteris Tauriņi:
"Kakao Stauts". Ļoti labs. Vienīgi kāpa ārā no pudeles. Ļoti labi bija sajūtams kakao pupiņu aromāts. Manā gaumē.
"Stauts ar ingveru". Ingvers sajūtams maz. Un labi, ka tā. Jo man ingvers diez ko nepatīk. Bet kopumā - labs, sabalansēts stauts.
"Citra APA". Zolīda APA. Pat uz IPU pavelk. Vienīgi Citra apiņi (un arī Mozaīka) man ir jau pamatīgi apnikuši. Tos tagad liek visi un visur. Ja Citras vietā būtu kāds mazāk lietots ASV apinis, vai kaut kas no Austrālijas/Jaunzēlandes - būtu lieliski. Bet nu varbūt es vienkārši esmu izlepis.

    Zelčs:
    1) Eureka Brett APA (IBU 37, ABV 6%, Single Hop - Eureka; raugi - US-05 un WLP648
    Ļoti labs, būs Eureka! jāiepērk.
    2) "Īsolainīs" (Munich Dunkles, 90% BM Minhene, 6% Biscuit Malt, 4% Choco Wheat; Raugs - W34/70; ABV - 5,2%)
    Man nedaudz pietrūka IBU, iespējams, ka stilam tieši tā arī vajag, nepārzinu tik sīki.
    3) Skābulis (kaut kas attāli līdzīgs Flanders Red; pH - 3,35; Kettle souring ar "Swanson L.plantarum"; pirmais raugs - US05, otrais - WLP648; ABV 5,8%, IBU - 12)
    Arī IBU gribējās vairāk, ap 20, lai labāk balansētu ar skābumu, imHo.

      image img-0249.jpeg
      Kraukļu trofejas;
      Berliner Weisse- ļoti viegls, sākumā ne pārāk patika bet otrajā piegājiena pēc h jau garšoja labi, principa līdzīgu efektu/alu reiz noraudzēju misas patekas paliekas bez vārīšanas un bez apiņiem, labi atdzesēts vasarā būtu ļoti labs.
      Bavarian Wheat- ļoti patika, ļoti labs alus, garšīgs, sabalansēts, lielisku ķermenīti, nav par stipru! Būtu priecīgs ja šāds vinnētu Mežpils konkursā un Aldaris spētu tādu uzražot, bet laikam pēc nolikuma sastāvdaļām neatbilstu. Super gards.
      Citrons un ingvera- smags ķermenis, kādēļ vajag tādu? Būtu 4,5% būtu cita štelle! Kombinācija ingvers ar citronu veidoja ķimeņu garšu un ļoti izteiktu, skatījos uz etiķetes- nav, citādi labs alus bet ne manā gaumē.
      Melones IPA - lieliska Ipa, tiešām garšīga un labi sabalansēta, apiņus jūt labi un nav nekādu slikto piegaršu- par šādu mierīgi varētu naudu maksāt veikalā!!!
      L3- tā kā dzēru pirms nedēļas un kā pēdējo tad atceros ka bija ok- dzerams, nekas neleca ārā un nekas atmiņā ar nav palicis.

        Mārtiņš un Pēteris Tauriņi:
        "L3" - man kaut kā īsti negāja kopā Brett fanks ar vīgriezi. Kaut kas pietrūka.
        "Sidrs" - lai arī skrēja ārā no pudeles - bija ļoti atsvaidzinošs un ar izteiktu rudens ābolu garšo. Ļoti labs! Būs laikam rudenī arī pašam jāmēģina noraudzēt kāds sidrs.

          6 days later

          dzeruvaru dzeruvaru saisons. Ļoti maigs, viegli dzerams, šķiet diezgan viegls - abv ap 4.5 pēc sajūtām. Pēcgarša ilga un makten jauka, šādu veikalā pirktu par crafta cenām. Labprāt uzzinātu recepti, vai vismaz padomus. Teicams vasaras alus, mēs gribam šādu uzbrūvēt 50l katliņu.

            Paldies, šovakar testēšu Tavejos 🙂 Ja varētu, tad arī gribētu zināt receptes.

            Te būs mana recepte uz 40 L. Iesalēju ar maisu, ceļu temperatūru ar katliņiem. Datums ir varīšanas un pildīšanas. Kopš esmu iedzīvojies oksidacijā 2x pec kartas, es izmantoju tikai primary 3 nedēļu garumā


            28-Jan-18 / 18-Feb-18 Saison Ale (1801)

            6.5 kg Best Malz Pilsner
            30 gr Fuggles 5.3% @ 60 min
            6 gr Irish moss @ 5 min
            70 gr Fuggles 5.3% @ 5 min
            1 iep. MJ French Saison M29

            +53C olbaltuma pauze 20 min
            +63C pārcukurošana 15 min
            +66C pārcukurošana 60 min

            Estimated / Real OG : 1.039 / 1.042
            Estimated / Real FG : 1.005 / 1.000
            Estimated / Real ABV : 4.44% / 5.51%
            Estimated SRM : 2.54
            Estimated IBU : 16.37

            P: 81.50% efektivitate = smalki malts iesals + ilga iesalēšana + mazāks iesala daudzums. Izteiktas krustnagliņas sākumā, nedaudz skābens aromāts, fermentēts +24C' grādos.

              dzeruvaru Jā, Saisons bija MEGA labs! APAi par maz ķermeņa pret tādu apiņu daudzumu- subjektīvi. Tā garšīgi, viss ok.

                APA man ir ar šādiem "radītajiem", bet pilnībā pieņemu, ka vēl kads punkts varētu būt ilgtermiņā noēsts -

                Estimated / Real OG : 1.047 / 1.046
                Estimated / Real FG : 1.009 / 1.007
                Estimated / Real ABV : 5.04% / 5.12%
                Estimated SRM : 7.41
                Estimated IBU : 38.82

                Man vispār visi ali sanāk diezgan sausi, tur 100% pie "vainas" mana katliņu temperatūras celšanas metode, cik paskatījos pa pierakstiem, man virs 1.008 nav nemaz bijis, vismaz 2 gadu laika, kad saku merīt. Saizoni un beļģi man gandrīz vienmēr līdz 1.000 noēd, arī Tev iemainīto saizonu, kur gribēju nedaudz ķermeņa atstāt. Bet man tas ir OK, man pašam garso sausāks alus, kā saka beļģi - "more digestible" 🙂

                Vakardien pagaršojam APU A6 = apiņu bumba. cik tur un kas bija iekšā? Gribu piemest cik man bērt, lai ko līdzīgu dabūtu. Sieva uztraucas par budžetu apiņiem 🙂

                P.S.
                Gaidu receptes, var arī uz epastu - temaniepasti 0 gmail.com

                  dzeruvaru Man arī nekādi tur 1.00padsmit nav bijuši, kas pēc tam nav uzsprāguši vai pārgāzējušies. Joka pēc var paskatīties, ko hidrometrs rāda plikā ūdenī (tādā, ar kādu brūvē), bet mājas apstākļos galvenais jau ir strapība strap FG un OG un konsistence.
                  Esmu iejavojis dažādās temperatūrās, arī sildījis visu iejavu, sākot ar istabas temperatūru, batch sparge, fly sparge, ar un bez mashout dažādās temperatūrās - neko tas nav mainījis beigu blīvumos. Varbūt jābliež verdošs ūdens virsū kā pāķos bezmaz...

                    Hidrometrs skaisti rāda 1.000 pie 15C, kā kalibrēts. Man arī OG pēc online kalkulātora https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator parasti viss +/- sakrīt ar efektivitāti 75%. FG gan mazāks. Pie tam katliņūdeni temperatūras pacelšanai es uz "beigām" jau +90C leju (arī dekokciju ar šadu temperatūru esmu taisījs).

                    +100C pagaidām neesmu gāzis iekšā, attur doma, ka dabūšu kaut ko kvasam līdzīgu, tādu es nevarēšu vairak par glazi piespiest sevi izdzert. Tas vispār ir manuprat labs palīgs recepšu būvešanā - pajutāt sev vai gribēsies tādu alu dzert vairāk par pudeli / mēnesī, ļoti palīdz pieregulēt vēlmi uzvarīt kaut ko ļoti eksperimentālu 🙂

                      dzeruvaru Vakardien pagaršojam APU A6 = apiņu bumba. cik tur un kas bija iekšā?

                      Vārijām ap 50 litrus, bet šķiet daļu pēc tam likām ar brett raugu, līdz ar to kaķī 200g citra uz 28 litriem

                      OG 1072
                      FG 1024

                      image a6.jpeg

                      ps. pats tagad sapratu, ka būs beersmith jāsaved kārtībā, effektiviāte un litri jāsakārto....

                        Paldies, kadā no nākamajiem vārījumiem pamēģināšu līdzīgu apiņu pievienošanas shēmu. Ja neskaita rūgtuma porciju, tad pats parasti metu tikai uz 5 minūtēm (mana APA bija izņēmums, tur bija tā retā reize kad liku uz 15 min jo paredzeju sauso) un tad tikai sausā apiņošana.

                        Varīšanas datums 12 Feb 2016 tiešām ir īsts? Tādā gadījumā tīri neko apiņu smarža saglabajusies. Man tik ilgi alus parasti nav glabajies 🙂

                          dzeruvaru Varīšanas datums 12 Feb 2016 tiešām ir īsts?

                          nē, aprīļa vidus. jā, tas arī jāsakārto 🙂

                            🙂 Principa tad "vienaudži", manis iedotā -

                            21-Apr-18 / 14-May-18 Simcoe/Chinook APA (1803)

                              Brett IPA Nr. 67 - Kartīgi ierūguši āboli, žāveti augļi un nedaudz sidrīga "sūruma". Kaut kur cauri jūtams iesals, Simcoe kā atsevisķu vienību nesajutu. Drīzāk viss sakodās kopā un izveidoja esošo kombināciju. Cik noprotu "parastie raugi" tur klat nebija tikuši, viss 100% brett? Mums patika, gribu ik pa laikam pusi no varījuma noliet un iebarot bretam. Bet piekrītu, ka nesagatavotam cilvekam ar videjo pieredzi "Alus Gaišais" un "Alus Tumsais" var būt šokejosi 🙂

                              Ceru, ka kvarca lampa palīdzēs ar bēgļiem, ar vītinatas gaļas/desu bakteriju komerckoktēli itkā veiksmīgi cīnos un alus ar tam nepieaug 🙂

                              Rīt pētīsim atlikušo Bretta alu.

                                dzeruvaru Cik noprotu "parastie raugi" tur klat nebija tikuši, viss 100% brett?

                                Jā, 100% brett.

                                  Brett #2 0.35 pudelīte - labs, jūtami vairāk apiņu, bet sasilstot glazē arī vairak fanka 🙂 Noteikti daudz "mierīgaks" kā 100% brett alus pudelē. Man likās, vai arī tiešām šajā variantā nedaudz skabāks? Kurš no abiem Bretiem bija vecaks?

                                  Kopuma visi ali ļoti garšoja, būs turpmāk jāpilda un jāatliek kādas pudeles ar domu par maiņu. Ja ir zinamas receptes, tad tas ir manuprāt lielisks veids kā saprast to, kas pašam tiešām garšo nevārot veselu katlu.

                                    dzeruvaru Kurš no abiem Bretiem bija vecaks?

                                    Šis arī mūsu brūvējums? Ja jā, hvz ko PeterisT bija iedevis, vai uz korķa bija kas uzrakstīts?

                                    Ps. Jā, mainīties ar alu UN receptēm ir vērtīgi, atbalstu un labprāt piedalos
                                    Ps2. Uzmanīgi ar brett raudzēšanu vienā telpā ar mierīgajiem raugiem, mums tagad ir kādas 15 kastes brett, lai gan bija domāts kaudzīte pale ale ar us05 un m44....

                                      dzeruvaru ja tu ar līdzību kvasam domā augstu beigu blīvumu tad nekas tamlīdzīgs nesanāks. būs zems sākuma blīvums un mazgrādīgs alus attiecīgi.