alcha

palasot forumos varētuy būt, ka pre-boil man tomēr varēja nebūt 1.075, jo
pre-boil mērījumu ņēmu no apakšējā krāniņa, un tur varēja vēl palikt misa no first-runnings.
Vajadzēja notecināt vairāk, lai būtu precīzāks skatījums.

pēc pieņēmuma, ka 9 minūtēs blīvums mainās par 0.001 punktu, tad pēc 90 min vārījuma izmainītos par 0.01, tad varu secināt, ka mans pre-boil blīvums bija 1.065

p.s.
vienreiz citā vārījumā arī man bija aizdomas par blīvumu pre-boil

    18 days later

    Šodien sakrita laiks un izveicu pirmo vārījumu no graudiem. Nebiju sagatavojies uz visiem 100 bet bija jāizmanto brīvais laiks. Tātad. Vārīju maisā. 40l katlā. Tēmēju uz 22l misas ko raudzēt uz kadiem 5% alko. 5kg Maris Otter, 300g Carameļiesals. Magnum 20g 14.9% 60min. EKG 20g 5min. Iejavot tēmēju pie 66 gradiem. Kalkulators sareķināja ka udenim jabut 74 grādi pie iejavošanas. Drošības pēc iejavot sāku pie 72grādiem ar nogriestu liesmu. Iemaisīju. Nomērīju t. 70grādi. Nodomāju ka viss ir slikti, bet nu neko. Kā ir tā jādzīvo. Sasedzu un iejavoju 1h pie tiem 70 grādiem. Noņēmu graudus ar audumu. Izspiedu. Vāram. Novāram 1h kārtīgi. Dzesējam. Raudzejamā tvertnē nonāk tikai 16l ar blīvumu 16.5 plato, 1065...1068 sg. Noraustīju plecus un neko. Ceru ka safale s04 nenoēdīs visu līdz 0 jo iejavots pie 70 grādiem. Ja sanāks pasalds tad sievietei garšos. Varbūt kādam komentāri vai kādas piezīmes? Pašam liekas ka starta ūdens taka par maz tomēr lai arī no maisa var izspiest un nepaņem katrs kg 1l.

      Blīvumus tikai pēc pieredzes reāli var plānot katrs savam inventāram. Malumi arī atšķiras un citas nianses. Pirms vārīšanas arī jānomēra blīvums un var pieliet ūdeni, ja par blīvu. Ja par liesu, tad jāpavāra bez apiņiem līdz plānotajam blīvumam.

        nu izskatās ka ūdens par maz, bet tu jau neuzrakstīji cik ielēji katlā.

          25.5l startā. Tagad uz to skatoties ir skaidrs ka krietni par maz.

            nākamreiz jau būs vieglāk ieliet 32 🙂

              Priekš ~20l misas es parasti sāku ar 30-32l. Bet jā, kā jau iepriekš tika minēts, ar laiku var aprast ar savu sistēmu un cik viss nepieciešams. Personīgi turu pierakstus ar visiem brūvējumiem un būvēju receptes pēc paraugiem, kas ir izdevušies precīzi kā plānots.
              Manuprāt, pieliet nedaudz ūdeni beigās vai piebērt dažas karotes cukura arī nav liela problēma, ja rēķini sagājuši pa pieskari.

                Es ne reizi neesmu jutis atšķirību, ja pie 66C vai 70C ir iejavots - noēd parasti vienādi (parasti ar US-05, bet cik ar S-04 raudzēts, nav baigi atšķirīgs).

                  14 days later

                  Mango IPA. Vai pirms mango biezeņa pievienošanas vajag pārliet uz sekundāro spaini? Kā tas biezenis vispār šķīst jaunalū? Vai nepaliek mango plācenis spainī pēc pudeļošanas?

                    GirtsE mēs biezeņus liekam klāt apmēram 3ajā dienā pēc vārdienas. Tad raugs jau iestartējies, biezenis neko sliktu nenodarīs. Tāda doma. Nezinu cik tas pareizi, bet sanāk viss labi.

                      GirtsE
                      man plācenis paliek un diezgan daudz - apmēram 1/4 daļa no visa raudzējamā apjoma

                        4 days later

                        dzirnavnieks mēs kādreiz ar to darbojāmies- parastā veikalā nopērkamā, ar karstumlīmi štokam uzlikta antenas trubiņas posms, lai pastiprinātu, savādāk ātri salūza. Tad ar sārmu un urbjmašīnu mazgājām. Urbjmašīna pieskrūvēta forizontāli pie galda. Ar kāju slēdzams slēdzi bija. Liels čakars, ja laiks daudz un nevērtīgs- var darīt. Bet labāk pa 15c nopirkt jaunas pudeles. Tādi ir mūsu secinājumi.

                          Netiek darīts katru reizi. Man ir katls ar trubiņām vākā, ar kuru pirms pudeļošanas pudeles ar tvaiku izkarsēju. Vienkārši pēc ~10 lietošanas reizēm pudelēs parādās nosēdumi uz sienām (beerstone?), attiecīgi ik pa laikam dažas pudeles vajag izmērcēt un iztīrīt, un sapratu, ka ar roku negribas to darīt. Pamatā tās ir swingtop pudeles, tās par 15c nedod. apjomi nav tādi, lai par laiku iespringtu (15-30l mēnesī).

                            es ar uz šito skatījos, bet kāds nozākāja un nenopirku.