dzeruvaru Cik noprotu "parastie raugi" tur klat nebija tikuši, viss 100% brett?

Jā, 100% brett.

Brett #2 0.35 pudelīte - labs, jūtami vairāk apiņu, bet sasilstot glazē arī vairak fanka 🙂 Noteikti daudz "mierīgaks" kā 100% brett alus pudelē. Man likās, vai arī tiešām šajā variantā nedaudz skabāks? Kurš no abiem Bretiem bija vecaks?

Kopuma visi ali ļoti garšoja, būs turpmāk jāpilda un jāatliek kādas pudeles ar domu par maiņu. Ja ir zinamas receptes, tad tas ir manuprāt lielisks veids kā saprast to, kas pašam tiešām garšo nevārot veselu katlu.

dzeruvaru Kurš no abiem Bretiem bija vecaks?

Šis arī mūsu brūvējums? Ja jā, hvz ko PeterisT bija iedevis, vai uz korķa bija kas uzrakstīts?

Ps. Jā, mainīties ar alu UN receptēm ir vērtīgi, atbalstu un labprāt piedalos
      Ps2. Uzmanīgi ar brett raudzēšanu vienā telpā ar mierīgajiem raugiem, mums tagad ir kādas 15 kastes brett, lai gan bija domāts kaudzīte pale ale ar us05 un m44....

dzeruvaru ja tu ar līdzību kvasam domā augstu beigu blīvumu tad nekas tamlīdzīgs nesanāks. būs zems sākuma blīvums un mazgrādīgs alus attiecīgi.

MartinsT

Balts kroņa korķis ar burtiem "BR" ja nemaldos, 0.35 pudelīte.

Ja neizdersies līdz laikam, kad sapudeļošu ko uz maiņu, labprat ko iemainītu sev no Brett krājumiem 🙂

Domāju, ka visiem vajadzetu smuki iznīkt zem kvarca lampas, gaļu esmu ar dažādām kultūrām "inficējis, pat balto pelējumu uz desām esmu dabūjis ar pareizo kultūru un viss tas fermentācijas sākumā stāv virtuvē, pagaidam tur kur nevajag tfu tfu nekas nav ieaudzis. Pēc visām darbībam durvis uz virtuvi ciet un uz kadu stundu lampu iekšā. Bet paldies par brīdinajumu.

Pildīšanas/fermentācijas aprīkojumu es gan turēšu atsevišķi, ja nu kas.

kastrolis a kur tad nefermentējamie cukuri? vai tad blīvuma mērītajs tos neuzradīs?

Šodien vārīju rudzu alu, gāzu verdošu katliņūdeni, lai paceltu temperatūru, paskatīsimies kas sanaks. Viena puse jau burbuļo ar US-05 un otra puse ar BE-134.

tu sākumā pamēģini iejavojot iegūt tos nefermentējamos cukurus kaut cik ievērojamā daudzumā.
              p.s. blīvuma mērītājs rāda blīvumu, neko vairāk. viss pārējais ir interpretācija un aprēķini.

ugis_n:
                "Pilsner". Kvalitatīvs pilsners. Superdzidrs, ar ļoti noturīgu putu. Bet mazliet traucēja kaut kāds grūti definējams saldums. Ne tāds kā cukuram. Varbūt mazliet medaini salds?
                "Lambic L1". Ļoti patika. Vienīgi - vai viņam ar nolūku bija jābūt bez gāzes? Bija pilnīgi "flat". Bet nu izdzēru vienā piegājienā. Ļoti labs! Uzreiz nākamo garšoju "Lindemans Gueuze Cuvée René" - tas likās ievērojami skābāks un sausāks. Uģa Lambiks salīdzinājumā bija "mērens". Bet man labāk patika Uģa variants.
                Martins_T:
                "100% Brett IPA". Saprotu, ka tā ir tā pati, kas Kraukļos bija simpātiju konkursā. Kraukļos likās laba kombinācija. Bet tagad garšojot - "fanks" bija pieņēmies spēkā, bet apiņu aromātis bija gājis mazumā un palicis vairāk pliks rūgtums. Un balanss bija nojucis. Un "off topic" - man pagaidām nav izdevies izspiest no Bretta bieži aprakstīto "augļainumu". Man vienmēr sanāk tikai "fanks" - gan 100% brett alos, gan sekundārajā, gan ar aromātiskajiem apiņiem.

8 days later

ugis_n:
                  "IPA 30g/l". Ļoti dīvaina puta. Ļoti lieli burbuļi. Nevis mazi un daudz, bet lieli un salīdzinoši maz. Pirmo reizi redzēju šādu efektu/defektu. Milzīgā apiņu daudzuma dēļ?
                  "Harvest Ale" - 2017.gada ražas pašaudzētos apiņus īsti nesajutu. Bet upene bija tieši laikā. Ļoti labs mērena skābuma/augļainuma balanss.
                  "Session NEPA" - es neesmu liels NEPA/NEIPA cienītājs. Man pietrūka "bittering" rūgtuma. Bet sievai patika.

11 days later

Beidzot tiku lidz daziem Zelca aliem, ko iemainijam Krauklos:

Zelcs
                    Isolainis/Munich Dunkel: atbilst nosaukumam, tiesam iesalains, bet nav seviski lagerigs. Man par saldu, liekas ari ka siltuma rudzis?

Eureka Brett- gan aromata, gan garsa izteikts funky bretts (diezgan agresivs un raupjs), labi sagazets, sauss un dzirkstos. No apiniem gan nekas daudz nav palicis, varbut gribetos auglainaku/apinotaku, ja ko uzlabot, bet garsigs tapat!

100% brett brux vrai- dzidrs, aromata jutams funks, bet mazak ka Eureka, garsa lidzigs ieprieksejam, bet ka jau lasits, ka 100% brett ali biezi ir mazak ekspresivi ka miksetas fermentacijas ali, tiesi rauga esteru zina, nav slikts, bet skiet ka kaut kas pietrukst, apini, ogas vai kada cita “odzina”.

9 days later

ugis_n:
                      "Lambiks ar plūmēm/nektarīniem": Pievienot augļus grūti sagaršot/sasmaržot. Pat zinot, ko jāsagaršo. Dominē lakto skābums un brets. Bet kopumā ļoti garšoja.
                      "Lambiks ar rabarberiem": Arī šeit pievienoto augli (dārzeni?) bija grūti sajust. Varbūt ar laiku augļainums "noplok" tāpat kā apiņu garša un aromāts. Bet patika. Uz 9/10 vai 4.5/5. Lai būtu pilnība - vajadzētu vēl augļu pievienošanu īsi pirms pudeļošanas/dzeršanas. Vai varbūt Nelson Sauvin dry hopā īsi pirms pudeļošanas. Jo radās asociācijas ar labu baltvīnu. Bet tā jau tāda "piekasīšanās". Alus bija izcils!

5 days later

Zelcs
                        Americas kviesu alus-AKA- viegli dzerams, atsvaidzinosh, prasitos varbut drusku vairak apinus, gan aromata, gan garsa.
                        Baltinavas bruts- Hoppy wild ale- sis gan labs! Dzidrs un dzirkstosh, aromata abolu seklinas, viegls funks. Garsa jutams rugtums, ari abolu seklinas, pecgarsa varbut rugtums paliek par ilgu, bet tik un ta- gards alus.

Parejos izdzeram pie Nurmes dubulta varijuma, stradajot, tapec daudz komentaru nebus. Skabulis ar Kalmem likas interesants mazos apjomos.

Ar bažam palasot cīņas par konkursa aliem, tomēr iedrošināšos piedāvāt apmaiņai 2 veidu rudzu alu un 1 medu uz saizona rauga 🙂 Medus ir mans pirmais brūvējums, iedvesmojoties no pagaršotā Labieša "Vīgriežu Mediņš" kurā es papildus mēģināju saprast, vai ir vērts vēlreiz izmantot apiņus no sausās apiņošanas un ko tas vispār var dot, laikā kamer sievasmāte ievāc vīgriezes 😃

Viss ir 0.5 L pudelēs, labprat samainītu pret jebkādiem Jūsu aliem, funky, bretti un dažadi citi neparastie ar prioritāti, bet derēs jebkuri, ka tik dažādi. Un ļoti gribu redzēt recepti, vismaz aptuveno, ja noslēpums. Pieejami ir 5 "komplekti", atrodos Iļģuciemā, bet teoretiski jebkurā laikā varu tik līdz centram, tikai jāsaskaņo laiks.

Tātad:

(1806) Hoppy Mead "Mosaic" 25 L [29-Jun-18|06-Jul-18]

1.4 kg Honey
                          200 gr Dry Hop Mosaic 12.4% 90 min @ +60C' start

Fermenter #01 / Safale Belgian Saison BE-134 (1805 cake)
                          Estimated / Real OG : 1.020 / 1.020
                          Estimated / Real FG : 1.000 / 0.999
                          Estimated / Real ABV : 2.54% / 2.76%
                          Estimated SRM : 1.32

(1805) Rye Saison / American Rye [06-Jun-18|29-Jun-18]

6 kg Latraps Pilsner
                          1 kg Thomas Fawcett Rye
                          15 gr Magnum 13.7% @ 60 min
                          100 gr East Kent Goldings 5.1% @ 5 min

+55C olbaltuma pauze 30 min
                          +63C pārcukurošana 25 min
                          +68C pārcukurošana 120 min

Fermenter #01 / Safale Belgian Saison BE-134
                          Estimated / Real OG : 1.042 / 1.044
                          Estimated / Real FG : 1.004 / 1.000
                          Estimated / Real ABV : 4.92% / 5.51%
                          Estimated SRM : 2.97
                          Estimated IBU : 21.01

Fermenter #02 / Safale Ale US-05 / 200 gr Mosaic 12.4% @ 10 days dry hop
                          Estimated / Real OG : 1.042 / 1.044
                          Estimated / Real FG : 1.008 / 1.006
                          Estimated / Real ABV : 4.43% / 4.99%
                          Estimated SRM : 2.97
                          Estimated IBU : 21.01

Piedāvāju samainīties ar beļģu wit/ american amber hibrīdmēģinājumu. Ļoti interesē kāds veiksmīgs saisona, jebkāda cita beļģa vai rye ale paraugs. Atrodos Āgenskalnā

dzeruvaru mainam!
                              piedāvāju
                              1)Aldara kviešu konkursam iesniegto kas velk laikam uz WIPA- garšīgs
                              2) NURMES Purvīša pakaļdarināšanas mēģinājumu 7abv, ir plāns kas jāuzlabo 🙂
                              3) Saisonu uz Pale iesala bāzes- piemērs kā nevajag darīt 🙂 pasmags dzerot

šodien vakarā Tev garām brauks MartinsT

Kapteinis, sarunāts, uzgriez tikai uz divi9421septiņisešiseptiņi, sarunāsim.

PeterisT, es šodien būšu atpakaļ no laukiem kautkad vakarā, domāju uz kadiem 8 - 9, varbūt varu pirms braukt mājas piebraukt pie Jums un visu atvest? Es pirms braukt uz Rīgu piezvanīšu, tikai jautajums - nebūs par vēlu?

Principā arī viss, maiņas varianti no manas puses uz doto brīdi beidzās, tagad gaidīšu, kad nobriedīs apa un stauts (pirmais meģinājums split batčā taisīt gaišo/tumšo ar "auksti mērcētajiem" tumšajiem graudiem).

14 days later

Neliels revju par nogarsotajiem aliem -

WIPA - Ļoti cirusīgs, necaurredzams un "kviešains". Mēs te mēģinajam saprast, citrusīgums ir no apiņiem vai witbīra klasiskajām piedevam? Ja no piedevām, tad cik uz katlu un kas tika likts? Ja ne viltīgie ABV (kuri nejūtās), tad būtu labs karstā laika variants. Noteikti nebija hefe 🙂

Kautkādos nākamajos vārījumos man bija atkal planots wits, tagad ir dilemma vai neuzbliezt WIPA, domaju ja siltais laiks jau būs cauri un gribēsies ko vairāk par gaišu un vieglu witu, uztaisīšu savu WIPA versiju ar MJ Belgian Wit M21 (man ļoti patika "testa" rezultāts ar šo raugu).

Saisons - man liekas bija OK, jā varbūt nav īsti strikti BJCP stilā un nav "crispy", bet normāli dzerams, tāds "vakarā lēni malkojamais". Par saisoniem vispār cik esmu petījis, tur grūti definēt, kas tas ir, es pats arī nekad neesmu trāpijis vadlīnijās un galvenais cenšos, lai man sanaktu pēc iespejas mazāks ABV un tuvāk tam, kam tas bija pamatā domāts - padzēriens karstā laikā. Arī fermentēju ne rauga "augšējā" robežā, itkā loģiski, pieņemot, ka pēc leģendas sākumā šo alu vārija ziemas mēnešos. Un jā, es tā arī palikšu pie Pilsnera, kā pamata bāzes šim stilam, tas saisons ko apmaiņā devu ar rudziem, man liekas arī iedeva pasmagu niansi, kas man vairāk patiktu kādā tumšajā alū. Tā piemetu, varbūt maksimums tumšos kviešus vai speltas kviešus (bija garšīgs eksperiments ar speltu pagājušajā gadā).

Nurmes Purvīša klons - neesmu dzeris oriģinalu (tagad noteikti gan pagarsošu), tapēc grūti spriest cik ļoti bija tuvs pēc līdzības. Sākumā likās, ka breti tikuši klāt, pēc tam sagaršojam dzērveņbrūklenes 🙂 Ielīdu paskatīties Purvīša aprakstu un tur sastavā atradās dzervenes un viss nostajas savās vietas. Garšoja un varbūt vairs nebūšu tik skeptisks par alu ar piedevām, jāiepērk tikai mazāks fermentieris eksperimentiem.

a month later

Varbūt kāds šovakar / rīt būtu gatavs samainīt pāris mājbrūvētu saisonu pret paciņu us-05, Nottingham vai s-04? Netīšām salasīju maisu ar savvaļas apiņiem, gribējās nogalē uzbūvēt wild hop ale, bet nav mājās neviena puslīdz neitrāla rauga.