Labdien.

Profiem šis jautājums varbūt liksies muļķigs, bet man nav īstas skaidrības. Sen atpakaļ, dzīvojot Norvēģijā, iegādājos alus darīšanas starta komplektu. Toreiz nesanāca laika un apņēmības lai pamēģinātu. Kā jau zinām, tad Norvēģijā alus ir ļoti dārgs un galīgi negaršīgs. Nācies pat pabūt mazajā alus daritavā Flāmā http://www.flamsbrygga.no/aegir-bryggeri/
0,5 l pudele alus maksāja virs 50 NOK. Nu nebija tas alus garšīgs !!!!

Tagad izskatās, ka esmu atgriezies Latvijā uz palikšanu un gribu sākt pats brūvēt alu. Par cik ir šis koncentrāts, tad acīm redzot sākšu ar to, pēc tam noteikti mēģināšu iesala brūvējumu

Tātad jautājums sekojošs ,.... Pastudēju Mājas alus rokasgrāmatu. Ļoti laba !...., bet jālasa cauri vairākas reizes kāmēr ,, nosēžas ,, svarīgākās lietas.
Tur lieliem burtiem uzsvērts,... NEKĀDĀ GADĪJUMĀ NEPIEVIENOT CUKURU !!!
Palasot pamācību ekstratam un informāciju citos interneta saitos, tiek teikts pievienot 1 kg cukuru uz vienu koncentrāta bundžu, lai alk. būtu 5,2% http://www.mansdarzs.com/alus_koncentr%C4%81ti un 2,8 gr cukuru pie pildīšanas uzgāzēšanai.
Tad kā tur īsti ir ar to cukuru ???

nepievieno, iemet divas bundzhas koncentraata, vai taisi mazaak litrus

Cukura vietā var izmantot ilguciema iesala ekstraktu. Uzgāzēt var droši ar cukuru(es personīgi lieku 6g uz 1l)

OK, pievienojot Iļģuciema iesala ekstraktu , vienu 0,5 l burciņu uz vienu koncentrāta bundžu būs pietiekoši ??? Kā tas būs, ja pieliekam vairāk? ..... vai tādā veidā nesamaitājot garšas proporcijas starp iesalu un apiņiem var dabūt alu mazliet biezāku.

Šādā kombinācijā, pielietojot Iļģuciema iesala ekstraktu, kas nosaka alus stiprumu. Cukura gadījumā, alum rūgstot cukurs pārvēršas alk. ...Iļģuciema iesala ekstraktam varētu nebūs tik daudz cukura, ko pārveidot alk. Gribētos gala iznākumu alk. 5,5 - 6% Otrs jautājums. Kaut kur iepriekš diskusijās lasīju, ka Iļģuciema iesala ekstraktam nav bijusi pietiekoša temp. ražošanas procesā lai olbaltumi pilnībā būtu pārtapuši cukuros. Vai sākotnēji Iļģuciema iesala ekstrakts nav jāpakarsē mazākā ūdens daudzumā ?

Garsu nesamaitasi ar Ilguciema ekstraktu, drizak tik uzlabosi tam bundzu alum. Daudzumu jaskatas pec tilpuma ko taisies varit, jo augstaks sakuma blivums (plato grados vai SG skala, piem 1060), respektivi, jo vairak cukura sakotneji misa, jo augstaks beigas alkohola saturs (lai to aprekinatu, vajadzes hidrometru un sakuma blivumu pirms rugsanas un pec norugsanas izmerit), lai butu planotie 5.5-6%, sakuma blivums varetu but 1055-1060. Par tiem olbaltumiem ekstrakta, kas parversas cukuros nesapratu, izklausas pec mulkibam! :) ekstrakts jebkura gadijuma jaizskidina karsta udeni un japavara, kaut 5-10min (ja tas bundzas ekstrakts ir jau apinots), dezinfekcijas nolukos. Alu atdzese lidz ~20c pirms pievieno raugu un visu, kas pec varisanas nonak saskare ar misu dezinfice (jods, hlora tabletes, kaut verdosh udens pirmajai reizei), bet VISU! Lai izdodas!

Ja cukura gadījumā raugs visu pārstrādā alkoholā, tad Iļģuciema ekstrakta gadījumā tie varētu būt kādi 75% no cukuriem. Paskaties cik ogļhidrātu gramu ir uz 100 gramiem ekstrakta, un Tu iegūsi itkā cukura daudzumu uz 100 gr produkta, bet ekstrakta gadījumā rūgstoši būs kādi 75 % no šī daudzuma. Vismaz šādu principu es izmantoju gāzējot alu ar iesala ekstraktu.

Es gan gāzēju ar 4g/L un tāpat pāc 4-5 mēnešiem alus šķiet pārģāzēies

6 days later

Esmu taisījis no Cooper ekstraktiem. Labs alus sanāk. Var piepirkt speciālu gaišo,tumšo ekstraktu,protams,tas dārgāks par Iļģuciema,bet gala rezultāts labs. Pirmos iespaidus guvu no alusmuca.lv

Šovasar mēģināju ekstraktu no bruvepats.lv - Mangrove jack's English bitter. Sanāca labs. Tik tāds pavājš tas plānotais galaprodukts (3.6% uz pakas rakstīts). Pieliku klāt 2 burkas Iļģuciema ekstrakta un man bija beļģu kanidijsīrups (450 grami). Tips: *Hidrometrs vajadzīgs, ja gribi nojaust galarezultātu. *Ja nav dzesētāja, misu var nevārīt (var ūdeni uzvārīt iepriekšējā vakarā, atdzesēt pa nakti un no rīta gāzt klāt aukstu, iepriekš visi sīrupi jāizšķīdina 3l verdoša ūdens). *Iepirkt vairāk Iļģuciema ekstrakta (vai liet mazāk ūdens), lai nav jāskrien uz bodi procesa vidū- tie britu, austrāļu sīrupi (gaišie) ir plānoti tādiem švakiem alēniem (3.5-4,5). Biju domājis, ka pietiks ar 1 burciņu, bet nekā. *Kaķī vajag iebērt kādu apini aromātam, kaut 50g. Es iebēru 100 un dzerot domāju, kā šis garšotu, ja nebūtu iebēris. Bet kopumā - labs ātrais variants. Dārgāk sanāk nekā no graudiem, bet vienalga lētāk nekā Valmiermuižu pirkt. Nesanāca nogatavināt mēnesi, visu izdzēra pēc 2 nedēļām un slavēja.

Var arī iepriekšējā vakarā ūdeni nevārīt, ja nav žēl pirkt 5litrenes. Tās var arī ledusskapī ielikt. Iļģuciema ekstrakts lētāk sanāk pirkt 1.5kg spainīšos, kurus var dabūt Ilgezeem tirdz. vietās. Bruvepats.lv tagad ir sausais parādījies. To nav tik ķēpīgi iesvērt tieši tik, cik vajag.

2 years later

Sveicināti alus mīļi!
                      Rakājoties forumā, tā arī īsti skaidrs nepalika. Cik nepieciešams Iļģuciema ekstrakta priekš 23 litriem, jo cik nopratu cukurs dod negatīvu effektu . Doma taisīt no tumšā alus iesala ekstrakta.

BOD Es gan gāzēju ar 4g/L un tāpat pāc 4-5 mēnešiem alus šķiet pārģāzēies

come on
                        viņš tak pirmos eksperimentus taisa.
                        pēc 2 nedēļām tas alus būs jau izdzerts un izčurāts.

DzintarsDis Rakājoties forumā, tā arī īsti skaidrs nepalika. Cik nepieciešams Iļģuciema ekstrakta priekš 23 litriem, jo cik nopratu cukurs dod negatīvu effektu . Doma taisīt no tumšā alus iesala ekstrakta.

Ap abv 5% tad vajag vienu burciņu 650 g uz 5 litriem.

Paldies, aptuveni tā arī pievinoju klāt, sākuma blīvumu parādija 1.050

Man te tāds jautājums, tas ir normāli,ka rūgstot hidroaizvars izspļauj visu ūdeni āra, bija saliet līdz mērijumam. Un sadzītas putas iekšā? Rūgšanas aktivitāte ļoti liela.

DzintarsDis tas nozīmē, ka strauji rūgst. Līdz cik misu nodzesēji pirms liki raugu? Kādā temperatūrā stāv? Nav par pilns spainis? Jāatstāj vieta putām, kas paceļās rūgstot.
                              Labāki rezultāti ir ja rūgst lēnām, tipiskiem eiliem ap 18c-20c. Jāņem vērā, ka rūgstot, spainī iegšā temperatūra ir par kādu grādu augstāka.

MartinsK misu nodzesēju līdz 25 grādiem, zemāk nekrita dzīvokļa apstākļos, tad pievienoju raugu. Temperatūra arī plsu mīnus nemainijās, pie intensīvās rūgšanas pacēlās pie 26 grādi. Spainis ir 30L, pats raudzējums ir tik 22l iekšā.

DzintarsDis par siltu. Būs vairāk asu garšu, ēsteru. Ja vien nebrūvēji kviesi vai saisonu, tad jācenšas dabūt zemāku sākuma T.