@janis s#208710 iesācēju vēmekļi 😃 Man ledusskapī stāv plantarum un arī K-97, kaut kad drīzumā arī gribētos uzskābināt.

Tad sanāk jūs esam mēģinājuši vairāk ar skābu iesalu un probiotķi. Kāds varbūt ar kādu Lakto jogurtu?
    Vēl domāju aiziet līdz aptiekai palasīt ko raksta tur nopērkamajos probiotiķos, varbūt kādos ir mazāk piedevu.
    Pasūtīju arī ebay ph mērītāju tad nu varēs paekspermentēt.

Pie viena arī gribeju pajautāt, kā notiekt vai skābais ir dzerams. Gandrīz pirms gada sabrūvēju šadu
      https://beerandbrewing.com/basic-kriek-lambic-recipe/ mēģināju arī to "turbid mash"
      Jautājums kā zināt vai viss tur labi? neesmu rāvis vēl to pudeli vaļā. Doma ir izturēt līdz tam augustam lai gads riņķī. Ķiršus pagaidām plans likt klāt nav. Saprotu ka noindēties nevar, bet kas ir baltais kas peld pa virsu?
      Sorry par glupiem jautājumiem.
      Raudzēju ar:
      3278 Belgian Lambic Blend

image img-2406.jpeg

Man izskatās pēc smuka brett "pellicle". Ja trauku nekustina - ir tādi smuki piepūsti burbuļi virspusē. Ja izkustina - daļa nogrimst un tad izskatās tā kā šajā bildē. Jāuzmanās no pelējuma (kaut kas zils, zaļš, melns vai balti-pūkains). Šāda virskārtiņa izveidosies arī pudelēs. Ja sakratīsi - nogrims pie biezumiem.

tomijs Kāds varbūt ar kādu Lakto jogurtu?

Vienreiz ar siera kultūru, bet tur līdz nāca ĻOTI daudz visādu garšu un smaržu kas man nepatika. Divreiz esmu ar visparastāko Bio Lakto . Tur jau tā garša mazliet cerīgāka. Tagad ceru dabūt Berlinerim kultivētu lactobacilus.
          Jebkurā gadījumā , šķiet, ka lielu lomu spēlē iespēja monitorēt pH, un nepabraukt zem 3,2 pH , lai nav savelkoši skābs!

Linards Kāds ir tas optimālais ph no pieredzes? Lasiju ka aptuveni 3.45 - 3.5 pirms vārīšanas.
            Būs jāpamēģina paeskpermentēt ar tām kūltūrām, pagaidam šķidrajam lacto raugam pieejas nav. Bet gribās kaut kādu vasaras skābuli sabrūvēt.

tomijs Kāds ir tas optimālais ph no pieredzes?

Maz jau man tā pieredze 🙂 , un kā pa nelaimi dators kurā ir Beersmith ar šobrīd ir izbeidzies.

Vēl jau var mēģināt ieskābēt iejavu. Uztaisi iejavu, un ja ir iespējams turēt 35-40 c temperatūru, atstāj līdz saskābs. Acid malt iejavā šo procesu paātrinās. T.s. kettle sour metode.
              Atceros kā tālajā 2015. gadā, kad praktizējos alus vārīšanā pie Labieša, mums ar Edgaru sanāca ļoti garda, bet ieskābusi misa pēc siltas iejavas atstāšanas uz nakti. Edgars bija gatavs vārīt ar apiņiem un noraudzēt, bet Reinis lika izgāzt laukā! Toreiz Ilona no Latraps skaidroja, ka noticis tas tāpēc, ka siltumā aktivizējušās un savu darbu padarījušas laktobaktērijas kas dzīvojušas (un dzīvo) iesalā. Eh, būtu mēs paredzējuši pasaules trendus, LV varēja kļūt par celmlauzi krafta pasaulē! 😃

Linards Tagad ceru dabūt Berlinerim kultivētu lactobacilus.

Šis ļoti interesē, ja nav liels noslēpums - vai var pastāstīt vairāk? Vai ir iespēja iekāpt vilcienā un arī tikt pie šādas mantas?

MartinsT pagaidām pats zinu tikai to, ka esot tāda Berlineriem piemērota baktērija. Mēģināšu viņu dabūt. Ja dabūšu, varēsi atbraukt uz Jaunmārupi pakaļ pārsimts gramiem skābas misas. Varēsim kā mūsu senči, kas bārdā viens no otra mājās raugu nesa! 😃

Lallemand WildBrew™ Sour Pitch pie igauņiem pruulikeskus.ee 10g. paciņa 9eur

2 months later

Linards Vēl jau var mēģināt ieskābēt iejavu. Uztaisi iejavu, un ja ir iespējams turēt 35-40 c temperatūru, atstāj līdz saskābs. Acid malt iejavā šo procesu paātrinās. T.s. kettle sour metode.
                  Atceros kā tālajā 2015. gadā, kad praktizējos alus vārīšanā pie Labieša, mums ar Edgaru sanāca ļoti garda, bet ieskābusi misa pēc siltas iejavas atstāšanas uz nakti. Edgars bija gatavs vārīt ar apiņiem un noraudzēt, bet Reinis lika izgāzt laukā! Toreiz Ilona no Latraps skaidroja, ka noticis tas tāpēc, ka siltumā aktivizējušās un savu darbu padarījušas laktobaktērijas kas dzīvojušas (un dzīvo) iesalā. Eh, būtu mēs paredzējuši pasaules trendus, LV varēja kļūt par celmlauzi krafta pasaulē! 😃

Man ar šķiet ka var neko nelikt papildus! Piemēram, atstātas drabiņas, jau nākamajā dienā jūt lielisku aromātu no tā ka ierūgst tās un ar katru nākamo dienu tas pastiprinās un pēc ceturtās dienas tas kļūst jau nejauks! No tā var secināt ka Berliners tā arī radies, aldaris iejavoja misu, aizmirsa/aizdzērās, un kad attapās tad saprata ka nav variantu- jāvāra, jo kāzas jau pēc 3-4 nedēļām!!! A ko kāzinieki berlīnieši- uz rokām nēsāja darītāju😃

Drīzāk jau kāzinieki aldari iemeta Šprē, bet daži īpatņi dzēra slavēdami.

Jesus Drīzāk jau kāzinieki aldari iemeta Šprē, bet daži īpatņi dzēra slavēdami.

Zin! Es šīs dienas pārdzīvoju par tā vācu aldara likteni bet Šprē viņu noteikti neaprija jo: At the height of Berliner Weisse production in the 19th century, it was the most popular alcoholic drink in Berlin, and 700 breweries produced it!!!

Avots: https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_Weisse

Man radās jautājums kā jūs mājas apstākļos noturat tos 35-40 gradus skābēšanai?
                        Sildāmie paklāji vai tās jostiņas. Pašam ir tā jostiņa bet vēl neesmu izmantojis un nezinu cik efekrtīva dēļ tā ka jāsaliek kopā termo kontrolieris.
                        Varbūt kādam ir kādi citi verķi? Tīri tā ziņkārība. 🙂

Bilde nav pie rokas, bet divi 50 litru katli ar misu, pa vidu eļļas sildītājs pieslēgts pie temperatūras kontroliera, kam devējs iemērkts misā. Visa uzparikte sasegta ar segām. Rezultāts ar Sour Pitch sanāca lielisks. Vismaz man tā pašam liekas 🙂

tomijs
                            Temperatūras noturēšana nebij problēma. Skābēju aukstumkastē, kas man kalpo arī par iejavojamo trauku citiem pifčikiem. Ik pa laikam mērīju temperatūru. Dēļ kļūdas aprēķinos temperatūra sanāca nedaudz lielāka nekā plānots un līdz ar to no čaiņika ūdeni pielēju klāt tikai vienu reizi uz 72h periodu.

Ar segu aptīts 40l katls ar 20l žļurgas pa 24h no 49 grādiem nokrita uz 37- vis ierūga kapitāli, mājās to atkārtot nevarēs, tā var bez ģimenes palikt 😃