Fonā un izplūdis - Sorachi Ace Single Hop IPA...
Kegs kā fermentieris.
Pēc visādiem podkāstiem un White Labs eksperimentiem šķiet, ka šī ir nākotne. Tu vienkārši iegādāji kegu, kuram pievieno spunding valve, lai kontrolētu spiedienu, vairs nekas no kegošanas ekipējuma nav?
Vēl man ir "floating dip tube", kas ļauj liet alu no kega augšas, nevis no apakšas. Vēl ir Picnic Tap, kuru izmantošu parauga paņemšanai vai varbūt arī izliešanai pudelēs. Un viens kega apiņu ņeržas filtrs (domājot par IPA raudzēšanu kegā). CO2 balona un reduktora, un beergun iegāde pagaidām tiek atlikta uz tālāku nākotni (mājbrūvēšanas iekārtu uzlabošanas budžets šobrīd ir izsmelts).
Arī uzliku fermentēties Notingham/bitter un BRY-97/APA, bet ar nelielām izmaiņām šoreiz:
Abi fermentējās ~ 15 C+ temperatūrā ūdens vannā.
Spiediens abiem bija ~ 14 psi, jo lasīju ka ~ 1 Bar sniedz labāko rezultātu. Man manometri ir līdz 15 psi, gribēju, lai paliek nedaudz "rezerves" iespējamam spiediena kāpumam.
Dry Hop iebēru pa taisno fermentieros pēc 7 dienām, kad biju nolaidis spiedienu, jo saņēmu burbuļus, bet šļaukas un piknika krāns vēl ceļā, tāpēc tas posms paliks testam nākamajam vārījumam. Tur gan nav paredzēts dry hop (hefe un wits), tāpēc varēšu pamēģināt pārliešanu uzreiz no fermentiera pudelē caur burbuli (ar uzgāzēšanu pašā pudelē).
Zelcs, raksti par sekmēm, būs interesanta pieredzes apmaiņa. Ceru, ka arī alu sanāks pamainīties kādreiz.
Kā ar pārliešanu, tur spiediens nav vajadzīgs?
Nē, tā pat kā ar fermentieri "parasto" nolikt augstāk un ar šļaukas palīdzību pārliet pudelēs zemāk. Vismaz es tā plānoju darīt. Man pagaidām nav vietas vēl vienam ledusskapim un pārējam aprikojumam, kegu gabarīti arī bija viens no plusiem. Tāpēc plānoju, vismaz tagad, izmantot kegus tikai kā fermentierus.
šo vēl var darīt 50L kegiem, ja gribas tilpumu lielaku. uzmetināt 6'' klampu vāka augšā, lai vieglāk tīrīt un aiziet.
uz parastā fittinga var uzlikt 2'' klampu, bet tur nav perfekta saderība, laiž spiedienu garām. tīrīšana ar 2'' arī tikai ar ķīmijas palīdzību, savādāk nekā.
Iztikšanas bez CO2 balona pirmais mīnuss - 15psi spiedienu kegā var dabūt tikai tad, kad raugs ir savairojies un sākusies rūgšana ar CO2 izdalīšanos. Tad nostrādā spunding valve. Bet rauga vairošanās un pirmās rūgšanas stundas ir atmosfēras spiedienā. Pa to laiku raugs jau saražos daļu nevēlamo esteru/fenolu, vai ne? Ideālā variantā būtu saliet misu kegā, ar CO2 balonu uzreiz uzlikt spiedienu kegā uz 15psi, raudzēt zem spiediena no pirmās minūtes.
Ja es pareizi sapratu un neko nejaucu, tad lielākais tiek saražots 3 - 4 dienā, kad ar spiedienu jau viss ir vairākas dienas OK. T.i. startā gan jau ka kāda daļa noteikti, bet kopumā jebkurā gadījumā mazāk kā bez spiediena vispār. Ideāli protams būtu uzreiz ar CO2 piepūst, bet arī bez man liekas būs labi. Vismaz līdz līmenim, ka starpību varēs pateikt tikai laboratorija.
Gaidu kad pāries karstums, lai mazāk ar ledu jāskraida cold crash'am. Nākamnedēļ plānoju savējo alu pildīt pudelēs. Šoreiz sasaldēju 2 x 5L kannas ar udeni un sāli, 1 kg sāls un ūdens līdz 4.5 L, teorētiski kā aukstuma elementam vajadzētu atdot aukstumu vairāk. Salikšu abus kegus blakus, pa vidu ielikšu kannas un notīšu ar segu, ceru ka varēšu tā "nosladēt" līdz vajadzīgajām temperatūrām.
Ja kāds nav mēģinājis dzesēt ar sasaldētu sālsūdeni, tad ļooooti iesaku. Kanna ūdens peldē apaug ar ledus kārtu, ar "parastajām" ledus pakām neko tādu neesmu redzējis. Ūdens peldes ūdens 3 h laikā nodzesējās līdz +4C pie istabas temperatūras +28C.
- Edited
Tiko beidzu pudeļot, tātad uzreiz pāris lietas, ko es noteikti darīšu nākamreiz :
- Pārliešu tikai ar burbuli, savādāk viegli iebraukt plācenī ar šļaukas galu.
- Stiprinājumi šļaukai pie kega, obligāti, ja negribas mazgāt extra reizi virtuvi.
Manuprāt kopumā sanāca OK, alus no sērijas, kas ir jau garšojams no fermentiera, bez domām par glabāšanu a ļa "laiks izlabos".
Rauga lomu gandrīz nejūt, bet arī raugi man neitrāli - Notingham un BRY-97, nākamos mēģināšu ar jūtamāku "raksturu", tad arī redzēsim.
APA gan konkrēti iebrauca IPA plauktā, bet tur mani aprēķini pie vainas, nākamreiz ņemšu vērā apiņu alfas daudzumu, Eukanot tomēr ir mega jaudīgs.
No katra fermentiera sanāk precīzi 30 x 0.5 pudeles, nu ja piespiestos varbūt kādu duļķaino vēl dabūtu, bet paslinkoju.
Pēc pāris nedēļām, kad būs sajūta, ka var jau iedot pagaršot, labprāt ar kādu varu samainīties, nolikšu malā noteikti pāris "komplektus".
dzeruvaru Stiprinājumi šļaukai pie kega, obligāti, ja negribas mazgāt extra reizi virtuvi
Par kuru stiprinājumu Tu runā? Tur ir vairāki - silikona caurule pie īsās "dip tube" kega iekšpusē, silikona caurule pie "burbuļa", caurule pie alus izliešana posta, caurule pie "picnic tap"...
Man rūgst APA (bez DH) ar Wit MJ raugu. Interesē - vai esteri paaugstinātā spiediena ietekmē būs pazuduši un Wit raugs būs pārvērties par US-05?
Biju domājis stiprinājumu, kas turēs šļauku pie kega lai neizslīd, kaut ko šādu : https://www.aliexpress.com/item/32816626227.html jo es pildot pudeles lieku uz grīdas bļodā, tagad kamēr piemērījos kur un kas, vienu reizi šļaukas gals izslīdēja no kega un aizlidoja virtuvē. Kad lēju no katla, arī dabūju grīdu slaucīt tā paša iemesla dēļ. Pēc starsana viss silikons un plastmasa paliek kaut kāda gluma.
Es nākamos vārīšu kviešus ar Munich Classic un Abbaye, ar dekstrozi (banānam) un atsevišķu daļēju iesalēšanu +45C (krustnagliņām), būs interesanti, kas no tā sanāks. "Sliktākajā" gadījumā man būs divi neitrāli kviešu ali
Starp citu MJ Wit ir ļoti neitrāls pats par sevi, bet uz viņa sanāk mega garšīgs un necaurredzams witbiers.
Apkopēji iesaka: meklējiet iespēju notestēt spunding valve atsperu elastību
Viena no manām spunding valvēm strādā un atsaucās u regulēšanu labi, otrā samazinoties spiedienam "aizlīp", uzdzen pāris liekus psi un tad atveras skaisti burbuļojot ar raugu. Iespējams protams pie vainas arī hefes megaaktīvais raugs, jo iepriekšējo reizi tādas nianses nebija. Jebkurā gadījumā prasās kaut kas elastīgāks, jo esošās pēc sajūtām derētu ar manometru līdz bāriem kādiem pieciem, tā kā man ir tikai līdz 15 psi, vajag meklēt ko citu.
Un nākamreiz noteikti līdz minimali iespējamajam garumam nozāģēšu gas out/spunding valve caurules, kas ienāk kegā, lai ir kādu papildus centimetru rezerve.
Man ir šāda spunding valve ar 0-40psi mērinstrumentu. Regulējas labi, sūdzību nav.
10 USD pie ķīniešiem. Bet tehnoloģija nāk no KegLand (Austrālija).
Mana atziņa pēc pirmās pildīšanas - spiediena samazināšana kegā jāveic vismaz kādas 3 dienas pirms pudeļošanas. Es nolaidu spiedienu 24h pirms pildīšanas un alū bija ļoti daudz rauga.
Par raugu pudelēs, es arī uz to iekritu + kā bonuss pāris reizes ielaidu šļaukas galu plācenī. Sen nebija tik daudz rauga pudelēs, milimetri pieci plus, 100% būs kad viss sasēdīsies
Es redzēju šī veida, bet samulsināja plastmasa. Varbut vajadzēja arī nečakarēties un paņemt tādus. Bet labi, skatīšos ko var darīt ar esošajiem, ideja par piemeklētu atsperi tagad liekas interesanta. Ideālā variantā gribu piemeklēt/piekniebt tā, lai varētu īpaši neregulējot uzlikt un tad pēc tam ar vienu piegājienu pietjūnēt uz ~ 1 Bar.
A līdz cik lielam spiedienam Tu turēji līdz pudeļošanai? Man bija pāris PSI, tik vien, lai būtu drošs, ka nekas nekur nelaiž garām, tagad domāju turēt ~ 10 psi, lai stimulētu raugu nogulties, kā parasti pudelēs notiek.
- Edited
Man visu laiku bija uz 17psi noregulēts. Dienu pirms pudeļošanas kādos 10 piegājienos visu spiedienu nolaidu. Bet šajā jomā es vēl daudz ko neesmu līdz galam izpratis. Piemēram, ja man tas alus 10 dienas ir nostāvējis zem 17psi spiediena - viņš jau kaut kādā mērā ir sagāzējies... Cik ilgā laikā tad tā gāze izvadās no alus, ja sāku samazināt spiedienu? Un vai var kaut kā aprēķināt - cik dienas zem kāda spiediena, kādā temperatūrā - cik lielā mērā būs sagāzējies (aldaru "volumes" vienībās)? Būtu labi, ja būtu kāds parocīgs kalkulators. Kaut vai Berrsmithā.
- Edited
https://www.brewersfriend.com/keg-carbonation-calculator/
varbūt šis noderēs?
Cik es saprotu, jo siltāks alus, jo mazāk gāzes tajā. Tāpēc arī koldkrešoju ar tiem pāris PSI kegā, bet laikam arī tas ir daudz. Šoreiz domāju atstāt 10 PSI līdz cold crash, lai ar piediena palīdzību nospiestu raugu/biezumus lejā, pirms cold crash dienas laikā nolaist spiedienu vispār, tad cold crash un tikai tad pildīt pudelēs. Tagad esmu visu saslēdzis kā biju plānojis un pēc 2 nedēļām fermentācijas plānoju paņemt paraugu ar piknika krānu, pie reizes novērtēšu dzidrību.
Zem jautājuma paliek vai koldkrešojot neiesūks gaisu, jo pretspiediena vairs nebūs, bet nez vai radīsies tāds spiediens, ka varēs atvērt vārstus.