Es gan pats to neesmu darījis, bet pieļauju, ka aprēķini tādi paši kā gāzējot pudelēs.
Kega karbonizacija
mēs lietojam svarus, 3.5g/l eiliem un 4g/l lāgerim, karotēs nezinu tas gan pudelēs, kegus neizmantojam, bet nu teorētiski nevajadzētu atšķirties
Esmu izprovējies visvisādi! Beigās par optimālu atzinu ~ 3 gr./l. Kāpēc ? A tāpēc, ka pudeli atverot tu nolaid to spiedienu, kas radies no alū neizšķīdušās gāzes. Virsspiedienu. Līdz ar to, alus tik ļoti neputo. Savukārt no kega laukā lejot , sevišķi bez dzēsētāja, tie 5-6 gr/l. nenormāli puto. Var jau būt, ka no fizikas viedokļa es te kaut ko galīgi šķērsām sarunāju, bet prakse un realitāte man tāda.
Starp citu, ir kāds, kas karbonizē ar dekstrozi? Kādu daudzumu berat uz litru? Eksperimentu rezultātā, es esmu līdz 2.75 gr uz 0.5 L ticis, tagad laikam beidzot ir tas ko vēlos, kāda ir Jūsu pieredze?
Ir neliela pieredze karbonizējot ar cukuru. Liku 4 gr. uz litru. Bija OK , ja alu lietoja samērā svaigu - 2-3 nedēļas pēc pildīšanas. Pagājušogad iegādājos 15 litrīgos kegus ( kā Voblas bildē), un vairākus sapildīju priekš pirtiņas, lai nav ar pudelēm jāčakarējas. Sākt lietot sanāca kādus 2-3 mēnešus pēc pildīšanas. Dzīva puta vien nāk ārā. Parīt pildīšu pēdējos vārījumus, un mēģināšu likt Linarda ieteiktos 3 gramus. Varbūt kādam eksperimenta veidā arī 2 gramus uz litru.
P.S. Izleju caur dzesētāju ar CO2.
Martā sabēru cukuru, divas tējkarotes uz litru, paraugam sapildītais alus smuki sagāzējās un jau izdzerts, bet muciņu vakar atvēru un nekādas gāzes nav. Kad sašūopo mazliet putas ir, bet minimāli. Plānoju kādas divas dienas paturēt siltumā, un tad atpakaļ uz pagrabu. Vai pareiza domā? Un vai šis alus neskaitās atvērts un tas jāizlieto pēc iespējas ātrāk.
Raugs Diamond lager. Pagrabā aptuveni 5 grādi. Pēc sapildīšanas es turēju istabas temperatūrā apmēram divas nedēļas gan muciņu, gan pudeles. Pudeles sagāzējās muciņa nē.
Gaidīsim pēc nedēļas skatīšos.
- Edited
Vajadzīgs padoms. Iepirku no ķīniešiem pretspiediena pudeļojamo ietaisi. Kegs turēts zem 1.0 bar spiediena +5C nedēļu. Pie pudeļošanas atdzesēju kegu ldiz max zemai temperatūrai, nolaidu kegam spiedienu, un visu sistēmu saslēdzu uz 0.3 bar. Viss alus iet putās! Ko es daru nepareizi?
plus spiediens pudelē jāatbrīvo ļoti mierīgi un pakāpeniski (tas melnais apaļais kloķis sākumā jāatgriež ļoti pakāpeniski un nedaudz). Pudelē esošajai metāla caurulei jābūt maksimāli tuvu pudeles dibenam. Jo ātrāk trubiņas gals būs zem alus līmeņa, jo mazāk putu veidosies.
Man ir tieši tāds pats pretspiediena pildītājs. Ļoti neparocīgs, piņķerīga sistēmas saslēgšana. Tagad vairāk domāju par "growler filler" sistēmu, jo apnika ar šo uzparikti čakarēties. Un jā - bieži tā uzpilde bija ļoti sarežģīta, jo traki putoja alus.
Man ir tieši tāds pats un darbojas nevainojami,nav nekādas putas. Pildu pie 16psi. Pirms sāc pildīt izlaid alu cauri trubiņai uz pilnu klapi lai nebūtu burbuļi caurulīte.
Man ir lieka Ķīnas Blichman beer gun kopija pāris reizes lietota, ja nu kāds plāno sūtīt.
20eur Ķekava