- Edited
Arī es nolēmu izmēģināt spontāno fermentāciju. Mans ceļš bija šāds:
1) Uztaisīju 2l misu no 80% Pilzenes un 20% neiesalētiem kviešiem
2) Vārīju ar parastiem rūgtuma apiņiem uz ~35IBU (šādā rūgtumā lielākā daļa lactobacillus nespēj vairoties)
3) Ar fosforskābi nodzinu misas pH līdz 4,5
4) Misu salēju četors lēzenos, sterilos stikla vai NT traukos. Katrā 500ml. Tā kā arī lija lietus, iecerētās raugu/baktēriju ķeršanas vietas nācās mainīt. Vienu riskēju atstāt pa nakti lietū pie rudens aveņu krūma.
Otru atstāju uz mājas sliekšņa virs kura ir jumts
Trešo ienesu tukšā siena šķūnī, kurā ir pamatīgs caurvējš
Ceturto - pirts priekštelpā, kur tēvs kaltē bērzu slotas
Atstāju uz ~10h. Āra temperatūra +6 grādi. Savācu savus misas traukus un salēju 4 improvizētos startera traukos.
Pēc trīs dienām sāk veidoties "raksts" uz "aveņu krūma startera" un uz "tukšā siena šķūņa startera". Pārējie pagaidām klusē.
Atstāšu starterus rūgt 3-4 nedēļas. Tad smaržošu un garšošu. Ja kādā no starteriem būs cerīgi rezultāti - vārīšu vēl starteri - liešu lielākā traukā un noraudzēšu jau ~2l misas. Ja būs ok - vārīšu 20l misas un raudzēšanu "Baltinavas savvaļas eilu".
Vairāku starteru izviedošana ļauj izvēlēties labāko raugu kombināciju un nepaļauties uz principu "būs - būs; nebūs - nebūs".