ja esi iesācējs tad labāk sāc ar vienkāršu eilu pirmajā reizē. rokasgrāmatu palasi. recepti diez vai kāds zin un tas tāpat neko nepalīdzēs.

    Taisnība tur, ka forumā trūkst recepšu! No personīgās pieredzes iesaku viena iesala(latraps ar 51c pirmo pauzi uz 15min) + viena apiņa alus, vēlāk jau ar sauso apiņošanu! Un tad jau var sākt eksperimentēt ar karameļiesaliem un apiņiem!

      no personīgās pieredzes - temp. pauzes nafig nav vajadzīgas, bet viena iesala ali pašam nepatīk - kaut 5-10% prasās ko citu klāt

      P.S. recepšu ka biezs

        BOD P.S. recepšu ka biezs

        nuja. katru gadu pēc kraukļiem saliek kaudzi ar receptēm + apmaiņā ar aliem regulāri receptes uzpeld.

          Manuprāt aptuveni piemest kas un kā ļoti palīdz šis: https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf un tad paspeleties ar recepšu būvēšanas kalkulātoru te: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator paraleli pagūglēt "alus stils" +recipe. Galvenais neiespringt uz super sarezģītajām apiņu un speciālo graudu pievienošanas shēmām.

          Pats necenšos 100% sekot bjcp rakstītajam, bet pieņemu, ka ja noteiktu alus stilu vāra ar noteiktam komponentēm, tad visticamāk nejau no gaisa šis info ir pagrābts un cilvēkiem šāds alus ir tomēr garšojis. Arī komercpiemērus, paraleli pirms domāt recepti, nav slikti pagaršot, varbūt tomēr nav īsti tas, ko vēlētos izdzert kasti ilgtermiņā.

            Vispār, forumā ir speciāla sadaļa ''Receptes''

              BOD
              Vispār jau tas, ka sanāk labs alus ar vienu pauzi nenozīmē, ka pārējās pauzes atbilstoši tehnoloģijai nav nepieciešamas.
              Vairums mājbrūvētāju un mazās alus darbnīcas izmanto vienu pauzi, jo alus sanāk labs nečakarējoties ar temperatūras celšanu un noturēšanu. Tomēr no savas pieredzes varu teikt ka starpība ir diezgan ievērojama un fizika nemelo.

                Es no savas pieredzes varu teikt, ka temperatūras pauzes starpības nespēju sagaršot. Tāpēc tās vairs neizmantoju. Ja kāds cits to starpību jūt - tad droši vajag izmantot tās pauzes. Es starpību nejūtu un pauzes vairs neizmantoju.

                Kādam stilam pauzes vajag, citiem tās nāks par sliktu. Lētajiem iesaliem vajag proteīna pauzi. Daudzi tāpēc izvēlas labāk modificētus iesalus, lai izlaistu to čakaru ar pauzēm.

                  Pats neesmu testējis, bet pēc klausītā/lasītā ir aizdomas, ka tā vajadzētu būt, jo man nav informācijas, ka LV kāds audzētu graudus speciāli iesalam (lasīt - ar mazu proteīna saturu). Attiecīgi, iesals ir mazmodificēts (undermodified), un, vismaz pēc manām zināšanām, tādā gadījumā ir vajadzīga proteīna pauze. Vēsturiski visi iesali bija tādi (kas izskaidro dažādas temperatūras pauzes klasiskās receptēs), bet laika gaitā graudi ir attīstīti tā, lai pietiktu ar vienu pauzi. Tas tā - mani divi centi.

                    18 days later

                    dzirnavnieks Viena iesala alum ar latrapu un 51c esmu dabūjis 90% efektivitati!

                    Ja pieraksti nemelo!

                    Plānotais(pielagots) ieks brewersfriend.com
                    OG: 1.062 FG: 1.011 ABV: 6.72% IBU: 15.65 SRM: 3.67 Eff: 90%

                    19.11.2016 18:00 40

                                    
                    Iesal
                    i 6000 Pilsner latraps 6000 EBC 3.9 100% Raugs US-05 putas no 39
                    North
                    ern Brewer 20g 60min aa 9.2
                    51c 15 min
                    66c 60 min 72c 20 min ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Sakuma iejavai 19l Iejavas notecinasanai 20l Pirms varisanas l Raugs pie 20c Iznaca 27l OG 1.062 ------------------------------------------------------------------------------------------------------ 29.11.2016 FG 1.010 DryHop Northern Brewer 80g aa 9.2 ------------------------------------------------------------------------------------------------------ 04.12.2016 FG 1.008
                      4 years later

                      Labdien.
                      Var būt kāds mēģināja uztaisīt Alus "Brālis Gaišais" nefiltrets?
                      Vai ir kādam idejas kādu recepte pielāgot? Paldies par palīdzību.

                        7 months later

                        Nevienam nav ko teikt vai palīdzēt ar recepti? Vai arī visi ir kļuvuši par tik profesionāliem alus darītājiem un vairs nesazinās ar vienkāršiem mirstīgajiem?

                          Vadims
                          Sveiks, Vadim!
                          Pateikšu savu viedokli. Alus "Brālis" ietilpst kategorijā "ja nekā cita labāka nav, tad vienu var". Par gaumi, protams, nestrīdas. Domāju, ka tev tiešām nevajag šāda alus recepti. Šajā forumā pieminēt Brāli var tikai salīdzinošā formā. Tavs variants ir kļūt par pastāvīgo Brāļa klientu, pirkt veikalā un atbalstīt viņu biznesu!
                          Ja neesi ar to mierā, tad meklē Uldi Ziemeli, dibini Brāļa alus fanu klubiņu un mēģini uzzināt slepeno recepti! 😀
                          P.S. Nekā personīga. Tas ir tikai mans egoistiski subjektīvais viedoklis un nekādā veidā neatspoguļo visu foruma biedru viedokli!

                            Autoklavs Pilnīgi piekrītu katram ir savs viedoklis. Man piemēram garšo klasiskais alus. Moderni Krafts alus nav mans iecienītākais produkts. Nesen nopirku duna alusdarītavas produktu Mango sour. Izleju ara, jo nevar dzert. Un vēl maksā 4€. Bet kādam taču patīk

                              Vadims Vienkāršakais - pamēģini reverse engineering, pieņem, ka komercbrūzim receptei vajag būt ekonomiski izdevīgai un vienkāršai, paskaties kas par krāsu alum, ko gribi atkārtot un pamēģini dabūt līdzīgu krāsu ar pamatiesalu kombo Pils + Vīne vai Pils + Minhene, apiņus uz 60 minūtēm un lāgera raugu, pēc pāris vārījumiem sapratīsi kurā virzienā doties. Kā arī eksperimenti noteikti garšos kā "klasisks alus", bez pārsteigumiem. Varbūt izrādīsies ka Tevis paša atrastais kombo nav nemaz sliktāks.

                                Write a Reply...