Tas ir lai varētu jebkurai pudelei keramisko vāciņu uzlikt ? Man jau šķiet, ka ilgtermiņā aizkorķētājs atmaksājas (€11.50) un neesi pudelēm piesaistīts - novēroju, ka aizkorķējamās, kuras regulāri lieto, ar laiku apsūbē no iekšienes. Var jau ar niknākiem līdzekļiem apstrādāt un birstēt, bet izmest ir vienkāršāk.
jautājumi un atbildes
- Edited
jautājums par ūdens maisītāju adapteriem.
Vakar, ņemot nost dzesētāja trubu nost no krāna, salauzu maisītāju.. (viņam bija jau ap 20 gadiem, tāpēc - vieglas smiltis) Pirms tam viss baigi forši derēja ar šiem adapterīšiem. Šodien nopirku jaunu maisītāju, bet nekas neder. Tam iepriekšējam bija aptuveni 24mm female gals. Šim ir aptuveni 19-20mm male gals. Varbūt kāds te ir ar santehnikas darbu pieredzi un zina kādu labu risinājumu, bodi Rīgas centrā?
Ūdens izturīgo izolenti negribās katru reizi tīt virsū un plēst nost..
Agrāk pudeles ar swing top jaunas varēja nopirkt alus tirgū pa diezgan sakarīgām naudām, pie tam tādas, kuras standarta kastēs lien iekšā. Tagad varbūt arī var viņiem piezvanīt, iespējams var lietotās sameklēt, ja vajag daudz. Viņi pieņem tās par 1c gabalā, pa pāris centiem gan jau varēs nopirkt un kādā extra ļaunā ķīmijā izpeldināt.
Man pašam gandrīz visas apgrozībā mājās esošās ir swing top, ērtāk pildīt noteikti un var aizpildot uzreiz aizvērt. Pēc lietošanas es uzreiz izskaloju un ja nesanāk izmazgāt uzreiz, pieleju ar karstu ūdeni. Tad kad mazgāju, izbirstēju ar saimniecības ziepēm, ar karstu ūdeni kārtīgi izskaloju un izžāvētu ielieku kastē, pirms pildīšanas tikai izskaloju starsanā. Birste obligāti, bez noteikti paliek nosēdumi.
rreinis
Nederēs.....
- Edited
nja. kaut ko tādu vajadzētu..
dzesētājam daudz šaurākas šļaukas, uz tā dārza adaptera nederēs.
edit: viss labi. ghetto solution, bet strādā.. sameistaroju no tā, kas bija mājās.
tā pāreja labs variants, bet vienīgais variants kur esmu redzējis - kuršos kopā ar dušu. es izmantoju depo nopērkamu plastmasas pipuku kam galā nevis eglīte, bet bumba. maksāja pāris eiro, jau kādi 3 gadi kalpo. viņš pārdodas kā kaut kāds aerators vai filtrs priekš krāna. jāizjauc un jāizmet tas verķis un jālieto tikai pāreja. tiesa 8mm silikona cauruli tur var uzmaukt tikai ar lielu pacietību. es laikam 14mm cauruli nopirku. šito ideju tepat forumā kāds izstāstīja, var pameklēt vecajos postos.
- Edited
atrisināju maisītāja lietu. tagad viss smuki.
Reinimi bija taisnība
Varbūt neloģisks jautājums, bet uzvārīju pale ale alu un pie raudzēšanas piemetu klāt garšai greifprūta miziņas(nekaltētas). Gribu noturēt vismaz nedēļu un, tad liet 2.fermenterī... jautājums, iespēja noķert kkādu zarazu caur tām miziņām ir maza, ja pirms tam aplēju ar verdošu ūdeni un pastāvēja kādas 15min.?
neimets132 es domāju, ka būs ok. Parasti receptēs raksta 5min pirms vārīšanas beigām iemest. Tāpēc domāju, ka pat ar 5min būtu ok. Vēl ir dzirdēts, ka var nelielā daudzumā šņabja ielikt, paturēt kādu diennakti un tad piešaut klāt.
Daudz esmu lietojis svaiga apelsīna mizu beļģu WIT - apsmidzinu vai izpeldinu augli iekš 3% oxydez. Tad ar dezinficētu mizojamo nazi nomizoju mizu plānā kārtiņā bez pufainā baltuma un lieku klāt primārajā vei sekundārajā bez termiskas apstrādes. Līdz šim nekas nav aizgājis pa pieskari un viss svaigas mizas labums ir ok.
Paldies par atbildi! Sakiet, kā labāk raugu uzglabāt, lai varu izmantot atkārtoti, piemēram, nākamajam vārījumam (pēc mēneša)? Esmu redzējis, ka paņemt no 1fermentera apakšas, attīra, pieviena novārītu medu un, tad saldētavā iekšā. Pēc nepieciešamības pēc tam izņem ārā, atdzīvina un lej klāt. Vai tā ir normāla prakse?
- Edited
Noteikti nekāda medus, no kurienes tādas dīvainas instrukcijas?
Manuprāt sakarīgākais variants ir te: https://brulosophy.com/methods/yeast-harvesting/
Bet ja Tev raugs ir no fermentiera ar visādiem piemaisījumiem, es tiko līdzīgā situācijā izdarīju tā:
Dezinficēju trīslitru burku, ielēju tur no fermentiera biezumus uz 2 litriem 1.040 misas no iļģuciema ekstrakta (150 grami uz 1L)
Pagaidīju kamēr svaigs un aktīvs raugs paceļas augšā
Savācu ar dezinficētu karoti pāris piegājienos un pārnesu uz 1L trauku ar 1.040 misu, kurā jau izaudzēju svaigu un dzīvu raugu. Šoreiz gan pagaidīju kamēr viss smuki nosēžas un rezultātu 50 ml trauciņā noglabāju
Sanāca ~ 25 ml rauga un tikpat "alus" pa virsu. Pēc visa izlasītā, cik es sapratu, tas ir sakarīgākais veids atjaunot rauga kultūru + teorētiski pēc vairākām paaudzēm var dabūt tieši saviem apstākļiem piemērotu raugu.
Vēl ir variants saldēt ar glicerīnu, bet to domāju atstāt garajiem ziemas vakariem
Ik pa reizei forumā uzduros tam, ka Alusvedējam esot ļoti laba Guinness recepte, bet pašu recepti man neizdodas te atrast, varbūt Alusvedējs vai kāds kuram ir šī recepte var padalīties?
Nav Alusvedēja recepte, bet šogad šo recepti vārīju divas reizes. Parasti neatkārtoju neko identisku pārāk bieži, bet šis labi aizgāja, nolēmu kāpēc ne.
70% Pale ale vai Pils
15% Miežu pārslas
15% Dingemans Pealed Roasted Barley (super iesals tumšajiem!)
Uz OG ~1.040, jebkas neitrāls apiņos uz ~ 40 IBU, angļu vai būtībā der jebkurš neitrāls raugs ar pietiekmi dziļu norūgšanu, piemēram Nottingham/US-05.
es caur reatonu uzsūtīju augļu biezeni (aprikožu) priekš nākamā saisona. Viņiem ir desmitiem dažādi augļu biezeņi, bez cukura, saldēti. Ļoti kvalitatīvi. Ap 4-5€ 1litrs