ugis_n:
"Pilsner". Kvalitatīvs pilsners. Superdzidrs, ar ļoti noturīgu putu. Bet mazliet traucēja kaut kāds grūti definējams saldums. Ne tāds kā cukuram. Varbūt mazliet medaini salds?
"Lambic L1". Ļoti patika. Vienīgi - vai viņam ar nolūku bija jābūt bez gāzes? Bija pilnīgi "flat". Bet nu izdzēru vienā piegājienā. Ļoti labs! Uzreiz nākamo garšoju "Lindemans Gueuze Cuvée René" - tas likās ievērojami skābāks un sausāks. Uģa Lambiks salīdzinājumā bija "mērens". Bet man labāk patika Uģa variants.
Martins_T:
"100% Brett IPA". Saprotu, ka tā ir tā pati, kas Kraukļos bija simpātiju konkursā. Kraukļos likās laba kombinācija. Bet tagad garšojot - "fanks" bija pieņēmies spēkā, bet apiņu aromātis bija gājis mazumā un palicis vairāk pliks rūgtums. Un balanss bija nojucis. Un "off topic" - man pagaidām nav izdevies izspiest no Bretta bieži aprakstīto "augļainumu". Man vienmēr sanāk tikai "fanks" - gan 100% brett alos, gan sekundārajā, gan ar aromātiskajiem apiņiem.

    8 days later

    ugis_n:
    "IPA 30g/l". Ļoti dīvaina puta. Ļoti lieli burbuļi. Nevis mazi un daudz, bet lieli un salīdzinoši maz. Pirmo reizi redzēju šādu efektu/defektu. Milzīgā apiņu daudzuma dēļ?
    "Harvest Ale" - 2017.gada ražas pašaudzētos apiņus īsti nesajutu. Bet upene bija tieši laikā. Ļoti labs mērena skābuma/augļainuma balanss.
    "Session NEPA" - es neesmu liels NEPA/NEIPA cienītājs. Man pietrūka "bittering" rūgtuma. Bet sievai patika.

      11 days later

      Beidzot tiku lidz daziem Zelca aliem, ko iemainijam Krauklos:

      Zelcs
      Isolainis/Munich Dunkel: atbilst nosaukumam, tiesam iesalains, bet nav seviski lagerigs. Man par saldu, liekas ari ka siltuma rudzis?

      Eureka Brett- gan aromata, gan garsa izteikts funky bretts (diezgan agresivs un raupjs), labi sagazets, sauss un dzirkstos. No apiniem gan nekas daudz nav palicis, varbut gribetos auglainaku/apinotaku, ja ko uzlabot, bet garsigs tapat!

      100% brett brux vrai- dzidrs, aromata jutams funks, bet mazak ka Eureka, garsa lidzigs ieprieksejam, bet ka jau lasits, ka 100% brett ali biezi ir mazak ekspresivi ka miksetas fermentacijas ali, tiesi rauga esteru zina, nav slikts, bet skiet ka kaut kas pietrukst, apini, ogas vai kada cita “odzina”.

        9 days later

        ugis_n:
        "Lambiks ar plūmēm/nektarīniem": Pievienot augļus grūti sagaršot/sasmaržot. Pat zinot, ko jāsagaršo. Dominē lakto skābums un brets. Bet kopumā ļoti garšoja.
        "Lambiks ar rabarberiem": Arī šeit pievienoto augli (dārzeni?) bija grūti sajust. Varbūt ar laiku augļainums "noplok" tāpat kā apiņu garša un aromāts. Bet patika. Uz 9/10 vai 4.5/5. Lai būtu pilnība - vajadzētu vēl augļu pievienošanu īsi pirms pudeļošanas/dzeršanas. Vai varbūt Nelson Sauvin dry hopā īsi pirms pudeļošanas. Jo radās asociācijas ar labu baltvīnu. Bet tā jau tāda "piekasīšanās". Alus bija izcils!

          5 days later

          Zelcs
          Americas kviesu alus-AKA- viegli dzerams, atsvaidzinosh, prasitos varbut drusku vairak apinus, gan aromata, gan garsa.
          Baltinavas bruts- Hoppy wild ale- sis gan labs! Dzidrs un dzirkstosh, aromata abolu seklinas, viegls funks. Garsa jutams rugtums, ari abolu seklinas, pecgarsa varbut rugtums paliek par ilgu, bet tik un ta- gards alus.

          Parejos izdzeram pie Nurmes dubulta varijuma, stradajot, tapec daudz komentaru nebus. Skabulis ar Kalmem likas interesants mazos apjomos.

            Ar bažam palasot cīņas par konkursa aliem, tomēr iedrošināšos piedāvāt apmaiņai 2 veidu rudzu alu un 1 medu uz saizona rauga 🙂 Medus ir mans pirmais brūvējums, iedvesmojoties no pagaršotā Labieša "Vīgriežu Mediņš" kurā es papildus mēģināju saprast, vai ir vērts vēlreiz izmantot apiņus no sausās apiņošanas un ko tas vispār var dot, laikā kamer sievasmāte ievāc vīgriezes 😃

            Viss ir 0.5 L pudelēs, labprat samainītu pret jebkādiem Jūsu aliem, funky, bretti un dažadi citi neparastie ar prioritāti, bet derēs jebkuri, ka tik dažādi. Un ļoti gribu redzēt recepti, vismaz aptuveno, ja noslēpums. Pieejami ir 5 "komplekti", atrodos Iļģuciemā, bet teoretiski jebkurā laikā varu tik līdz centram, tikai jāsaskaņo laiks.

            Tātad:


            (1806) Hoppy Mead "Mosaic" 25 L [29-Jun-18|06-Jul-18]

            1.4 kg Honey
            200 gr Dry Hop Mosaic 12.4% 90 min @ +60C' start

            Fermenter #01 / Safale Belgian Saison BE-134 (1805 cake)
            Estimated / Real OG : 1.020 / 1.020
            Estimated / Real FG : 1.000 / 0.999
            Estimated / Real ABV : 2.54% / 2.76%
            Estimated SRM : 1.32


            (1805) Rye Saison / American Rye [06-Jun-18|29-Jun-18]

            6 kg Latraps Pilsner
            1 kg Thomas Fawcett Rye
            15 gr Magnum 13.7% @ 60 min
            100 gr East Kent Goldings 5.1% @ 5 min


            +55C olbaltuma pauze 30 min
            +63C pārcukurošana 25 min
            +68C pārcukurošana 120 min

            Fermenter #01 / Safale Belgian Saison BE-134
            Estimated / Real OG : 1.042 / 1.044
            Estimated / Real FG : 1.004 / 1.000
            Estimated / Real ABV : 4.92% / 5.51%
            Estimated SRM : 2.97
            Estimated IBU : 21.01

            Fermenter #02 / Safale Ale US-05 / 200 gr Mosaic 12.4% @ 10 days dry hop
            Estimated / Real OG : 1.042 / 1.044
            Estimated / Real FG : 1.008 / 1.006
            Estimated / Real ABV : 4.43% / 4.99%
            Estimated SRM : 2.97
            Estimated IBU : 21.01

              Piedāvāju samainīties ar beļģu wit/ american amber hibrīdmēģinājumu. Ļoti interesē kāds veiksmīgs saisona, jebkāda cita beļģa vai rye ale paraugs. Atrodos Āgenskalnā

                dzeruvaru mainam!
                piedāvāju
                1)Aldara kviešu konkursam iesniegto kas velk laikam uz WIPA- garšīgs
                2) NURMES Purvīša pakaļdarināšanas mēģinājumu 7abv, ir plāns kas jāuzlabo 🙂
                3) Saisonu uz Pale iesala bāzes- piemērs kā nevajag darīt 🙂 pasmags dzerot

                šodien vakarā Tev garām brauks MartinsT

                  Kapteinis, sarunāts, uzgriez tikai uz divi9421septiņisešiseptiņi, sarunāsim.

                  PeterisT, es šodien būšu atpakaļ no laukiem kautkad vakarā, domāju uz kadiem 8 - 9, varbūt varu pirms braukt mājas piebraukt pie Jums un visu atvest? Es pirms braukt uz Rīgu piezvanīšu, tikai jautajums - nebūs par vēlu?

                  Principā arī viss, maiņas varianti no manas puses uz doto brīdi beidzās, tagad gaidīšu, kad nobriedīs apa un stauts (pirmais meģinājums split batčā taisīt gaišo/tumšo ar "auksti mērcētajiem" tumšajiem graudiem).

                    14 days later

                    Neliels revju par nogarsotajiem aliem -

                    WIPA - Ļoti cirusīgs, necaurredzams un "kviešains". Mēs te mēģinajam saprast, citrusīgums ir no apiņiem vai witbīra klasiskajām piedevam? Ja no piedevām, tad cik uz katlu un kas tika likts? Ja ne viltīgie ABV (kuri nejūtās), tad būtu labs karstā laika variants. Noteikti nebija hefe 🙂

                    Kautkādos nākamajos vārījumos man bija atkal planots wits, tagad ir dilemma vai neuzbliezt WIPA, domaju ja siltais laiks jau būs cauri un gribēsies ko vairāk par gaišu un vieglu witu, uztaisīšu savu WIPA versiju ar MJ Belgian Wit M21 (man ļoti patika "testa" rezultāts ar šo raugu).

                    Saisons - man liekas bija OK, jā varbūt nav īsti strikti BJCP stilā un nav "crispy", bet normāli dzerams, tāds "vakarā lēni malkojamais". Par saisoniem vispār cik esmu petījis, tur grūti definēt, kas tas ir, es pats arī nekad neesmu trāpijis vadlīnijās un galvenais cenšos, lai man sanaktu pēc iespejas mazāks ABV un tuvāk tam, kam tas bija pamatā domāts - padzēriens karstā laikā. Arī fermentēju ne rauga "augšējā" robežā, itkā loģiski, pieņemot, ka pēc leģendas sākumā šo alu vārija ziemas mēnešos. Un jā, es tā arī palikšu pie Pilsnera, kā pamata bāzes šim stilam, tas saisons ko apmaiņā devu ar rudziem, man liekas arī iedeva pasmagu niansi, kas man vairāk patiktu kādā tumšajā alū. Tā piemetu, varbūt maksimums tumšos kviešus vai speltas kviešus (bija garšīgs eksperiments ar speltu pagājušajā gadā).

                    Nurmes Purvīša klons - neesmu dzeris oriģinalu (tagad noteikti gan pagarsošu), tapēc grūti spriest cik ļoti bija tuvs pēc līdzības. Sākumā likās, ka breti tikuši klāt, pēc tam sagaršojam dzērveņbrūklenes 🙂 Ielīdu paskatīties Purvīša aprakstu un tur sastavā atradās dzervenes un viss nostajas savās vietas. Garšoja un varbūt vairs nebūšu tik skeptisks par alu ar piedevām, jāiepērk tikai mazāks fermentieris eksperimentiem.

                      a month later

                      Varbūt kāds šovakar / rīt būtu gatavs samainīt pāris mājbrūvētu saisonu pret paciņu us-05, Nottingham vai s-04? Netīšām salasīju maisu ar savvaļas apiņiem, gribējās nogalē uzbūvēt wild hop ale, bet nav mājās neviena puslīdz neitrāla rauga.

                        Tev Mangrove Jacks M44 derēs? Itkā no tas pašas sērijas. Varam saimainīties ar alu pie reizes, man ir mūsu "klasiskā" APA ar Columbus un dry hop kaskādi 13 gr/litrs un Stouts ar auksti mērcētajiem tumšajiem graudiem. Piezvani labāk no rīta 2942viens7četri7, pēcpusdienā plānoju laist pamakšķerēt.

                          Andris999 Liels paldies, ar dzeruvaru jau saskrējāmies, tiku pie rauga un samainījāmies brūvējumiem, fermenteris jau burbuļo.

                            3 months later

                            PēterisT un MārtiņšT:
                            "Aveņu brets" un "Purvīša klons".
                            Pirmkārt - abi ali kvalitatīvi un bez izteiktiem defektiem. 10 ballu sistēmā 7 no 10.
                            Ja interesē idejas uzlabojumiem:
                            "Aveņu brets" - varbūt laiks ir darījis savu, bet Bretts ir kļuvis dominējošs, bet avenes ir palikušas kaut kur tālu fonā. Varbūt mazāk agresīvu Brett paveidu (Clausenii?). Vai vairāk aveņu? Vai mazliet vairāk skābuma balansam?
                            "Purvīša klons" - bija skābums (dzērvene?), bija esteri/fenoli (raugs?). Tomēr trūka, lai visas garšas "sakostos". Varbūt pāris nedēļu lāgerēšana 0 grādos palīdzētu?
                            P.S. Oriģinālo "Nurme Purvīti" neesmu garšojis (tuvākā tirdzniecības vieta - 100+ km attālumā)
                            P.S.S. Abi ali garšoja. Paldies brāļiem Tauriņiem!!

                              7 days later

                              PēterisT un MārtiņšT:
                              "Ķiršu brets" - man pietrūka skābums. Bija brets un bija ķirši, bet nebija skābuma. Un ķiršī bez skābuma kaut kādi neizteiksmīgi likās.
                              "Cidoniju saisons" - no 4 garšotajiem paraugiem šis man patika vislabāk. Cidonija nebija uzbāzīga, tomēr neapšaubāmi sagaršojama. Turklāt ļoti labi saskanēja ar bāzes alu. Ja nu notiek brīnums un Gada Galvenā konkursa alus ir Saisons (nevis NEIPA) - iesaku attīstīt Cidoniju saisonu. Ir potenciāls.

                                a month later

                                ugis_n
                                Wild Ale.
                                image img-20190104-150158.jpeg

                                Kaut kā bija aizķēries no Kraukļu pasākuma. Pirmā asociācija - greipfrūts. Ļoti sauss. Bet kaut kādā ziņā "viendimensionāls". Uģa lambiki bija daudz "sarežģītāki" un interesantāki.

                                  4 months later

                                  image 20190519-184256.jpeg
                                  Pircējs.
                                  Dāvinājums Leišmalītē! Beidzies reaģents skābuma mērīšanai, būtu nomērījis. Ar kaimiņu divatā nokopām. Uzdzērām manu mežonīgo kviešinieku. Tas likās kā medalus. Kaimiņš teica, ja šitādu veikalā nopirktu nestu atpakaļ. Garša jau laba, bet skābs gan.
                                  Paldies!