No BeerSmith ( http://beersmith.com/blog/2008/08/24/brewing-water-hard-or-soft/ ) svarīgākie parametri sanāk šie:

  1. Ca - Calcium levels in the 100 mg/l range are highly desirable, and additives should be considered if your water profile has calcium levels below 50 mg/l. The range 50mg/l to 150 mg/l is preferred for brewing.

  2. Mg - Levels in the 10-30 mg/l range are desirable, primarily to aid yeast. Levels above 30 mg/l will give a dry, astringent or sour bitter taste to the beer.

  3. Cl - Normal brewing levels should be below 150 mg/l and never exceed 200 mg/l. If you have heavily chlorinated city water you can reduce it using a carbon filter or by pre-boiling the water for 20-30 minutes before use.

  4. SO4 - Normal levels are 10-50 mg/l for pilsners and light beers and 30-70mg for most ales. Levels from 100-130 mg/l are used in Vienna and Dortmunder styles to enhance bitterness, and Burton on Trent pale ales use concentrations as high as 500 mg/l.

  5. HCO3 - Recommended levels are 25-50 mg/l for pale beers and 100-300 mg/l for darker beers. Note that bicarbonates and temporary hardness can be reduced by pre-boiling the water – the precipitate that falls out after boiling is primarily bicarbonate.

Na - 10-70 mg/l range are normal, and levels of up to 150 mg/l can enhance malty body and fullness, but levels above 200 mg/l are undesirable.

No šejienes: https://www.morebeer.com/articles/treating_homebrew_water

  1. Fe - netīkama piegarša no 0.05
  2. Mn - ideālā 0
  3. NO3 - ideālā 0
  4. NO2 - ideālā 0
  5. NH4 - ideālā 0

K - piedod sāļu garšu

Brewing water, for example, is best kept at a pH range of 6–7. The mash should be kept within pH 5.2–5.5 (at mash temperature) for optimal enzymatic action.

    Redz kur ieskatam Carnikavas ūdens analīzes. man ar šo pagaidām pietiek. Šī ir pamata analīze ūdenim, kādu viņi veic jebkuram. Protams, ka labi jau būtu, ja būtu arī Na

    dens-analizes.pdf

      Tad jau Carnika ir tāda kā Latvijas Pilzene.

      Manuprāt ļoti labs starta ūdens, kas labi ļaujas uzlabojumiem 🙂

        Carnikavā ūdens ir arī ļoti garšīgs. Pēc analīzēm spriežot arī pateicīgs brūvēšanai. Neviens elements "neizlec".

          7 days later

          Dabūju arī savu papīriņu. Komplektā ar izskaidrojumu, kāpēc tumšie vienmēr sanāk labāki un apiņu blieziens gaišajos alos nekad nav tāds, kā kārojas.

          image capture.png

          edit: bilde, nevis pdf

            HCO3 - 461! Man šķiet, ka lielāku rādījumu neesmu redzējis.

              20 days later

              Zelcs Man no LU Ķīmijas fak. noziņoja, ka pēdējos 10 gadu tāda pie viņiem nav strādājusi.

              P.S. Izrādās, tāda ir RTU ... (LU šādas analīzes netaisa)

                Par ūdeni runājot. Varbūt kādam ir pie rokas ap 6g CaSO4? Rīgā. Līdz svētdienai būtu vēlme dabūt. Zinu, ka pie Raivo var dabūt, bet viņš Rīgā šonedēļ vairs nav.

                  Mums noteikti ir! Jasazinas ar Oskaru, ka dabut.

                    Ja Oskars nevar, es arī varu līdz Rīgas centram atvest.

                      a month later

                      Varbūt te iepriekš jau diskusijā ir bijis, bet neuzgāju. Vai kāds ir mēģinājis brūvēt no veikalā nopērkamajiem - Mangaļi, Venden u.t.t. ūdeņiem (varbūt ir kādam analīžu dati kaut kur?)

                        Kapteinis Esmu brūvējis. Daudziem (bet ne visiem) ūdeņiem uz pudelēm ir kaut kāds sastāvs rakstīts. Bet priekš brūvēšanas nekas izcils tie ūdeņi nav. No krāna var dabūt praktiski tādu pašu.

                          sākumā Mangaļus un OL izmantoju, bet vienreiz pagaršoju mājas krāna ūdeni un konstatēju, ka tas garšo labāk