labrīt!
vai ir idejas kurš no šiem iesaliem būs efektīvāks beigu blīvuma pacelšanai?
bestmalz carapils 5ebc
bestmalz caralight 30ebc
tas gan arī no rauga atkarīgs, bet iemetiet kādu piemēru ja ir.
šoreiz taisos uz 1762 plāceņa liet.
Beigu bīvums
Labvakar,
Būtu pagaršojis misu alusfestivālā, zinātu...
Nav idejas, bet zinu 100% ...
abi pacels, bet carapils vairāk.
paldies, tādas aizdomas bija.
Kā var spriest par beigu blīvumu (FG) garšojot MISU?
ja garšo ļoti saldi/blīvi, tad visdrīzāk ka nebūs 1.010, ja ar parastu eila raugu raudzēs
Bet vai misas saldumā var sagaršot - tie ir vienkāršie cukuri (kurus raugs noēdis gandrīz pilnībā), vai saliktie cukuri (kurus raugs nespēs noēst pilnībā)? Salds ir salds.
- Edited
Es ar pagaršošanu Kastroļa gadījumā biju domājis pagaršot tieši tās dienas misas recepti ar ļoti daudz carapils.
Un nevis pagaršot beigu blīvumu...
runājot par garšošanu. pielieciet jebkurai misai 10% no iesala masas cukuru(saharozi) un liksies ka ir nenormāls saldums. iesala cukuri uz mēles dod minimālu saldumu, tapēc par neizrūgušajiem cukuriem saka "ķermenis" vai "tumīgums" ka neatstāj jūtamu saldumu. attiecīgi misai ar paredzamu lielāku beigu blīvumu vajadzētu būt mazāk saldai.
kurš zin, to var sagaršot?
Minhene vēl normālu ķermeni piedod.
Nav sanācis taisīt divus vienādus vārījumus ar un bez auzām, bet viņas īpaši neesmu jutis, tik duļķainumu piešķir, ja pāri 15% piemauc.
Carapils labakais variants, laikam, pats gan neesmu lielos daudzumos licis, Edgars Raganu Labiesa serijai lika ap 20% ja nemaldos lai paceltu beigu blivumu. Man biezakie ali sanakusi ar laktozi un lielu % tumso/karamelu iesalu + sekli grauzosh raugs.
tāds nebija manīts
kraukļos nekošļāji? es vienreiz liku tumšajam no kura beigās sanāca granātas.
man tāda sajūta ka 1762 ar neuzķersies. dažās dienās noēda aptuveni līdz plānotajam blīvumam un tagad jau gandrīz nedēļu grauž ļoti lēni. nevajadzēja temperatūru tik ātri pacelt uz 25C bet nu jau vairs neko...
Petijums par Carapils (ne)ietekmi uz dekstriniem, konsistenci un beigu blivumu:
http://scottjanish.com/dextrins-and-mouthfeel/
P.s. Testa recepte piemineti jauni un interesanti, nedzirdeti apini, kas dod vanilas, kremigu apelsinu aromatus.
- Edited
Man ar 35% CaraPils FG=1.022 (OG=1.063), bet ar 35% Minhenes - FG=1.020 (OG=1.059). US-05 abiem
Raksts ticams, bet pastāstīšu, kā man tagad sanāk visi ali ar beigu blīvumu ne mazāku par 1020. Runa ir par +/- parastajiem aliem, ap 5%, sākuma blīvums ~1060
Principā, vismaz 20% Cara 30EBC vai CaraPils, iejavošana pie 50C un uzreiz celšana līdz 68C. Šādi man sanāk ali ar beigu blīvumu 1020-1024. Diezgan konstanti, pat ar dažādiem raugiem (US05, MJ-M20, MJ-M84). Un tas ir stabils beigu blīvums, pēc tam nekas nepārgāzējās un glabājas labi.
Protams beigu blīvums nav vienīgais, kas nosaka, ka alus garšos tumīgi un pilnīgi.
Rakstā teiktajam piekrītu, ka pilnīgāku mutes jūti var dabūt, ja alus nav pārgāzēts un ja alū ir piem. neiesalētas lietas, arī rudzu iesals. Dūmakainie ali bieži vien uz sajūtu arī garšo pilnīgāk.