"Es arī tur biju, medu ēdu un vīnu dzēru."
Pārstāvēju KUPLA šī konkursa vērtēšanā. 35 paraugi tika sadalīti uz diviem galdiem. Pie katra galda 4 cilvēki. Bez manis pie galda Valdis Čunka, Andrejs Teteris un Cinīšu Juris! Mums izskaidro vērtēšanas kritērijus, kuru rezultātā mums būs jāizvirza 3 ali finālam, no kuriem atkal visi kopā noteiksim trīs labākos. Kuri pēc tam jau brūvēsies Aldarī pie Valda. Nekādu dižo kritēriju nav. Jāizsķir 3 labākie gan no sava galda, gan arī finālā. Neaizmirstot, ka vērtējam "Double India Pale Ale" stila alus, kur galvenie parametri ir augstais alkohola %, un augsts IBU.
Pārprasu vai vērtēšanas kritērijs "man garšo!" der? Man atbild, ka jā!

Mums izsniedz vērtējuma anketas un aiziet! Paraugus pienes pa vienam, no viena aukstumskapja, kurā kā noskaidroju ir 12 C temperatūra. Pie galdiem var sarunāties, apspriesties un diskutēt. Atzīmes liekam paši priekš sevis, pēc individuāliem kritērijiem. Vidējā izvilkta netiks, mums pašiem pie galda jāvienojas par TOP 3 . Uzreiz varu teikt, ka biju gaidījis baigo apiņu bliezienu vai ik katrā paraugā, bet nā ni! Galvenais jau smaržā!!! Nu tādas WOW smaržas pie mūsu galda nemaz nebija. Nr2. (Dainis) un Nr14. (Liene) bija teju labākie smaržu paraugi, bet no Mosaic (ko kļūdaini noturēju par Citra), kas jau nedaudz apnikusi (vismaz man). Pamēģinot visus eksemplārus, izkristalizējās 4 paraugi, no kuriem mēģināju izcelt 3, bet neizdevās. Ja par vienu bija skaidrs, ka virzīšu tālāk, tad atlikušos (kā vēlāk izrādījās vienu no Lienes, un Daiņa) es minūtes 10 čāpstināju , un tā arī netiku skaidrībā kuru izvirzīt. Galda gala lēmuma pieņemšanas laikā izrādījās, ka ne man vienīgajam ir vairāki ko tālāk virzīt, tāpēc no mūsu galda tālāk aiziet Nr. 2; Nr. 14; Nr. 15 un Nr. 16. Esam vienojušies, pauze!
Kopumā pie mūsu galda "izlejamo" alu nebija. Bija viens pat ļoti labs Pale Ale. (#MartinsK). Superīgs garšas balanss, bet maz sajūtams "ipīgums". Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, un zinot, ka tikpat garšīgs, bet neDIP(A)īgs alus no blakus galda izvirzīsies līderos kopumā, šo Mārtiņa alu arī varēja virzīt finālam.
Finālā jau visi 8 žūrijas locekļi vērtēja visus 8 alus (arī blakus galdam bija 4 ali uz finālu), sadalot tos pa vietām.
Šeit es izslēdzu savas priekšzināšanas, un jau konkrēti vērtēju pēc tā, kurš būtu tas alus par kuru es būtu gatavs maksāt naudu!
I. vietu es atdodu paraugam Nr. 23 , ar piebildi "Lielisks, bet "dubultā IPA" tā nav!"
II. vietu es atdodu paraugam Nr. 16 , ar piebildi "Super smarža. Tuvu etalonam!" (nejaukt ar ē-talonu)
pieprasot atkārtoti paraugus Nr. 34 un Nr. 20, es ilgi nevarot izšķirties,
III. vietu atdodu paraugam Nr. 34 , ar piebildi "Rūgtums OK, smarža arī"
4. vieta tiek paraugam Nr. 20 , ar piebildi "Šis ir laPs. Laba konsistence"
5. vieta, Nr. 26, "Prasītos arī smarža, bet tuvu DIPA, un ir arī garša"
6. vieta Nr. 15, "Vienreiz jau teicu (atlases kārtā): "Velk uz DIPA, bet man ne pārāk garšo!""
7. vieta Nr. 2, "Līdzīgs 14., tas pats arī verdikts"
8. vieta Nr. 14. "Baigā CITRA(?), Apnikusi jau! Blīvs! DIPA ir citādāka"
Katrs žūrijas loceklis paziņo savu verdiktu, un neuzpērkamais Excel'is izvelk rezultātus. Mani rezultāti līdz 2. vietai saskan ar kopējo žūrijas vērtējumu, tālāk mūsu ceļi šķirās!
Pēc tam mums paziņo kas ir 8 finālisti (pēc vārdiem uzvārdiem), un ieskatāmies arī citos numuros (tā mēs atšifrējām #MartinsK paraugu) , un alus sastāvus (tā es atšifrēju, ka tas ko es domāju esam CITRA patiesībā ir Mosaic).
Kopumā ņemot lielais mīnuss bija 17 paraugu daudzums ko jānogaršo vienam galdam. It sevišķi ja tie ir ali ar IBU virs 50, un ne zemāk kā 6-7% ABV.
Pie plusiem jāmin tas, ka visi paraugi pirms tam noteiktu laiku ir uzglabāti vienādos apstākļos (pietiktu kaut vai ar diennakti mūsu (KUPLA) konkursu gadījumā) .
Nu tā kaut kā mums gāja! 😉

Man ar pārsteigums par alko saturu - pirms kaķošanas manam sanāca 5.5% ... (laboratorija uzrādīja 7.3%). Par krāsu - laikam tā metode neder šāda tipa aliem, jo man BS rādīja 21, nevis 36 EBC ...

''DIPA ir citādāka'' - nolikumā DIPA bija aprakstīta tikai ar alko un IBU jumtu ... Esmu dzēris pietiekami daudz DIPU, kas labi ja uz IPA velk, ja ne smuku Pale Ale ... savukārt daži Barley Vine ir pēc kārtīgām DIPĀm garšojuši ...

    Taisnība jau ir, mans eksemplārs šoreiz bija baigi mierīgs sanācis, neskatoties uz 7.3%, 75ibu, 22ebc, 7g/l kaķi.

    Nākam otrdien saskrienamies? Būs kvorums?

      Ambrāža jau diezgan liela ar to nolikumu 😃 Tas ceturtais džeks no Pumpurs alus darītavas? Vakar viņi FB jaunumus izreklamēja, viens no tiem dubultā ipa, nez tas pats? 😎

        Konkurss alus mājražotājiem?!
        Paldies Linard par augsto novērtējumu! Paldies, ka atslepenoji savus pierakstus! Izrādās pārliecināts lāgerists ar var vairāk apiņu piebērt. Mārtiņa alu dzēru Zaubē. Tas pats kas man, aromāta par maz.

          MartinsK Nepazīstu, bet FB paskatoties uz PUMPURA foto uz čali ar iesala maisu un viņa FB profilu redzams ka tas ir viņš.

          2dien varētu pagaršot konkursa darinājumus

            lampa Kalkulators taču arī 1.070->1.011 rēķina 7.74% (+ kaut kas nedaudz no gāzējamā cukura), nevis 9%?

              Es visdrīzāk varētu otrdien.

              BOD Par krāsu - laikam tā metode neder šāda tipa aliem, jo man BS rādīja 21, nevis 36 EBC ...

              Kādiem tad der?

              • BOD replied to this.

                Edzins

                Edzins Kāpēc jautāju un kas man likās mulsinoši- mana parauga nosaukums bija PEMA.

                Wow, viss paliek vēl interesantāk. Zvani Aldarim 😃

                Edzins Spriežot pēc diskusijas alus lietās (pēc aprakstu fragmentiem par konkursa norisi), saprotu, ka ir maza varbūtība, ka kaut kas būtu nogājis greizi ar pašiem aliem. Bet, jebkurā gadījumā, man būtu interesanti uzzināt kā mana PEMA nonāca blakus Uģim tabulā. Tieši to nosaukumu es ieraudzīju pirmo, un pēc tam tikai vārdu, uzvārdu, kā jau uzrakstīju komentārā Mežpils alus postā.
                Žēl, bet nākamnedēļ netieku uz pasākumu. Vēl vairāk žēl, ka viss pirms Jāņiem brūvētais ir Jāņos izsmelts un neviens konkursa paraugs nav saglabājies.

                  CNZ Uzliec 'alternate' metodi high gravity aliem, tad sanāk virs 9%.

                    Skatoties laboratorijas rezulātus un dalībnieku komentārus beidzot uzskatāmi pierādās, ka kaķis tomēr IBU nedod. Tas protams ja beersmith neliek papildus IBU kaķim klāt. Varēs droši savos pierakstos likt aprēķināto IBU ar kaķi kā IBU 0.

                      Neesmu tik pārliecināts par kaķi - man gan IBU sanāca kā teorētiskai (91), ar visu virpuļa ierēķināto, bet es neskaitīju apiņu alfa zudumus un man bija 2014 un 2015.gada apiņi, kuriem tādi noteikti bija.

                      CNZ Nezinu. Zinu, ka analīzes 5 un 6 punktam taisīja ar Anton Paar iekārtu.

                        Es otrdien ari varetu meginat tikt (ja nemsiet vel pulcina)? 😃
                        Paris 0.3 pudelites vel palikusas, bet laiks sadiem aliem nenak par labu, pienemu, ka visiem bus pabalejusi tie ali pa siem 2 menesiem.

                          BOD ''DIPA ir citādāka'' - nolikumā DIPA bija aprakstīta tikai ar alko un IBU jumtu ... Esmu dzēris pietiekami daudz DIPU, kas labi ja uz IPA velk, ja ne smuku Pale Ale ... savukārt daži Barley Vine ir pēc kārtīgām DIPĀm garšojuši ...

                          Aizmirsu piebilst, ka nolikumu pirms tam nebiju lasījis, bet par DIPA analogu priekš sevis pieņēmu "Lauvas pacietību" apvienojumā ar spilgtu iztēli "KĀ" vajadzētu garšot DIPA'i. Pēc konkursa TAKĀ dzēru Jungle Hop, un noteicu Jurim, ka šāda DIPA būtu visiem izgriezusi pogas. Izrādās, ka šis alus liekams pie NEIPA stila!
                          Tu, Daini, man vari ieskaidrot kas ir DIPA, kas ir IPA un kura ir NEIPA?! Esmu gatavs segt izmaksas, bet tad tā, lai man vienreiz par visām reizēm ir skaidrs! Un pie jautājuma par to kādam stilam īsti atbilst "Valmiermuižas gaišais" mums nebūtu jāatgriežas! 😃


                            Otrdiena man derētu, tā ka varēšu ierasties ar savu DIPU.

                              Tu iebliez 2x vairāk apiņu nekā (savā) IPĀ un tā kļūst pat Dubulto IPU ... kas tur ko nesaprast 😃
                              Dubultā jau var būt arī ļoti ''sausa'' - ne velti tām bieži bliež cukuru klāt