• Izejvielas
  • Apiņu pasūtīšana, audzēšana, novākšana

Nesen kā noslēdzu savu "dekrēta atvaļinājumu".

2017.gada sezonā man auga 2 Cascade stādi. Viens pirmgadnieks, otrs laikam 3.gadu. Pa abiem izauga ap 550g pēcžāvēšanas. Jau pēc pirmās sezonas sapratu, ka neizmantošu paša apiņus sausajā apiņošanā. Sausajai vispiemērotākie ir granulētie. Tāpat obligāti jāveic apiņu strauja, pilnīga izžāvēšana un iepakošana vakuma iepakojumos. Žāvēju 35'C ar daudzstāvu elektrisko žāvētāju diennakti- pusotru.

Savu Cascade izmantoju 15min pirms vārīšanās beigām. IBU noteikti ir līmenī.

Šobrīd vairs pēc jauniem stādiem neraujos. Pagaidām vismaz vienu saglabāšu, bet apiņus pamazām sāk izspiest vīnogas. Esmu pamatīgi ieurbies arī vīnogu un vīna pagatavošanas tēmā, bet tā īpaši netraucē alus brūvēšanai.

dumbris apiņi izrakti, Dumbri dod ziņu, kad vari braukt pakaļ!
    261828pieci0

10 months later

Sveiki cienijamie kolegi!
      Vai kads var padalities/pardot ar apinu stadamo materialu?
      Nakot pavasarim,sutisu kko no ebay pieejamajam skirnem,bet
      Gribetos pameginat iestadit ari jau parbauditu LV apstaklos skirni.

pievienojos pie apiņu stādu meklētājiem!

Pavasaros stādi daudz. Tik nezinu vai nav sajaukušies. Ja nevajag īpaši tīru šķirni, laipni lūgti! Viņi jau aug kā nezāles. Lai arī stādi viens no otra 2m vismaz, sajaukties var. Vēlāk jau pēc lapām var atšķirt, bet tad kad jāņem stādi nevar. Sazinamies vairāk uz pavasara pusi. Magnum, Target, Select, Aroma.

Varu piedāvāt arī savus apiņus - man ir vācu Spalter Spalt un angļu Fuggle. Atrodos Ikšķilē, pavasarī varu atdot.

Autoklavs
              Pērn pirmo reizi savu Caskādi no brīvi zemē augošas padarīju par plastikāta milzu trauka ieslodzīto (pārstādīju, lai ierobežotu sakņu nekontrolētu izplatību- apiņš iepriekš auga brīvi augsnē, bet no sāniem ierobežots ar koka kasti-žogu 70cm dziļumā ieraktu). Rezultāts neiepriecināja, no 4-5 dzinumiem knapi 400g savācu, čiekuri bija maziņi un vāji, aromāts neizteikts.
              Es aicinu apdomāt to.... katru gadu nest pagrabā metodi, jo sakņu sistēma tā arī nespēj pilnveidoties un nostabilizēties, un ja vēl augsni ik pa pāris gadiem mainīt traukā un to darīt ir nepieciešams, nevis kompostu bērt klāt oriģinālvietā. Nez, neizklausās augam labvēlīgi. Es šādu metodi nepielietotu.

remerts2
                Es es moš varētu pavasarī pēc Fuggles pa veco šoseju ar ričuku no Ogres atmaukt 🙂
                Varu savu Kaskādi paplūkāt un padalīties.

KasKaspars Aug ļoti labi, ražas ir ok. Kad pasmaržo pašus apiņus, ir ļoti smaržīgi, citrusīgi utt. Taču - uzvārot ar šiem apiņiem alu, nekas izcils nesanāk. Latvijā audzētie apiņi nav salīdzināmi ar "īstajiem" apiņiem. Kaut kāda garša ir, arī rūgtums, bet nu tomēr..

Nav dozacija vaina? Nu visada gadijuma aliem bez sausas apinosanas tak der?

KasKaspars Alum jau tie apiņi, protams, der - var arī sausajā apiņošanā izmantot, tikai rezultāts nav tāds kā no komerciālajiem apiņiem. Bet nezinu, varbūt citiem, kas paši audzē apiņus, ir arī sanākušas ne tikai labas ražas, bet arī labs un aromātisks alus.

Dobeles novads. Kad atkusīs zeme došu ziņu. Pārsteidzoša ir ziemcietība. Nav nepieciešama nekāda piesegšana. Esmu pārliecināts, ka pie mums iespējams izaudzēt tik pat labus apiņus kā Čehijā vismaz, bet vismaz man nav zināma agrotehnika. Kādreiz centos iegūt informāciju, bet tā arī neizdevās. Šobrīd principā aug kā savvaļas, bez nekādas agrotehnikas. Cik nu pēc lapām var noteikt kas augam trūkst, bet tā nav agrotehnika. Nezinu vai Latvijā iespējams noteikt alfa skābi, un vai kāds to vispār kontrolē, vai uzticās kas uz paciņas rakstīts. Ja jau vīnogas var audzēt sektajās platībās, tad kāpēc ne apiņus? Cik atceros Kauņas universitātē bija profesors, kurš selekcionēja vai pavairoja apiņus, bet tā arī dzīvē neesmu saticis. Vai LLU kāds kaut ko dara šajā virzienā nezinu?

a month later

Tātad, cik saproru, drīz būs stādīšanas laiks - tātad - man ir ļoti aktuāli apiņi audzēšanai, labprät divas dažädas šķirnes, samainīšu pret paldies, naudu vai ko citu, ko sirds kāro

a month later
                            a month later

Vai kadam ir rezerves ar perno sezonu kaltetiem apinu ciekuriem? Skirne nav svariga, apjoms gan, butu labi ja kilogrami, dazi, parsimts grami soreiz nederes. Vajag nakosas nedelas laika, mainam pret eiro vai Nurmes aliem.

Ja der arī Latvijas bezšķirnes apiņi - var interesēties pie "Juris A" (šeit forumā). Ja der - varu iedot kontaktus.