Es uzskatu, ka spontānā fermentācija ir pelnījusi savu diskusiju. Iesākumam iekopēju Uģa izsmeļošo aprakstu.
ugis_n
Turpinasu Voblas iesakto temu un padalisos ar savu pirmo spontanas fermentacijas meginajumu.
Centos pietureties pie klasiskam vertibam/procesa, tie, kas meklejusi un lasijusi, zinas, ka process pa 99% visur vienads, Belgijas vesturisko lambiku iedvesmots. Tatad pa punktiem:
-Iesala baze pilzene un ~40% kviesi (tradicionali neiesaleti, mana gadijuma iesals)
-turbid mash, preteji dekokcijai tiek atdalita skidra iejavas dala, uzkarseta virs 85c, denaturejot enzimus, rezultata pienigi dulkaina misa, pilna ar nekonvertetiem cukuriem, ko lenaja pecrugsana izmantos brettanomyces un citi zveri (man gan nesanaca pilnigi precizi sekot instrukcijam, jo paraleli variju harvest eilu, bet pamata Mad Fermentationist Turbid mash shema, "American Sour beers" 37.lpp)
-vecinati apini (paldies AndisL, tiku pie 3 gadus veciem Aroma, kartigi sadzeltejusi, to aprakstito cheesy-funky divaino aromatu, ko parasta alu noteikti negribetos, bet te tiesi kas vajadzigs), galvena funkcija ar zemo alfa skabju un atlikuso beta skabju palidzibu nostopet lactobacili sakuma, lai nenodzen ph par zemu un dod iespeju pamatrugsanu veikt saccharomyces raugiem. Protams, ari garsas ipasibas kadas gan jau pieskir.
- ilga misas varisana (tradicionali 3-4h, es tik ilgi negribeju, variju 90min, apinus pasa sakuma, uz 42l 100g, rekinaju ka 1% alfa, to var tik minet, bet ibu zem 10 es domaju.
-un tad jautraka dala, bez misas dzesetaja, beidz varisanu, nogriez uguni un arlabunakti- atstaj dzeseties uz nakti. Seit svariga sezonalitate (vasara nederes, jo parak daudz fona "sliktas" bakterijas), belgi ari vesturiski rudens-ziemas-pavasara sezona bruveja. Nakti zem 10c, minusi laikam isti ari neder, butiba ideali ja 8-16h laika misa atdziest lidz 20c. Mana gadijuma, bruveju garaza bez durvim, atstaju uz nakti bez vaka, pa 10h bija atdzisis lidz 19c un iekritis viens nelaimigs ods (ceresim ka labo raugu parnesatajs)
- a vel svarigs punkts, ko gan vesturiski nedara, misas paskabinasana zem ph4.5, es dariju, it ka samazinot enterobakteriju un botulisma draudus (whatever that is) un ari gatavinasanas laiku, tapec izmeginaju.
- talak atdzisuso misu lej tiros/dezinficetos fermenteros un aizmirst uz ilgaku laiku. Parasti rugsanas pazimes sakas 4-7 dienu laika, bet viss lenais process noteikti savus 6-12 menesus aiznems. Pec iespejas pilnaku fermenteri, nenemt paraugus, neostit/negarsot, jo skabeklis labveligs acetobacter bakterijai, sataisis etikskabi. Temperatura videji zema labveligak, lenak un stabilak procesi notiek. Es pirmos menesus paturesu istabas temperatura, tad uz veso telpu, kur 10-15c
-spontana fermentacija ir mezonigs un nezinams/nekontrolejams process, komercbruzi izlej lidz 20% braketo misu, bet sekojot augstak minetajiem padomiem, esot loti liela iespeja iegut labus rezultatus. Vel svariga nianse, kas ne visiem var but iespejama, ir dazadu misu dazadiba, lai ir ar ko variet un blendet pecak, jo reti kad 1 muca/fermenteris ir tik labs, ka neprasa uzlabojumus.
Tad nu mans variants iegut dazadibu ar minimalu piepuli, variju pilnu 42l katlu un saleju 2 balonos sorit (max pilnus), vienu atstaju ar to kas nu tur bus sakritis pa nakti bet otram pieleju papildus 1l starteri (OG 1020, 12h uz maisitaja) ar skabo alu nogulsnem, (Jester King, Hof ten Dormaal, ta ka bus ari Texas un Belgijas wild bakterijas)ari sava Belle saison nogulsnes. Redzes ka abi atskirsies laikam ejot. Drizuma gribu pameginat velvienu meginajumu, varbut ar ozola cipsiem jau rugsanas sakuma (mazu daudzumu, imitet mucas apstaklus)!
Tads nu tas process, nekas sarezgits, tik tas ka potencials izgazt alu beigas, un ilga gaidisana, bet izmaksas ir zemas sadam alum, ta ka ir verts un pat vajag risket!