Ar bažam palasot cīņas par konkursa aliem, tomēr iedrošināšos piedāvāt apmaiņai 2 veidu rudzu alu un 1 medu uz saizona rauga 🙂 Medus ir mans pirmais brūvējums, iedvesmojoties no pagaršotā Labieša "Vīgriežu Mediņš" kurā es papildus mēģināju saprast, vai ir vērts vēlreiz izmantot apiņus no sausās apiņošanas un ko tas vispār var dot, laikā kamer sievasmāte ievāc vīgriezes 😃

Viss ir 0.5 L pudelēs, labprat samainītu pret jebkādiem Jūsu aliem, funky, bretti un dažadi citi neparastie ar prioritāti, bet derēs jebkuri, ka tik dažādi. Un ļoti gribu redzēt recepti, vismaz aptuveno, ja noslēpums. Pieejami ir 5 "komplekti", atrodos Iļģuciemā, bet teoretiski jebkurā laikā varu tik līdz centram, tikai jāsaskaņo laiks.

Tātad:


(1806) Hoppy Mead "Mosaic" 25 L [29-Jun-18|06-Jul-18]

1.4 kg Honey
200 gr Dry Hop Mosaic 12.4% 90 min @ +60C' start

Fermenter #01 / Safale Belgian Saison BE-134 (1805 cake)
Estimated / Real OG : 1.020 / 1.020
Estimated / Real FG : 1.000 / 0.999
Estimated / Real ABV : 2.54% / 2.76%
Estimated SRM : 1.32


(1805) Rye Saison / American Rye [06-Jun-18|29-Jun-18]

6 kg Latraps Pilsner
1 kg Thomas Fawcett Rye
15 gr Magnum 13.7% @ 60 min
100 gr East Kent Goldings 5.1% @ 5 min


+55C olbaltuma pauze 30 min
+63C pārcukurošana 25 min
+68C pārcukurošana 120 min

Fermenter #01 / Safale Belgian Saison BE-134
Estimated / Real OG : 1.042 / 1.044
Estimated / Real FG : 1.004 / 1.000
Estimated / Real ABV : 4.92% / 5.51%
Estimated SRM : 2.97
Estimated IBU : 21.01

Fermenter #02 / Safale Ale US-05 / 200 gr Mosaic 12.4% @ 10 days dry hop
Estimated / Real OG : 1.042 / 1.044
Estimated / Real FG : 1.008 / 1.006
Estimated / Real ABV : 4.43% / 4.99%
Estimated SRM : 2.97
Estimated IBU : 21.01

    Piedāvāju samainīties ar beļģu wit/ american amber hibrīdmēģinājumu. Ļoti interesē kāds veiksmīgs saisona, jebkāda cita beļģa vai rye ale paraugs. Atrodos Āgenskalnā

      dzeruvaru mainam!
      piedāvāju
      1)Aldara kviešu konkursam iesniegto kas velk laikam uz WIPA- garšīgs
      2) NURMES Purvīša pakaļdarināšanas mēģinājumu 7abv, ir plāns kas jāuzlabo 🙂
      3) Saisonu uz Pale iesala bāzes- piemērs kā nevajag darīt 🙂 pasmags dzerot

      šodien vakarā Tev garām brauks MartinsT

        Kapteinis, sarunāts, uzgriez tikai uz divi9421septiņisešiseptiņi, sarunāsim.

        PeterisT, es šodien būšu atpakaļ no laukiem kautkad vakarā, domāju uz kadiem 8 - 9, varbūt varu pirms braukt mājas piebraukt pie Jums un visu atvest? Es pirms braukt uz Rīgu piezvanīšu, tikai jautajums - nebūs par vēlu?

        Principā arī viss, maiņas varianti no manas puses uz doto brīdi beidzās, tagad gaidīšu, kad nobriedīs apa un stauts (pirmais meģinājums split batčā taisīt gaišo/tumšo ar "auksti mērcētajiem" tumšajiem graudiem).

          14 days later

          Neliels revju par nogarsotajiem aliem -

          WIPA - Ļoti cirusīgs, necaurredzams un "kviešains". Mēs te mēģinajam saprast, citrusīgums ir no apiņiem vai witbīra klasiskajām piedevam? Ja no piedevām, tad cik uz katlu un kas tika likts? Ja ne viltīgie ABV (kuri nejūtās), tad būtu labs karstā laika variants. Noteikti nebija hefe 🙂

          Kautkādos nākamajos vārījumos man bija atkal planots wits, tagad ir dilemma vai neuzbliezt WIPA, domaju ja siltais laiks jau būs cauri un gribēsies ko vairāk par gaišu un vieglu witu, uztaisīšu savu WIPA versiju ar MJ Belgian Wit M21 (man ļoti patika "testa" rezultāts ar šo raugu).

          Saisons - man liekas bija OK, jā varbūt nav īsti strikti BJCP stilā un nav "crispy", bet normāli dzerams, tāds "vakarā lēni malkojamais". Par saisoniem vispār cik esmu petījis, tur grūti definēt, kas tas ir, es pats arī nekad neesmu trāpijis vadlīnijās un galvenais cenšos, lai man sanaktu pēc iespejas mazāks ABV un tuvāk tam, kam tas bija pamatā domāts - padzēriens karstā laikā. Arī fermentēju ne rauga "augšējā" robežā, itkā loģiski, pieņemot, ka pēc leģendas sākumā šo alu vārija ziemas mēnešos. Un jā, es tā arī palikšu pie Pilsnera, kā pamata bāzes šim stilam, tas saisons ko apmaiņā devu ar rudziem, man liekas arī iedeva pasmagu niansi, kas man vairāk patiktu kādā tumšajā alū. Tā piemetu, varbūt maksimums tumšos kviešus vai speltas kviešus (bija garšīgs eksperiments ar speltu pagājušajā gadā).

          Nurmes Purvīša klons - neesmu dzeris oriģinalu (tagad noteikti gan pagarsošu), tapēc grūti spriest cik ļoti bija tuvs pēc līdzības. Sākumā likās, ka breti tikuši klāt, pēc tam sagaršojam dzērveņbrūklenes 🙂 Ielīdu paskatīties Purvīša aprakstu un tur sastavā atradās dzervenes un viss nostajas savās vietas. Garšoja un varbūt vairs nebūšu tik skeptisks par alu ar piedevām, jāiepērk tikai mazāks fermentieris eksperimentiem.

            a month later

            Varbūt kāds šovakar / rīt būtu gatavs samainīt pāris mājbrūvētu saisonu pret paciņu us-05, Nottingham vai s-04? Netīšām salasīju maisu ar savvaļas apiņiem, gribējās nogalē uzbūvēt wild hop ale, bet nav mājās neviena puslīdz neitrāla rauga.

              Tev Mangrove Jacks M44 derēs? Itkā no tas pašas sērijas. Varam saimainīties ar alu pie reizes, man ir mūsu "klasiskā" APA ar Columbus un dry hop kaskādi 13 gr/litrs un Stouts ar auksti mērcētajiem tumšajiem graudiem. Piezvani labāk no rīta 2942viens7četri7, pēcpusdienā plānoju laist pamakšķerēt.

                Andris999 Liels paldies, ar dzeruvaru jau saskrējāmies, tiku pie rauga un samainījāmies brūvējumiem, fermenteris jau burbuļo.

                  3 months later

                  PēterisT un MārtiņšT:
                  "Aveņu brets" un "Purvīša klons".
                  Pirmkārt - abi ali kvalitatīvi un bez izteiktiem defektiem. 10 ballu sistēmā 7 no 10.
                  Ja interesē idejas uzlabojumiem:
                  "Aveņu brets" - varbūt laiks ir darījis savu, bet Bretts ir kļuvis dominējošs, bet avenes ir palikušas kaut kur tālu fonā. Varbūt mazāk agresīvu Brett paveidu (Clausenii?). Vai vairāk aveņu? Vai mazliet vairāk skābuma balansam?
                  "Purvīša klons" - bija skābums (dzērvene?), bija esteri/fenoli (raugs?). Tomēr trūka, lai visas garšas "sakostos". Varbūt pāris nedēļu lāgerēšana 0 grādos palīdzētu?
                  P.S. Oriģinālo "Nurme Purvīti" neesmu garšojis (tuvākā tirdzniecības vieta - 100+ km attālumā)
                  P.S.S. Abi ali garšoja. Paldies brāļiem Tauriņiem!!

                    7 days later

                    PēterisT un MārtiņšT:
                    "Ķiršu brets" - man pietrūka skābums. Bija brets un bija ķirši, bet nebija skābuma. Un ķiršī bez skābuma kaut kādi neizteiksmīgi likās.
                    "Cidoniju saisons" - no 4 garšotajiem paraugiem šis man patika vislabāk. Cidonija nebija uzbāzīga, tomēr neapšaubāmi sagaršojama. Turklāt ļoti labi saskanēja ar bāzes alu. Ja nu notiek brīnums un Gada Galvenā konkursa alus ir Saisons (nevis NEIPA) - iesaku attīstīt Cidoniju saisonu. Ir potenciāls.

                      a month later

                      ugis_n
                      Wild Ale.
                      image img-20190104-150158.jpeg

                      Kaut kā bija aizķēries no Kraukļu pasākuma. Pirmā asociācija - greipfrūts. Ļoti sauss. Bet kaut kādā ziņā "viendimensionāls". Uģa lambiki bija daudz "sarežģītāki" un interesantāki.

                        4 months later

                        image 20190519-184256.jpeg
                        Pircējs.
                        Dāvinājums Leišmalītē! Beidzies reaģents skābuma mērīšanai, būtu nomērījis. Ar kaimiņu divatā nokopām. Uzdzērām manu mežonīgo kviešinieku. Tas likās kā medalus. Kaimiņš teica, ja šitādu veikalā nopirktu nestu atpakaļ. Garša jau laba, bet skābs gan.
                        Paldies!

                          Ķiršu zutis bija ļoti maigi/mēreni skābs - ķirsis nomaskējis, pa lielam.

                            man baigi patika visi šitie dzīvnieki piektdienas vakarā. tikai diemžēl sestdienas rīts nebija tas vieglākais 🙁

                              Man par skābu, bet ja būtu jāvērtē konkursā viennozīmīgi liktu augstu novērtējumu. Tas ir tas kas nepieciešams šādiem pasākumiem. Man sidrs no antanovkas nav tik skābs, bet tās jau sajūtas. Baigais malacis!

                              • RK27 replied to this.
                                5 months later

                                Tikko attaisīju Pircēja "Mamutals blendēts ar saules ķiršiem", pudeļots 12.11.2018. Manuprāt ļoti laba geuze ar nelielu ķiršu piegaršu. Nav nekādu smirdīgu defektu, medicīnas utt. Noteikti attaisītu vēl vienu ja būtu krājumā.
                                Ja arī šim rūgšanai ir izmantota tikai Rīgas centra mikroflora tad tas ir pierādījums ka Pajottenland nav nemaz tik īpaša vieta.

                                p.s. skābums arī minimāls, tieši kā man patīk.

                                  kastrolis
                                  Paldies, laba atsauksme!
                                  Jā, "Mamutals blendēts ar saules ķiršiem" aka "ĶIRŠU ZUTIS" ir 100% Miera ielas mežonis, vairāki darinājumi sablendēti, visi ar Rīgas centra gaisā esošu mikrofloru. Ķirši no Zemgales. Viņš bija arī šī gada pavasara pasākumā.
                                  Un lai gan Pajottenlande tomēr ir īpaša vieta alus ģeogrāfijā, tā tomēr noteikti nav vienīgā vieta kur var darināt ļoti garšīgu alu. Latvijā tiešām mežoņu alus sanāk garšīgāks! ¯_(ツ)_/¯
                                  Par labu atsauksmi protams krājumu Tev papildināšu.😀😀😀