Manuprāt aptuveni piemest kas un kā ļoti palīdz šis: https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf un tad paspeleties ar recepšu būvēšanas kalkulātoru te: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator paraleli pagūglēt "alus stils" +recipe. Galvenais neiespringt uz super sarezģītajām apiņu un speciālo graudu pievienošanas shēmām.

Pats necenšos 100% sekot bjcp rakstītajam, bet pieņemu, ka ja noteiktu alus stilu vāra ar noteiktam komponentēm, tad visticamāk nejau no gaisa šis info ir pagrābts un cilvēkiem šāds alus ir tomēr garšojis. Arī komercpiemērus, paraleli pirms domāt recepti, nav slikti pagaršot, varbūt tomēr nav īsti tas, ko vēlētos izdzert kasti ilgtermiņā.

    Vispār, forumā ir speciāla sadaļa ''Receptes''

      BOD
      Vispār jau tas, ka sanāk labs alus ar vienu pauzi nenozīmē, ka pārējās pauzes atbilstoši tehnoloģijai nav nepieciešamas.
      Vairums mājbrūvētāju un mazās alus darbnīcas izmanto vienu pauzi, jo alus sanāk labs nečakarējoties ar temperatūras celšanu un noturēšanu. Tomēr no savas pieredzes varu teikt ka starpība ir diezgan ievērojama un fizika nemelo.

        Es no savas pieredzes varu teikt, ka temperatūras pauzes starpības nespēju sagaršot. Tāpēc tās vairs neizmantoju. Ja kāds cits to starpību jūt - tad droši vajag izmantot tās pauzes. Es starpību nejūtu un pauzes vairs neizmantoju.

        Kādam stilam pauzes vajag, citiem tās nāks par sliktu. Lētajiem iesaliem vajag proteīna pauzi. Daudzi tāpēc izvēlas labāk modificētus iesalus, lai izlaistu to čakaru ar pauzēm.

          Pats neesmu testējis, bet pēc klausītā/lasītā ir aizdomas, ka tā vajadzētu būt, jo man nav informācijas, ka LV kāds audzētu graudus speciāli iesalam (lasīt - ar mazu proteīna saturu). Attiecīgi, iesals ir mazmodificēts (undermodified), un, vismaz pēc manām zināšanām, tādā gadījumā ir vajadzīga proteīna pauze. Vēsturiski visi iesali bija tādi (kas izskaidro dažādas temperatūras pauzes klasiskās receptēs), bet laika gaitā graudi ir attīstīti tā, lai pietiktu ar vienu pauzi. Tas tā - mani divi centi.

            18 days later

            dzirnavnieks Viena iesala alum ar latrapu un 51c esmu dabūjis 90% efektivitati!

            Ja pieraksti nemelo!

            Plānotais(pielagots) ieks brewersfriend.com
            OG: 1.062 FG: 1.011 ABV: 6.72% IBU: 15.65 SRM: 3.67 Eff: 90%

            19.11.2016 18:00 40

                            
            Iesali                          6000
            Pilsner latraps                 6000 EBC 3.9   100%
            
            Raugs                           US-05 putas no 39                          
                                      
            Northern Brewer                 20g  60min aa 9.2 
                                            
            
            
                                            51c  15 min  
                                            66c  60 min
                                            72c  20 min 
                                            
            
            ------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Sakuma iejavai                  19l 
            Iejavas notecinasanai           20l 
            Pirms varisanas                 l
            Raugs pie                       20c
            Iznaca                          27l   
            OG                              1.062
            ------------------------------------------------------------------------------------------------------
            29.11.2016
            
            FG                              1.010
            
            DryHop
            Northern Brewer                 80g  aa 9.2 
            ------------------------------------------------------------------------------------------------------
            04.12.2016
            
            FG                              1.008
              4 years later

              Labdien.
              Var būt kāds mēģināja uztaisīt Alus "Brālis Gaišais" nefiltrets?
              Vai ir kādam idejas kādu recepte pielāgot? Paldies par palīdzību.

                7 months later

                Nevienam nav ko teikt vai palīdzēt ar recepti? Vai arī visi ir kļuvuši par tik profesionāliem alus darītājiem un vairs nesazinās ar vienkāršiem mirstīgajiem?

                  Vadims
                  Sveiks, Vadim!
                  Pateikšu savu viedokli. Alus "Brālis" ietilpst kategorijā "ja nekā cita labāka nav, tad vienu var". Par gaumi, protams, nestrīdas. Domāju, ka tev tiešām nevajag šāda alus recepti. Šajā forumā pieminēt Brāli var tikai salīdzinošā formā. Tavs variants ir kļūt par pastāvīgo Brāļa klientu, pirkt veikalā un atbalstīt viņu biznesu!
                  Ja neesi ar to mierā, tad meklē Uldi Ziemeli, dibini Brāļa alus fanu klubiņu un mēģini uzzināt slepeno recepti! 😀
                  P.S. Nekā personīga. Tas ir tikai mans egoistiski subjektīvais viedoklis un nekādā veidā neatspoguļo visu foruma biedru viedokli!

                    Autoklavs Pilnīgi piekrītu katram ir savs viedoklis. Man piemēram garšo klasiskais alus. Moderni Krafts alus nav mans iecienītākais produkts. Nesen nopirku duna alusdarītavas produktu Mango sour. Izleju ara, jo nevar dzert. Un vēl maksā 4€. Bet kādam taču patīk

                      Vadims Vienkāršakais - pamēģini reverse engineering, pieņem, ka komercbrūzim receptei vajag būt ekonomiski izdevīgai un vienkāršai, paskaties kas par krāsu alum, ko gribi atkārtot un pamēģini dabūt līdzīgu krāsu ar pamatiesalu kombo Pils + Vīne vai Pils + Minhene, apiņus uz 60 minūtēm un lāgera raugu, pēc pāris vārījumiem sapratīsi kurā virzienā doties. Kā arī eksperimenti noteikti garšos kā "klasisks alus", bez pārsteigumiem. Varbūt izrādīsies ka Tevis paša atrastais kombo nav nemaz sliktāks.

                        Write a Reply...