Man kā kārtīgam iesācējam gribās maksimāli dokumunetēt visu ko daru un lai viss būtu vienā vietā. Doma ir apgūt BeerSmith. Bet jau pašā sākumā atdūros uz equpment profila, tur dzudz kas ir īsti nesaprotams. Vai kāds var padalīties kā setup BeerSmith step by step ? :)

Te ir pāris video pamācības: https://www.youtube.com/watch?v=QmW7pwQP5mQ https://www.youtube.com/watch?v=VKiEjhxo2oo

Bet vispār jānāk ar kompi uz mājbrūvētāju pasākumu! :)

Iesākumā var iztikt arī bez equipment profila. Galvenais ir sastāvdaļas, tilpums un efektivitāte.

A vot kas ir efektivitāte? šito es ar ne līdz galam sapratu :)

Un kurš tajā iesalu sarakstā ir alternatīvs leišu iesalam?

Uzliec piem. 75%, pēc pirmā brūvējuma sapratīsi :) Ja iegūsi blīvumu lielāku, kā softs bija sarēķinājis, tad Tev efektivitāte ir lielāka.

Es visas receptes saglabāju PDF formātā (caur print as PDF). Jo es reiz pārinstalēju datoru un visa beerstmia informācija pazuda. Vēl man ir Excel tabula kurā katram vārījumam ierakstu iesalus,raugu, sākuma blīvumu, un pats galvenais - beigu blīvumu. Tas lai ātri un uzskatāmi būtu redzams kāds raugs cik dziļi noraudzē. Man nez kāpēc visi raudzē ļoti dziļi. Joprojām neesmu sapratis kāopēc.

Ja Tu domā pilsner, tad principā jebkuru pilsner. Ja ir pieejamie dati, vari uztaisīt jaunu iesalu. Es lieku iesalu, kam krāsa sakrīt un miers.

Efektivitāte, rupji runājot, ir cik procenti cukura tiek dabūti ārā no iesala un nonāk raudzējamajā traukā no teorētiskajiem 100%. Pirms brūvēšanas to īsti zināt nevar, bet tā esošā vērtība (72% laikam) ir labs skaitlis, ar ko sākt. Pēc tam, kad būsi nomērījis sākotnējo blīvumu, varēsi piekoriģēt uz reālo, kas Tev sanāca, un tad nākošajās reizēs rēķināties ar prognozējamāku iznākumu.

Edit: Lai nepakāstu receptes, BeerSmith recepšu mapi var turēt savā Dropboxā/Google Drive, OneDrive utt.

Man viss Beersmits ir ar MEGASync gan mājās, gan darbā (gan uz servera). Agrāk bija Dropboksā, bet tas pārstāja darba proksi cirst.

Galvenais, kas tev jāsaprot, ir cik liels ir tava katla iztavaikošanas apjoms, lai to precīzi ieliktu un sasniegtu vajadzīgo tilpumu pēc dzesēšanas. To tīri pēc pieredzes noteiksi (man ir 16%). efektivitāti noteiksi pēc tā, cik liels ir pirmsvārīšanas blīvums salīdzinājumā ar prognozēto un vai tev novārās līdz vajadzīgajam beigu blīvumam, ja pirmsvārīšanas blīvums ir vajadzīgais.

Dainis said: ..cik liels ir tava katla iztavaikošanas apjoms, lai to precīzi ieliktu un sasniegtu vajadzīgo tilpumu pēc dzesēšanas.

Kā šis parametrs saucās BeerSmih? Neesmu tādu ievērojis, bet varētu būt noderīgs.

Evaporation Rate (bet maina ar ''Boil Off'' litriem)

Dainis said: Man viss Beersmits ir ar MEGASync gan mājās, gan darbā (gan uz servera).

Pastāsti, kā tas tiek darīts?!

https://mega.co.nz

http://beersmith.com/ ir tas labākais, ko par naudu vai bez var dabūt? Un tas maksājums ir lifetime vai par kādu periodu?

es nesen atklāju ka man ir pavisam godīga, nelauzta un neapmaksāta beersmith versija bez redzamiem lietošanas ierobežojumiem.

tev gan jau priekš windows?

Jesus said: http://beersmith.com/ ir tas labākais, ko par naudu vai bez var dabūt? Un tas maksājums ir lifetime vai par kādu periodu?

Protams, ka par konkrēto versiju un tās atjaunojumiem - lapā tak viss aprakstīts

Sen atpakaļ laikam citu mēģināju, bet nepatia.

BeerSmith varēja mierīgi kā portable maukt neiespringstot. Man gan apmaksāta, bet es jau arī par savu mājas kompja Windu savlaik samaksāju - pārdevējs pat pārjautāja, vai tiešām to gribu darīt ?

Daži alternatīvi tūļi: http://www.beertools.com/ (maksas) http://www.brewtarget.org/

Webiskie: https://www.brewtoad.com/ http://www.malt.io/

Ugis said: tev gan jau priekš windows?

es nemaz jaunākos win neesmu dabā redzējis :) debian lietoju, beersmith 2.1.02. un beersmith lapa jau kādu laiku ir salauzta, neko nevar izlasīt.

GirtsE said: Man nez kāpēc visi raudzē ļoti dziļi. Joprojām neesmu sapratis kāopēc.

Iespējams ūdens specifisks ar interesantu minerālu profilu. Man laukos un mājās dikti dažādi rūgst, esmu secinājis, ka galvenais vaininieks manā gadījumā ir ūdens sastāvs.

vismaz tagad beersmith lapa strādā

Man jautājums, kas īsti jānorāda Batch Size un Est. Boil Size: Tā varētu būt ka pirms un pēc vārīšanas?

http://www.bildites.lv/images/0gpfwey9rqldtwogadkt.jpg

Batch Size - daudzums pēc vārīšanas Est. Boil size - daudzums pirms vārīšanas. Šeit ir lielāks, jo daļa iztvaikos. Vainu progā ievada iztvaikojamo % stundā un proga pati rēķina, vai ņem kalkulātoru internetā un rēķini. Beersmith ir man liekas arī pēc noklusējuma lielumi ( koeficienti )

kastrolis said: es nesen atklāju ka man ir pavisam godīga, nelauzta un neapmaksāta beersmith versija bez redzamiem lietošanas ierobežojumiem.

pameklē vai tomēr nav kāds cron scripts kas kaut ko sadara, man liekas ka es kaadreiz kaut ko iespringu un tev vinjsh darbojas taapat kaa man, bet gluzhi godiigi par nelauztu laikam nevar nosaukt. kaut kas par beersmith.com drop arii bij, taa kaa tev lapa varbuut tapeec neiet...

vagabundo said: Iespējams ūdens specifisks ar interesantu minerālu profilu. Man laukos un mājās dikti dažādi rūgst, esmu secinājis, ka galvenais vaininieks manā gadījumā ir ūdens sastāvs.

Rīgas ūdens, Mierielas rajons. Pirms tam bija Ģertrūdes iela.

18 days later

pirms sāku brūvē gribetu dzirdēt ko citi saka pareizi vai nepareizi:

mēģināju izburties caur beersmith un pēc viņu domām man jādara šādi.

tātad - es ņemu 50l katlu gāžu tur iekšā 35,35l ūdens. uzsildu līdz 65,3C. piemetu iesalu, noturu 75min ar 64,4C. pēc tam gāžu atkal visu filtrācijas mucā. (un te man filtrešana bišk kā pa miglu). iemetot mucā iejavu es pagaidu 10min (ja tā ir tā saucamā "pauze") un tad ar uzkarsētu 13,98l un 80C (vai arī 78C) ūdeni apleju, pagaidu 10min un otrs solis 20l 87C otro reizi apleju iejavu. sagaidu kad misa iztecējusi vajadzīgajos 35,35l. tad metu uz guns lidz 100C . kad sāk vārīties piemetu 55g apiņu (40g sākumā, 15g pirms vārīšanās beigām). vāru 60min. pēc beersmith domām būs palikuši jau 29,97l. tad bez muļāšanās metu iekšā dzesētāju, atdzesēju līdz 20C. (te es atkal nesapratu beersmith teikumu - "add water to achieve volume of 25l". man jau ir pēc vārīšanas 29l kur pie velna man viņi pazudīs? dzesējot? un kādu ūdeni? - vārītu? cik grādus? ). labi eju tālāk, ignorēju teikumu. izlaižu misu velreiz caur marli un sietu, pildu stikla pudelē, un lieku raugu, sapurinu lai savienojas ar gaisu, un trubiņu virsū.... kad viss izdarīts, pirmā fermentācija, lieku rūgt uz 4 dienām 19C, tad 10 dienas 19C. un tad (atkal nesaprašana) kapēc 30 dienas ir jāstāv 18C?? .. ja es nebūtu burtojis beersmith tad darītu tā ka 3-5 dienas rūgtu, tad pudeļotu noturētu tajā pašā tempretūrā +/- 5-10 dienas lai sagāzējas, tad liktu leduskapī uz 30 dienam.

apgaismojiet mani.

alus_001.jpg

alus_2_001.jpg

alus_kopskats_001.jpg

alus_00111.jpg

alus_22222_001.jpg

alus_kopskats_0011111.jpg

75min var arī negaidīt, pietiks ar 60 kad piemet iesalu, ļoti kārtīgi viņu izmaisi. kad met iejavu filtrējamā mucā, tad pauze vajadzīga lai nosēžās drabiņas. vispirms nofiltrē to kas ir, tad lej skalojamo ūdeni pāri (es tā daru tapēc ka katli par mazu, nekad neesmu darijis savādāk) nezinu kapēc 2x liet pāri iejavai ūdeni, manuprāt pietiek ar vienu (apvieno otro un trešo ūdeni) vispār ūdens liekās baigi daudz ja plāno dabūt 29L es parasti iztērēju apmēram 60L ūdens un iegūstu 40L alus add water to achieve volume ir domāts gadījumā ja tev novārijies vairāk nekā plānots, tad tu piegāz klāt vārītu ūdeni (temperatūra vienalga ja gāz kamēr dzesē, galvenais neuzgāz karstu raugam) es gan ļautu tai burkai stāvēt 2 nedēļas bez īpašām temperatūras maiņām (vienīgi kādu dienu pirms pildīšanas pudelēs var padzesēt, lai nodzidrinās)

2 nēdēļās siltumā?. kautgan visi jau taisa pa savam cik saprotu jo katrā rakstā savādāks rūgšanais laiks u.t.t. es skatos pēc tā kad putas ir nosēdušās, gaisu nepūš tad arī ir gatavs, ja?

citiem pa 2 nedēļām nesagžējas - atkarīgs no rauga un apstākļiem

Tur jau ir vairākas raudzēšanas iespējas - defaltā ir šāda, bet ir arī citas un vari uztaisīt savējo.

Dzesējot ūdens sarūk pa 4% apjomā, kautkas pazūd nogulsnēs.

varbūt kāds varēu vel izskaidrot dažus terminus:

kas ir:

1. est ABV? 2. (no "mash initial condition"), mash tun t° (kpc to vajadzētu zināt?) -decoction boil t°? un kas ir pati dekokcija? 3. mash efficiency? un vispār efficiency? 4. mash ph? (kpc tas būtu jāzin?) sparge runoff ph? 5. infusion? - step t°/min, rise time/min? infusion t° filtrēšana: 6. kas filtrēšanas laikā ir "pauze"?(kpc vajadzīga?) 7. es filtrēju apleju ar ķopsi 80C ūdeni, (vairākas reizes tā lai ūdens stāvētu mazliet virs iesala) gaidot kad iztecēs maximalais daudzums misas, un beidzu filtrēt tad kad tekošā misa paliek ūdeņaina. tas aizņem ~2-4h (reti kad pat vairāk). Bet beersmith pašam jāuzregulē laiks. (kā es to varu zināt?) ( kas ir pareizi/nepareizi un kapēc?) kā to vsp dara pro brūveri?

būtu pateicīgs ja pamatotu atbildes, paldies.

1. Prognozējamais alkohola procents pret tilpumu, jeb "cik aliņam grādu" ;) 2. Izsmeļ ar "duršlaku" kaut kādu daļu iesala un uzvāra. Tad lej atpakaļ iejavošanas traukā, tādejādi panākot vēlamo temperatūras paaugstināšanu. Baigi jārēķina. Es teiktu, ka iesācējam šo metodi nevajag izmantot. 3. Cik esi dabūjis labumu ārā no iesala attiecībā pret maksimāli iespējamo. 4. Es Ph sāku mērīt tik kaut kad ar padsmitajiem brūvējumiem. Ja negribi pārāk iespringt var iztikt bez. Senos laikos brūvēja ar tādu ūdeni, kāds bija akā vai avotā... 5. Es izmantoju tiešo karsēšanu katlā uz plīts. Infusion ir, kad termokastē konkrētu iesala apjomu pārlej ar konkrētas temperatūras ūdeni (siltāku par vēlamo). Jārēķina ar kalkulatoriem vai formulām temperatūras. Lai paceltu uz nākošo vēlamo temperatūru nākošajai pauzei, lej klāt atkal izrēķinātu konklētas temperatūras konkrētu ūdens apjomu... 6. Filtrēšanas laikā var taisīt un var netaisīt pauzes. Es netaisu, bet filtrēju lēnām un ar šī brīža sistēmu izdodas izspiest pat 78% efektivitāti... 7. Pati filtrēšana nu gan neaizņem 2-4 stundas. 30-33l vārīšanas apjomu izfiltrēju 30-60min. nekad neesmu laiku uzņēmis. Vārīšanas dienā visi procesi man aizņem 5-6 stundas.

1. estimated alcohol by volume. Paredzamais spirta procents. 2. Šito pats nelietoju. "mash initial condition" - hvz, kas domāts. "mash tun t°" - iejavas trauka temperatūra. Tas laikam lai pierēķinātu siltuma zudumu, kas būs sasilstot pašam iejavas traukam. 3. "mash efficiency" - cik daudz cukura nokonvertēsi no teorētiski iespējamā. Nesen bija runa par efektivitātēm tepat forumā. 4. Par pH arī pilns forums, bet īsumā - vajadzētu, lai iejavas pH būtu 5.2 - 5.5. 5. "infusion" nozīmē, ka iejauksi graudus jau uzsildītā ūdenī. "temperature mash", savukārt, ja sildīsi jau sajauktu putru. "step t°/min" - laika posms, cik min turēsi pie attiecīgās t°. "rise time/min" - cik ilgi sildīsi līdz attiecīgajai t°. 6. Ar "pauzi" parasti domā pauzi iejavošanas laikā. Laiks, kurā iejavu notur pie attiecīgās t°. Piemēram, pārcukurošanas pauze 1h @ 70°C. Filtrēšanas laikā ar pauzi drošvien domā atstāšanu mierā uz dažām minūtēm, lai viss nosēžas kārtīgi. 7. Šito fīču neizmantoju un īsti neredzu baigo vajadzību. Bet, ja par pašu filtrēšanu (skalošanu), tad skalo pamatā 2 - veidos. Fly sparge - tas ir kā Tu dari. Batch sparge - kad sajauc ar visu skalojamo ūdeni uzreiz, labi samaisa un tad tecina.

Lai neapjuktu, iesaku pārāk neieciklēties uz BeerSmith fīčām, kuras Tev nav nepieciešamas. Sākumā pietiktu ar potenciālā blīvuma/stipruma un rūgtuma piedzīšanu receptei. Pēc tam, kad būsi pabrūvējis un pamērījis, kas un cik reāli sanāk ar esošo aprīkojumu, pārējo varēs pēc vajadzības pieķibināt klāt.

Visu neatbildēju, bet prasi (un lasi forumu !!!) vēl! :)

liels paldies #Ogre un #Unikis.

jā, lasu cik atrodu gan no kuplas, gan i-neta :) . (zinu man te pagaidām ar orientēšanos švokai - izlikt jautājumu un pēc tam atrast atbildi forumā, sorry)

p.s. #Unikis drīkst jautāt kāda ir tava šī brīža sistēma? ja nē, sapratīšu jo katrs noteikti ilgi un dikti ņemas pie brūvējumiem lai sanāktu unikāli, un savas "štelles" tik vienkārši neatklās.

ja tecinās ilgāk pa 60min, tas var skādēt alum?

Mana "sistēma" pagaidām ir pavisam vienkārša. Divi 40l ukraiņu emaliētie katli ar krāniem un viens alumīnija 30l katls bez krāna. Esmu puika vidēji liels un man nav problēma to visu izcilāt uz 4 rinķu gāzes plīts. Iejavošanas katlam apakšā filtrējamā truba. Kamēr notiek tiešā karsēšana, visu laiku maisu, lai nepiedeg. Kad temperatūra sasniegta, noceļu no plīts un sasedzu vecāsmātes segās. 40min patzes laikā zaudēju nepilnu Celsija grādu. Kamēr viens katls pauzējas, alumīnija katlā sildas skalojamais ūdens. Kad jau ieguta puse no misas apjoma, sāku karsēt alus katlu un misu vācu 2 litru kastrolī. Laistos. Vāru tik, cik var 30 litru spainī noraudzēt.

Pamazām pilnveidoju inventāru uz glamūrīgāku ;) 50l tērauda katlu jau gaida dubultais dibens no http://www.mattmill.de/html/lauterboden.html Katlu sola uz pirmdienu. Gudrais krāns jau uzlodēts. Tad plānoju iegādāties 70l katlu, lai varu vienā piegājienā raudzēt divus 30l spaiņus (ap 50l alus). Tad pamazām jādomā par rāmi, degļiem un sistēmu, lai mazāk jācilājas.

nu ja, priekš manis izklausās pa sarežģītu, labāk ar savu tikšu galā tā lai skaidrs no a -z, tad var mēģināt citas metodes :)

man ir 50l katls un tieši arī nodomāju ka pats varētu meistarot tādu dibenu, bet pa cik jau ir pārdošanā - baigi ieintresēja, cik ta maksā tāds?

Unikis said: Pamazām pilnveidoju inventāru uz glamūrīgāku ;) 50l tērauda katlu jau gaida dubultais dibens no http://www.mattmill.de/html/lauterboden.html

Kam īsti tā uzparikte? viņa trijos stāvos?

Nē noteikti nav trijos stāvos..:) Pats savā laikā šo iejavas filtrdibenu nopirku un arī Uniķim silti ieteicu.

ā tas ir parastais filtrs? :) vinkārši nosauca par dubulto dibenu es i apjuku :)

GirtsE said: Es visas receptes saglabāju PDF formātā (caur print as PDF). Jo es reiz pārinstalēju datoru un visa beerstmia informācija pazuda. Vēl man ir Excel tabula kurā katram vārījumam ierakstu iesalus,raugu, sākuma blīvumu, un pats galvenais - beigu blīvumu. Tas lai ātri un uzskatāmi būtu redzams kāds raugs cik dziļi noraudzē. Man nez kāpēc visi raudzē ļoti dziļi. Joprojām neesmu sapratis kāopēc.

iezīmē visas receptes un export to -> ieraksti failā un saglabā kādā mākonī vai drošāk- zeķē. Vajadzības gadījumā atver šo failu uz cita/pārinstalēta datora un save as. To excel faila nepieciešamību es īsti nesaprotu, vari paskaidrot lūdzu? Jebšu tas ir kā atkārtošana: sastāda recepti -> vāra -> vēlreiz pārraksta ?

kastrolis said: es nesen atklāju ka man ir pavisam godīga, nelauzta un neapmaksāta beersmith versija bez redzamiem lietošanas ierobežojumiem.

Kā tu to panāci gatavu? Biosa bača veca, laiks datorā apstājies un visi NTP servisi izrubīti? :)