• Pasākumi
  • Balsojums par 2019.gada mājbrūvētāju saieta Galvenā konkursa alu. 1.kārta

KalvisK Pieturos pie uzskata, ka galvenajam konkursam būtu jābūt demokrātiskam nevis ar katru gadu jāsašaurina to personu loks, kuri spēj uzbrūvēt pēdējos pasaules trendus.

nevis loks jāsašaurina loks , bet meistarība jāaudzē! OK, negribas iedziļināties apiņu biotransformācijās, ūdens profilos, iesalu kombinācijās u.c. brūvē tādus alus, kur tas nav nepieciešams. Brūvē savam priekam. Ja šķiet, ka esi uzbrūvējis alu ko nav kauns citiem prezentēt, startē simpātiju konkursā! Līdz šim, "galvenais" konkurss tomēr ir bijis savu spēju izrādīšana. Nesaku, ka obligāti ir vajadzīgs trends, bet Pale Ale ar bīrsmitā kombinējamiem parametriem kā maximālās un minimālās robežas, ar nav nekāds izaicinājums!

KalvisK Taču šeit ir risinājums- iesniedz 1 nedēļu iepriekš savu alu un pasākuma orgi, tad paņem mazo testu- saskābis, neatbilst stilam (jo IPAS vietā esi uzvārījis DIPU vai NEIPU), uz lielo vērtēšanu netiec.

Bija arī šāda ideja.Turklāt jau vairākus gadus pēc kārtas! Bet kā Tu domā noorganizēt paraugu iesniegšanu, piemēram, Annuškānu Jurim? Lūgsi lai viņš nedēļu iepriekš atved no Balviem 1 litru alus?! Tā pat arī ar žūriju. Ja Tev izdosies ko tādu noorganizēt un novadīt, es Tavā priekšā noņemu cepuri!

KalvisK Manuprāt KUPLAS sākotnējā misija (dzert un darīt labu alu) lieliski tiek pildīta caur Labieti, Viediem, Nurmi, Malduguni, Kalējiem un visiem citiem, kuri ir izauguši no KUPLAS vidus.

Un Tu domā, ka šie labie ali Rimantam vai Uģim rodas tāpēc , ka viņi nenogurstoši brūvē vienkāršus Pale Ale un Kviešus?

Un nobeigumā mazliet no emocionālā: es pērku alu Cellē par 8€/0,5 l., es pērku dārgus kaimiņu igauņu alus, es pērku Brewdogus spirits&vainos, un dzerot šos alus es ikreiz aizdomājos par to, uz ko man norādīja kāds cits mājbrūvētājs!
"Kad mēs tā varēsim? Kad mums veidosies alus darītavas kuru alus pirks igauņi, angļi un pārējā Eiropa?"
Jo nekas jau TĀDS tur nav! Nekāda feja nav pielikusi burvju nūjiņu šai pudelei! Kāds, ir ņēmies, kombinējis, mācījies, lasījis, testējis, un vēlreiz uz apli, kamēr sanāca WOW! Ar milzīgām cerībām es uzlūkoju ik vienu jauno alus darītavu kas top . Ja vēl šī alus darītava rodas no "mūsu" vidus, šīs cerības ir dubultas! Un es ļoti gaidu, kad šīm darītavām , blakus viņu aliem ar ko pelnīt naudu, būs ali kas sniedz baudījumu sirdij!

    Linard arī Tev protams ir taisnība un Tavu domu pilnībā saprotu. Tādēļ lai panāktu kompromisu, tad varbūt jāapsver doma par iesācēju konkursu, kur ir vienkāršāks alus stils un tad šajā gadījumā, protams, galvenais konkurss ir jau piem. NEIPA, kur nepietiek tikai ar to, ka esi apguvis brūvēšanas pamatus un nošpikojis recepti no kaut vai tā paša BeerSmith.

      KalvisK
      Izrāvi man vārdus no mutes, tak uztaisam divus konkursus, domāju ka neko baigi sarežģīti tas nebūs, lai motivētu jaunos taisam iesācēju konkursu, un vecajiem bukiem galveno konkursu! vai tad šī būtu baigā problēma?

        Es tomēr par vienotu Galveno konkursu. Kurš tad brīvprātīgi gribēs startēt "amatieru līgā"? Visiem taču gribās lielajā "profiņu līgā".

        Turklāt forumā būs balsošana. Par kādu konkursa alu nobalsos KUPLA foruma biedri - tas arī būs Galvenā konkursa alus. Ja uzvarēs "domājam-par-augstu-kvalitāti koalīcija" - tad tā arī būs. Ja uzvarēs "domāsim-par-KUPLA-masveidību koalīcija" - tad tā tam arī būs būt.
        Jo tieši KUPLA mājbrūvētāju balsojumam jābūt izšķirošajam. Nevis tikai šauras organizētāju grupas lēmumam.

          Zelcs
          Te jau sākās dedovščina, nu pasakiet lūdzu man kurš no Jums šeit ,visiem, jau pirmajās reizēs ir uzvārījis labas IPA, DIPA u.t.t???
          Cik jauno mājbrūvētāju mums kustībā ir pienācis klāt?
          Jā forši ka mūsu līmenis ar katru gadu ceļās, bet nevajag uzreiz nobaidīt tos kuri tikai sāk, protams ka viņam iespējams pat nebūs gribēšanas ko uzsākt izlasot ka jāvārā šie briesmoņi IPA, par kurām dažs labs lauku puika pat vēl nav dzirdējis!

            Nu tad visi jaunie mājbrūvētāji un jauno mājbrūvētāju atbalstītāji ņem un sabalso kādu no vienkāršajiem alus veidiem. 21.novembrī publicēsim sarakstu ar iespējamajiem variantiem (kas jau ir izvirzīti šajā diskusijā). Arī es neesmu par NEIPA vai kādu citu ļoti sarežģītu stilu. Bet lēmums jāpieņem visiem KUPLA biedriem balsojumā.

            Un atruna, ka APA ir pārāk vienkārši brūvējama, manuprāt, nav īsti korekta. Visiem vienādi noteikumi un lai uzvar labākais!

            Golden ale un kā stilam pienākās alko 3.5-5.3%!

              kas ta NEIPAi tāds sarežģīts - ne temperatūru pauzes, ne dekokcijas, ne citas izvirtības ... protams, jāsaprot, kas ir laba NEIPA - Alus Cellē vai AlsLapsā var nopirkt izcilus paraugus (tas gan attiecas uz jebkuru stilu)

                NEIPā sarežģītākais ir izvairīšanās no skābekļa. Mājbrūvētājam ar vidusmēra aprīkojumu būs grūti - oksidācija būs gan fermentācijas traukā (ja nav superhermētisks), gan pildīšanā (ja nav pretspiediena pildītājs (vai kā nu viņu tur sauc)), gan otrreizējā fermentācijā pudelē. Bažas, ka uzvarēs tas, kurš piebērs visvairāk apiņu (droši vien Citra un Mosaic) un kuram būs viskrutākais un dārgākais brūvēšanas/pildīšanas aprīkojums. Ka nesanāk sacīkste starp brūvēšanas iekārtām, nevis mājbrūvētājiem.
                Un oksidēta NEIPA mēdz garšot pēc purva rāvas.

                Rencis Es mājbrūvētāju kustībai pievienojos 2011.gada rudenī. Uz Blomi 2012. gadā bija jābrūvē ESB, pēc viesiem tā parametriem. Žūrijai kā vērtēšanas etalons tika dots garšot Fullers ESB , ko vajadzēja ņemt vērā vērtējot iesniegtos paraugus. Es apzinoties savas spējas, konkursā nemaz nemēģināju piedalīties. Tā vietā es 2013. gadā startēju konkursā ar t.s. "pirts alu" jeb Sesion Ale, un paliku uzreiz aiz pirmā trijnieka. Tagad es saprotu... pret mani savulaik tika izvērsta ģedovščina, neļaujot uz ESB konkursu brūvēt Pale Ale ar Sazz un US-05 . Es tad ņēmu un to savu SAAZ ALE liku uz simpātiju galda. Tagad es uzvedos tā pat kā toreiz pret mani izturējās "ģedi"! Viss skaidrs! Tikai netiek ņemts vērā tas, ka visas šīs "ģedovščinas" rezultātā ir radies Soho Švītiņš!
                Atbildot uz jautājumu cik mums ir klāt nākuši mājbrūvētāji, es Tev atbildēšu... paskaties uz sevi, un visiem pārējiem diskutētājiem! Un neviens te netaisās nevienu baidīt! Un ja kādu "pirmkursnieku" var sabaidīt tas, ka ir mājbrūvētāji kam patīk izaicinājumi, tad lai labāk iet uz dekupāžas kursiem!

                  Džeki, es neredzu šeit nekādu problēmu. Galvenais konkursa alus lai paliek kā saka Linards- pierādīt KO var uzbrūvēt (ko uzbrūvēt, tad paliek šīs diskusijas gala balsojums.) Savukārt ieviest vel vienu kategoriju (piem. konkurss tiem, kam vel viss priekšā), manuprāt ir tikai normāli.
                  Ja es būtu iesācējs, tad viennozīmīgi piedalītos "amatieru līgas" konkursā, jo zinot, ka galvenajā konkursā piedalās džeki ar nenovērtējami lielāku pieredzi un zināšanās, mani nemotivētu censties kaut ko gatavot.

                  Šeit gan diskusijās par šo jautājumu nav padalījušies džeki, kuriem ir zem 30 vārījumiem, tādēļ būtu interesanti uzzināt arī nepieredzējušo brūvētāju viedokli. Mēs savā starpā varam līdz par pavasarim apmainīties viedokļiem un argumentiem kā būt vai nebūt. Tādēļ mans aicinājums būtu arī iesaistīties jaunos, ne tik ļoti pieredzējušos brūvētājus un dot savu redzējumu vai vēlas startēt vienā galvenajā konkursā ar pieredzējušajiem džekiem vai tomēr izrādīt vēlmi par "mazās līgas" atsevišķu konkursu.

                    KalvisK Tieši tā! Es pat vēl vairāk pateikšu. Atrodiet kādu alus darītavu, kura ar mieru iedot balvu, un nosauciet šo konkursu šīs darītavas vārdā. Bija reiz Labieša misas konkurss. Interesanti gāja! Kāpēc lai tagad neuztapinātu Teikas , ZE vai VIEDI konkursu? Ilvars ir ļoti atvērts šādiem pasākumiem (atcerieties KUPLA alu?). Nedomāju, ka man būs baigās grūtības viņu pierunāt!

                      Es par vienu kopīgu konkursu visiem. Neesam tik daudz ne dalībnieki, ne potenciālā žūrija, lai dalītos. Un domāju, ka jaunie var mierīgi sacensties līdz ar pārējiem, nav vajadzības viņus nekā īpaši atdalīt - Kraukļos biju visus 3 gadus un kaut kā neatceros, ka rezultātu augšgalā būtu tikai veterāni un tie, kas tiek uzskatīti par tipskajiem konkursu uzvarētājiem, šķiet, ka katru gadu labi novērtēti ir bijuši arī kādi diezgan nepieredzējuši mājbrūvētāji vai pat kāds, kas piedalās pirmoreiz. Un domāju ka aklā degustācija ir pietiekami labs konkursa veids, lai saņemtos iesniegt arī jaunie, ja nu tik ideāli sanācis nebūs, nebūs jau jāprezentē "šis ir mans alus" (lai gan tāds variants te pavasarī pavīdēja 😃 ). Grūti arī noteikt to robežu, kuri no mums kurā grupā iederētos.

                      Rencis Te jau sākās dedovščina, nu pasakiet lūdzu man kurš no Jums šeit ,visiem, jau pirmajās reizēs ir uzvārījis labas IPA, DIPA u.t.t???

                      Nez, nu pēc tāda principa man arī Mežpils DIPĀ nevajadzēja piedalīties (uz to brīdi 18 vārījumi kopumā un 0 DIPU), bet pēc rezultātiem sanāca tīri labi. Ja būtu bijis paziņots, ka sagaida dalību no pieredzējušiem mājbrūvētājiem un iesācējiem būs atsevišķs konkurss, gan jau nepiedalītos. Gan no saviem aliem, gan no citu aliem man ir tīri labi garšojuši arī ~3.-10. vārījumi.

                      Zelcs Jo tieši KUPLA mājbrūvētāju balsojumam jābūt izšķirošajam. Nevis tikai šauras organizētāju grupas lēmumam.

                      Piekrītu! Man arī īsti neprasās kaut ko tik specifisku/grūtu kā deserta ali vai NEIPA, bet, ja vairākums forumiešu gribēs NEIPU, tad nav pamata to ierobežot. Šī gada balsošanas sistēma izskatās sakarīga.

                      Un par simpātiju galdu - arī noteikti esmu par 1 paraugu katram, tāpat jau pa 3 konkursiem ir pārāk daudz alu, lai normāli varētu visus nogaršot. Šāds ierobežojums tomēr diezgan samazina bardaku uz galda.

                      KalvisK Šeit gan diskusijās par šo jautājumu nav padalījušies džeki, kuriem ir zem 30 vārījumiem, tādēļ būtu interesanti uzzināt arī nepieredzējušo brūvētāju viedokli.

                      Džeks neesmu, bet sava slinkuma dēļ kategorijā "zem 30 vārījumiem" joprojām iekļaujos 😃

                        pārsvarā vāru IPAs, bet 2015.gada IPA konkursā netiku otrajā kārtā, toties 2014.gada Kviešu alus konkursā ieguvu 2.vietu, lai gan tas bija trešais kviešu alus, ko vāriju (pirms tam bija 2.gab. Wit), tā ka ''pieredzējušo'' un ''nepieredzējušo'' aldaru nodalīšanu uzskatu par muļķībām

                        KalvisK
                        Es kā jauniņais ar 10 vārījumiem, esmu par 1 galveno konkursu. Sacensties ar pieredzējušajiem vienmēr ir lielāks izaicinājums un lielāka motivācjija piedalīties, nekā atsevišķā iesācēju konkursā.

                        Man vienalga vai ir vai nav konkursi. Galvenais lai uz galda ir daudz dažādi ali, ar etiķetēm, sadalīti pa stiliem. Mazie konkursiņi un sacensībiņas šogad gan bija forši. Īstenībā lielais konkurs nav labs jo uz vērtēšainas brīdi kaut kur pazūd pieredzējušākie un interesantākie biedri, un pēc pāris stundām uzrodas noslēpumaini smaidīdami un ar dzirkstošām acīm!

                        Es arī esmu iesācēju vidū un piekrītu, kā galvenajām konkursam ir jābūt vienām. Jo sacensties ar pieredzējušiem ir izaicinājums tieši sev. Jā nu taisīt iesācējiem un pieredzejušajiem atsevišķus konkursus, tad žūrijas locekļus arī jādala. Iesācējus vērtē pieredzējušie un pieredzējušos vērtē iesācēji 😁🍺
                        P.S. Piekrītu, kā simpātiju galdā jābūt pa vienām alum no cilvēka.

                          Atbalstu Linarda viedokli par visiem 200%

                          Ierosinu Brut IPA
                          ( Jo čujs, ņuhs un ražotāju iekšējā informācija saka, ka šo vajag attīstīt, ja mums patīk kvalitatīvs IPA novirziens...)))

                          • BOD replied to this.

                            Izvirzītie kandidāti:
                            1) Alus ar kūpināto iesalu
                            2) NEIPA
                            3) Desertu ali
                            4) Berliner Weisse
                            5) IPA
                            6) West Coast IPA
                            7) Belgian Dubbel
                            8) Belgian IPA
                            9) Barleywine
                            10) Saison
                            11) Imperial Stout
                            12) Pale Ale (APA)
                            13) Golden Ale
                            14) Brut IPA

                            Balsošana ir sākusies un turpinās līdz 30.11. plkst 23:59. Katrs foruma dalībnieks var nobalsot šajā diskusijā. 1. decembrī saskaitām balsis un noskaidrojam trīs populārākos variantus. Tie trīs tiek otrajā kārtā un tur balsošana notiek par šiem populārākajiem variantiem.