Arī ieteiktu ūdens būvi. Šķiet, ka bija kkādi 20 EUR, bet tur ir viss,kas nepieciešams un vel vairāk.
Ūdens
kādas idejas ar Rīgas krāna ūdeni (konkrētāk pārdaugava, Zolitūde) - sastāvs mainās no mēneša/gadalaika/mēness fāzes jebšu visu gadu +/- vienāds? Un vai kāds ir veicis analīzes un ja jā, tad kādi secinājumi/ieteikumi?
KalvisK Arī ieteiktu ūdens būvi
Palasīju viņu lapu, samulsināja… Nodarbojas ar šarlatānisma propogandu (piedāvā "ūdens strukturizētājus" dāvanā), nez vai viņiem nav motivācija sagrozīt analīzes, lai pateiktu — jums ļoti nestrukturizēts ūdens, jāpērk no mums ierīces. Var jau būt, ka pie analīzēm normāli cilvēki strādā, mārketingā krāpnieki.
Manas analīzes taisīja LU Ķīmijas fakultātes ķīmiķis-analītiķis D.Krūmiņa (vai D.Kumpiņa?). Cik es sapratu - lielais vairums Rīgas kantoru ūdens analīzes gādā tieši uz LU Ķīmijas fakultāti. Pašiem nav nedz aprīkojuma, nedz sajēgas, lai uztaisītu ūdens analīzes.
Bet tā ir mana pieredze ar šo kantori 2016.gada novembrī. Varbūt gada laikā "strukturētais ūdens" ir visu izmainījis un tagad analīzes tiek veiktas ar horoskopa un mēness kalendāra palīdzību.
- Edited
Uztraukumam nav pamata. Šis kantoris nevazājas pa dzīvokļiem un nemēģina pensionāriem ietirgot brīnumierīces. Pieļauju, ka tie sūdi mājas lapā ir tikai tāpēc, ka ir pieprasījums. Tā teikt - ja ir lohi, tad kāpēc nenopelnīt? Ja pie viņiem vērsīsies ar konkrētu vēlmi, tad izdarīs visu, kā vajag un par normāliem cipariem. Jā, un analīzēm viņi izmanto LU. Pieļauju, ja var tikt pa tiešo LU Ķīmijas fakultātē, pasākums sanāks lētāk.
Es arī pie viņiem esmu sutījis analīzi. Galvenais pasaki ka tev alum vajag, nevis dzeršanai, un filtru piedāvājumu viņi var necensties gatavot.
Paši viņi netaisa, bet ved kaut kur. Var jau protams meklēt kur un vest tur, bet ja nemaldos kaut kam no foruma bija ne tik jauka pieredze ar kaut kādu universitātes laboratoriju, kas pie atkārtota pasūtījuma bija sākuši burķšķēt par savstarpējiem līgumiem u.t.t.
Ja jau nevajag reizi nedēļā, tad tie ~20€ nemaz tik liela summa nav.
Viņji ved uz LU. Pamata analīzē ir visi nepieciešamie parametri. Par pārējo ko viņi tur piedāvā man interese nav, tādēļ neesmu iedziļinājies.
- Edited
No BeerSmith ( http://beersmith.com/blog/2008/08/24/brewing-water-hard-or-soft/ ) svarīgākie parametri sanāk šie:
Ca - Calcium levels in the 100 mg/l range are highly desirable, and additives should be considered if your water profile has calcium levels below 50 mg/l. The range 50mg/l to 150 mg/l is preferred for brewing.
Mg - Levels in the 10-30 mg/l range are desirable, primarily to aid yeast. Levels above 30 mg/l will give a dry, astringent or sour bitter taste to the beer.
Cl - Normal brewing levels should be below 150 mg/l and never exceed 200 mg/l. If you have heavily chlorinated city water you can reduce it using a carbon filter or by pre-boiling the water for 20-30 minutes before use.
SO4 - Normal levels are 10-50 mg/l for pilsners and light beers and 30-70mg for most ales. Levels from 100-130 mg/l are used in Vienna and Dortmunder styles to enhance bitterness, and Burton on Trent pale ales use concentrations as high as 500 mg/l.
HCO3 - Recommended levels are 25-50 mg/l for pale beers and 100-300 mg/l for darker beers. Note that bicarbonates and temporary hardness can be reduced by pre-boiling the water – the precipitate that falls out after boiling is primarily bicarbonate.
Na - 10-70 mg/l range are normal, and levels of up to 150 mg/l can enhance malty body and fullness, but levels above 200 mg/l are undesirable.
No šejienes: https://www.morebeer.com/articles/treating_homebrew_water
- Fe - netīkama piegarša no 0.05
- Mn - ideālā 0
- NO3 - ideālā 0
- NO2 - ideālā 0
- NH4 - ideālā 0
K - piedod sāļu garšu
Brewing water, for example, is best kept at a pH range of 6–7. The mash should be kept within pH 5.2–5.5 (at mash temperature) for optimal enzymatic action.
- Edited
Redz kur ieskatam Carnikavas ūdens analīzes. man ar šo pagaidām pietiek. Šī ir pamata analīze ūdenim, kādu viņi veic jebkuram. Protams, ka labi jau būtu, ja būtu arī Na
dens-analizes.pdf
Tad jau Carnika ir tāda kā Latvijas Pilzene.
Manuprāt ļoti labs starta ūdens, kas labi ļaujas uzlabojumiem
varbūt no gaujas...
Carnikavā ūdens ir arī ļoti garšīgs. Pēc analīzēm spriežot arī pateicīgs brūvēšanai. Neviens elements "neizlec".
- Edited
Dabūju arī savu papīriņu. Komplektā ar izskaidrojumu, kāpēc tumšie vienmēr sanāk labāki un apiņu blieziens gaišajos alos nekad nav tāds, kā kārojas.
edit: bilde, nevis pdf
HCO3 - 461! Man šķiet, ka lielāku rādījumu neesmu redzējis.
Par ūdeni runājot. Varbūt kādam ir pie rokas ap 6g CaSO4? Rīgā. Līdz svētdienai būtu vēlme dabūt. Zinu, ka pie Raivo var dabūt, bet viņš Rīgā šonedēļ vairs nav.
Mums noteikti ir! Jasazinas ar Oskaru, ka dabut.