Kega karbonizacija
Esmu izprovējies visvisādi! Beigās par optimālu atzinu ~ 3 gr./l. Kāpēc ? A tāpēc, ka pudeli atverot tu nolaid to spiedienu, kas radies no alū neizšķīdušās gāzes. Virsspiedienu. Līdz ar to, alus tik ļoti neputo. Savukārt no kega laukā lejot , sevišķi bez dzēsētāja, tie 5-6 gr/l. nenormāli puto. Var jau būt, ka no fizikas viedokļa es te kaut ko galīgi šķērsām sarunāju, bet prakse un realitāte man tāda.
Starp citu, ir kāds, kas karbonizē ar dekstrozi? Kādu daudzumu berat uz litru? Eksperimentu rezultātā, es esmu līdz 2.75 gr uz 0.5 L ticis, tagad laikam beidzot ir tas ko vēlos, kāda ir Jūsu pieredze?
Ir neliela pieredze karbonizējot ar cukuru. Liku 4 gr. uz litru. Bija OK , ja alu lietoja samērā svaigu - 2-3 nedēļas pēc pildīšanas. Pagājušogad iegādājos 15 litrīgos kegus ( kā Voblas bildē), un vairākus sapildīju priekš pirtiņas, lai nav ar pudelēm jāčakarējas. Sākt lietot sanāca kādus 2-3 mēnešus pēc pildīšanas. Dzīva puta vien nāk ārā. Parīt pildīšu pēdējos vārījumus, un mēģināšu likt Linarda ieteiktos 3 gramus. Varbūt kādam eksperimenta veidā arī 2 gramus uz litru.
P.S. Izleju caur dzesētāju ar CO2.
Martā sabēru cukuru, divas tējkarotes uz litru, paraugam sapildītais alus smuki sagāzējās un jau izdzerts, bet muciņu vakar atvēru un nekādas gāzes nav. Kad sašūopo mazliet putas ir, bet minimāli. Plānoju kādas divas dienas paturēt siltumā, un tad atpakaļ uz pagrabu. Vai pareiza domā? Un vai šis alus neskaitās atvērts un tas jāizlieto pēc iespējas ātrāk.
Raugs Diamond lager. Pagrabā aptuveni 5 grādi. Pēc sapildīšanas es turēju istabas temperatūrā apmēram divas nedēļas gan muciņu, gan pudeles. Pudeles sagāzējās muciņa nē.
Gaidīsim pēc nedēļas skatīšos.
- Edited
Vajadzīgs padoms. Iepirku no ķīniešiem pretspiediena pudeļojamo ietaisi. Kegs turēts zem 1.0 bar spiediena +5C nedēļu. Pie pudeļošanas atdzesēju kegu ldiz max zemai temperatūrai, nolaidu kegam spiedienu, un visu sistēmu saslēdzu uz 0.3 bar. Viss alus iet putās! Ko es daru nepareizi?
plus spiediens pudelē jāatbrīvo ļoti mierīgi un pakāpeniski (tas melnais apaļais kloķis sākumā jāatgriež ļoti pakāpeniski un nedaudz). Pudelē esošajai metāla caurulei jābūt maksimāli tuvu pudeles dibenam. Jo ātrāk trubiņas gals būs zem alus līmeņa, jo mazāk putu veidosies.
Man ir tieši tāds pats pretspiediena pildītājs. Ļoti neparocīgs, piņķerīga sistēmas saslēgšana. Tagad vairāk domāju par "growler filler" sistēmu, jo apnika ar šo uzparikti čakarēties. Un jā - bieži tā uzpilde bija ļoti sarežģīta, jo traki putoja alus.
Man ir tieši tāds pats un darbojas nevainojami,nav nekādas putas. Pildu pie 16psi. Pirms sāc pildīt izlaid alu cauri trubiņai uz pilnu klapi lai nebūtu burbuļi caurulīte.
Man ir lieka Ķīnas Blichman beer gun kopija pāris reizes lietota, ja nu kāds plāno sūtīt.
20eur Ķekava
Vienkāša alumīnija vai ņeržas muciņa apvilkta ar plastmasu 20.litri. Aukšā skrūve apakšā krāniņš. Senāk tādas Lāčplēsis izlejamo tirgojis.
iegremdē dīķī un paskaties, vai neburbuļo. Man jau šķiet, ka ar tējkaroti litram pietiek - cik tur grami ?
Neticās, ka nehermētiskums pie vainas. Es vairāk domāju, ka dēļ mucas uzbūves, alus nesasniedza pietiekamu temperatūru, lai raugs atsāktu intensīvi rūgt + sabērtais cukurs varēja salieties vienā masā un kļūt raugam grūtāk pieejams. Bet kā jau minēju gaidīšu nedēļu, tad skatīšos rezultātu.
Ints 100% laiž garām, pat pie reāli zemām temperatūrām raugs pamazām, bet strādā. It sevišķi Tev tur lagera raugs. Es pārlietu alu pudelēs ar jaunu cukura daudzumu, bet muciņu pārbaudītu, kaut vai ieberot pārsimts gramus cukura, parasto maizes raugu un kā jau rakstīja BOD, pabāžot zem ūdens, gan jau blīves nobeigušās, redzēsi kur burbuļi aiziet.