Un liela daļa KUPLA biedru jau nemaz vairs nevar piedalīties, jo lielākā vai mazākā formā ir saistīti ar alus brūvēšanu komerciāli! No otras puses tas jaunajiem dod iespēju izsistiesjo konkurence mazāka.
Mežpils Prove 2019
Man Raivo reiz ar kādu palielāku pirkumu uzdāvināja šo raugu. Nesen, kā reiz, uzbrūvēju provi ar šo raugu. Izlēmu to vairs neaiztikt, jo neatbilda maniem priekšstatiem par ērti izmantojamu raugu- ne par ko negribēja izgulsnēties pat pēc nedēļas "koldkreša". Atstāju koniskajā uz mēnesi, tad nolēju 4 litrus alus 5 litru stikla traukā, lai nostādinātu un pārlietu minikegā. Pārējam duļķis pieņemams, lai pudeļotu, bet konskā fermentera konusā stāv vēl kādi 3 vai vairāk litru baltas rauga emulsijas, t.i. raugs joprojām ir kā caureja nevis cieta, skaista kaka
Pati garšas buķete mani apmierina.
Iesaku ņemt vērā, ka izmantojamais raugs ir "Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus". Vulgarizējot - diastaticus paveids ir kaut kas līdzīgs Bretam (pēc uzvedības, nevis ģenētiski vai garšas ziņā) - lēnītēm noēd visus sarežģītos cukurus. Pārgāzēts alus var gadīties daudziem.
Vairāk par diastaticus - http://www.milkthefunk.com/wiki/Saccharomyces#Saccharomyces_cerevisiae_var._diastaticus
https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/02/SafAle-BE-134_Rev2.pdf
izklausās, ka aprakstā norādītais info par lēnu nogulsnēšanos nav melots
A cik ir 950 DAL?
frici arī vārīja 10t un ielēja 12t fermenterī.
Nu kāds jau ir kaut ko noraudzējis? Interesē kāds FG šim raugam ir? Tak saizonam tas var baigi svārstīties!
Statistika par pagājušo gadu:
1.044 -> 0.098 (fermentējās, kad bija tas karstais laiks, intensīvi dzesēju ar ledus pakām)
1.020 -> 0.999
1.044 -> 1.000
BE134 ir Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus, tā kā noēdīs visu cieti, nez vai jēga eksperimentēt ar nefermentējamiem cukuriem, manuprat labs variants dabūt pārgāzetu alu.
Es vēl gaidu uz piegādi
es ar vēl gaidu
Vismaz skaidrs, ka ar ''0'' jārēķinās ABV aprēķinot
INFORMĒJAM! #MežpilsProve 2019 brūvēšanas paraugu iesniegšanas termiņš pagarināts!
Konkursa noslēgums – 05. aprīlis.
Vērtēšanas degustācijas – 08. aprīlis.
Vairāk par konkursu – http://mezpilsalus.lv/prove2019/
Cik liela šogad ir konkurence?
Es nepiedalījos. Man patīk, ja konkursā var uzzināt sava iesniegtā parauga vietu/vērtējumu. Pagājušajā gadā tas izpalika.
Šogad, neskatoties uz maniem kritiskajiem vērtējumiem pagājušajā gada konkursā, mani uzaicināja žūrijā atkal. Pie žūrijas galda pārstāvēju KUPLA, un izejot no šīs kustības principiem vērtēju. Mazliet par norisi.
22 paraugi kuri sadalīti starp 10 žūrijas locekļiem. Vienam galdam no 1-11, otram no 12-22. Es trāpīju pie pirmā galda kopā ar Aldara laborotorijas vadītāju, Andri Rasiņu, pārstāvi no RIMI un pārstāvi no Aldara. Sākšu uzreiz ar labo. Neviens nebija izlejamais alus. Jā, bija divi ar defektiem - kartons un šķaidītājs (acetons), bet jāsaka, ka šos defektus atpazina tikai 3 cilvēki no mūsu galda. Acetonu diezgan viegli bija sajaukt ar estēriem. Es liktu uz neatbilstoša rauga izmantošanu pie Saison raudzēšanas temperatūrām. Nu kartons, kā jau kartons - diemžēl ar to laiku pa laikam nākas saskarties visiem mājbrūvētājiem, jo pildīšanas iespējas pudelēs mums ir tādas kā ir, un no oksidācijas alu pasargāt ir grūti.
Tad vēl 2 paraugi bija noapiņoti, un šoreiz jāsaka, ka lieki. Uzleiz izleca ārpus "iedomātajiem" rāmjiem. Rāmjus , starp citu, uzlikām pirms konkursa degustējot Saison Dupont. No mūsu galda finālam gan kvalificējās gan tikai divi dalībnieki, bet uzreiz jāsaka ka pārliecinoši. Trešo varētu aiz "ausīm pievilkt", bet tā kā vērtēšanas noteikumi atļāva virzīt arī mazāk un vairāk kā trīs, tad mūsu galds tieši tā arī pielēma. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, no mana galda virzītais paraugs uzvarēja arī finālā. No otra galda finālā iekļuva trīs paraugi.
Pēc nelielas atpūtas un ūdens pauzes ķērāmies pie fināla paraugu vērtēšanas. Finālā visus paraugus atkal nomarķēja pa jaunam, un pasniedza sajauktā secībā, lai mēs nezinātu kurš paraugs no kura galda ir nokļuvis finālā. Katram no 10 žūrijas dalībniekiem bija jāizveido savs TOP 5, un pēc īpaša algoritma tika noteikts uzvarētājs. Tā nu sanāca, ka 1. vieta žūrijas vērtējumā sakrita ar manu TOP 1, bet toties TOP 3 dalībnieku vārdi man bija pārsteigums!