te jau ir jautājums par kvalitāti. Ar gāzi foršāk un labāk, bet vajag zemu temperatūri(lasīt ledusskapis). cukurs vieglāk, ērtāk, lētāk, bet jāpiešauj roka.

    Reduktors un balons ir, temperatura +8C stabili turas, pagrabs zem zemes... Cik skatijos lai dabutu lidz 2 volume karbonizaciju tad vajag aptuvni 5 psi spiedienu pie 8 gradiem. Redzes kas sanaks...

    Cik ilgi vispar jatur balonu pie kega? Lasiju ka ap 3 dienam, ko sakat pec pieredzes?

      nu par "cik ilgi" šeit viedokļi dalās.
      vienam 3 dienas
      otram 2 dienas
      trešajam apmēram 8 minūtes šūpojot kegu
      ceturtajam kamēr beidz šņākt...

      izprobē dažādus variantus un paliec pie tā kurš tev šķiet piemērotākais.

        2 years later

        Ja jauzgāzē alus tērauda muciņā ar cukuru. Aprēķins tāds pats, kā pudelēm, 2 tējkarotes bez kaudzītes uz litru? Vai uzgāzēšanās laiks šajā gadījumā arī nedēļu siltumā vai vairāk? Testam noteikti jāiepilda viena plastmasas pudele.

          Es gan pats to neesmu darījis, bet pieļauju, ka aprēķini tādi paši kā gāzējot pudelēs.

            Ints Es bi teiktu 1tējkarote uz 1l būs pilnīgi pietiekoši.

              mēs lietojam svarus, 3.5g/l eiliem un 4g/l lāgerim, karotēs nezinu 🙂 tas gan pudelēs, kegus neizmantojam, bet nu teorētiski nevajadzētu atšķirties

                MartinsT Es vienreiz mēģināju ar cukuru uzgāzēt kegu (18l) un lietoju 4g/l (2 tk bez kaudzes), bij pa daudz- faktiski putas nāca ārā un vajadzēja alu liet lielā 3l krūkā un tad, kad putas transformējas atpakaļ alū, saliet pa glāzēm. Tāpēc iesaku 2g/l jeb 1 tk bez kaudzes.

                  Vobla pag... tu kegā uzgāzē, un tad ar papildus spiedienu (gaisu vai co2) spied ārā, +vēl caur dzesētāju tas viss iet... Ar pudelēm varētu salīdzināt adekvāti, ja kegam pieliec vnk krāniņu... Tā ka izklausās ka 2g/l varētu sākt mēģināt

                    PeterisT
                    image img-e3205.jpeg
                    Vis ir daudz vienkāršāk🙂 Kad pirti paredzi 3 ned iepriekš tad iepildu ar 2g/l, pirts dienā atdzesēju un tad ar pumpīti spiež aŗā, lai gan pats jau sākotnēji skrien labi🙂

                      8 days later

                      Esmu izprovējies visvisādi! Beigās par optimālu atzinu ~ 3 gr./l. Kāpēc ? A tāpēc, ka pudeli atverot tu nolaid to spiedienu, kas radies no alū neizšķīdušās gāzes. Virsspiedienu. Līdz ar to, alus tik ļoti neputo. Savukārt no kega laukā lejot , sevišķi bez dzēsētāja, tie 5-6 gr/l. nenormāli puto. Var jau būt, ka no fizikas viedokļa es te kaut ko galīgi šķērsām sarunāju, bet prakse un realitāte man tāda.

                      Starp citu, ir kāds, kas karbonizē ar dekstrozi? Kādu daudzumu berat uz litru? Eksperimentu rezultātā, es esmu līdz 2.75 gr uz 0.5 L ticis, tagad laikam beidzot ir tas ko vēlos, kāda ir Jūsu pieredze?

                        Ir neliela pieredze karbonizējot ar cukuru. Liku 4 gr. uz litru. Bija OK , ja alu lietoja samērā svaigu - 2-3 nedēļas pēc pildīšanas. Pagājušogad iegādājos 15 litrīgos kegus ( kā Voblas bildē), un vairākus sapildīju priekš pirtiņas, lai nav ar pudelēm jāčakarējas. Sākt lietot sanāca kādus 2-3 mēnešus pēc pildīšanas. Dzīva puta vien nāk ārā. Parīt pildīšu pēdējos vārījumus, un mēģināšu likt Linarda ieteiktos 3 gramus. Varbūt kādam eksperimenta veidā arī 2 gramus uz litru.
                        P.S. Izleju caur dzesētāju ar CO2.

                          a month later

                          Martā sabēru cukuru, divas tējkarotes uz litru, paraugam sapildītais alus smuki sagāzējās un jau izdzerts, bet muciņu vakar atvēru un nekādas gāzes nav. Kad sašūopo mazliet putas ir, bet minimāli. Plānoju kādas divas dienas paturēt siltumā, un tad atpakaļ uz pagrabu. Vai pareiza domā? Un vai šis alus neskaitās atvērts un tas jāizlieto pēc iespējas ātrāk.

                            Ints es teiktu, ka paturi istabas temperatūrā kādas 10 dienas. Cik Tev pagrabā grādu? Kas pat raugu?

                              Raugs Diamond lager. Pagrabā aptuveni 5 grādi. Pēc sapildīšanas es turēju istabas temperatūrā apmēram divas nedēļas gan muciņu, gan pudeles. Pudeles sagāzējās muciņa nē.

                                Ints kautkas neiet kopā... Varbūt muciņa nav hermētiska, spiedienu netur vispār?

                                  Gaidīsim pēc nedēļas skatīšos.

                                    Ints Ko Tu domā ar muciņu- kegs vai koka muca vai kas cits?