neimets132 man apelsīna miziņas rūgtums fermenterī izrūga un izgaisa. Var jau gadīties, ka pudelēs arī pazudīs
jautājumi un atbildes
BOD Lallemand iesaka +30C līdz +35C, es šajā intervālā arī rehidrēju. Atkarībā no rauga parasti pēc 12h jau sāk pumpēt spiedienu, "bremzes" a ļa BRY-97 un viņu jaunais NEIPA, līdz 24h, Windsor burtiski pēc stundām piecām. Raugu no ledusskapja izņemu agri no rīta brūvēšanas dienā, paspēj pagulēt un iesilt stundas 5 - 6 noteikti.
Es uzvāru katliņā ūdeni kopā ar kolbu un to tur arī atstāju līdz laiks rehidrēt, tad parasti ūdens ir +40C līdz +45C ir atdzisis pats dabiskā veidā. Izvelku kolbu ar 200 ml ūdens, nedaudz pagaidu, pa to laiku temperatūra nokrīt līdz +30C līdz +35C, ieberu raugu, pagaidu 15 min, saskalinu, piešauju pāris kausus ar atdzesētu misu, saskalinu un tad fermentieros iekšā.
https://www.lallemandbrewing.com/docs/products/bp/BEST-PRACTICES_REHYDRATION_DIGITAL.pdf
Jā, fermentieros ieleju, kad tie ir pielieti līdz ~ pusei, lai labāk samaisās pielejot pārējo misu.
Izskrēju pa diognāli ko Fermentis iesaka... tagad tur savādāk rakstā kā pirms 2 gadiem... vai tik tur tos tekstus neraksta mārketinga nodaļā... Visur tā ir, diez vai raugu biznesā stāsta visu patiesību...
PeterisT Par to ka Fermentis saka bērt droši iekšā bez rehidrācijas, es domāju mārketings, lai patīkami izceltos citu priekšā, rehidrācija ir tomēr vēl viens solis, kas jādara papildus visā procesā.
Es pats domāju, ka ir vērts, cik lasīju, tad darot visu pareizi, tā ir iespēja maksimāli atdzīvināt raugu no "sausā" stāvokļa un teorētiski izmantot visas paciņas saturu, nevis teiksim 2/3, tāpēc ka pārējais ir aizgājis bojā. Protams viss piestartēsies tā pat, raugs ir dzīvīgs organisms, plus par prieku rauga ražotājam vienmēr var iebērt vēl vienu paciņu.
Jā, papildus ņemšanās, bet tas cik ātri piestartējas fermentācija, manuprāt ir ļoti svarīgi. Vai mainījās garša sākot rehidrēt? Grūti pateikt, jo katru reizi nāk klāt kaut kāds uzlabojums vai ninase, bet speciāki testēt ir slinkums. Tas, ka fermentācija sākās ātrāk, tas gan, pie tam ar visiem ne ideālajiem raugam apstākļiem, kurus es radu - vēsums un spiediens.
Es pats nekad neesmu rehidrējis - pie mūsu apjomiem tas šķiet lieks solis, kura laikā var mušas misā savākt. Man arī liekas problemātiski nodrošināt 30-35C tās 15min - sanāk, ka kolbā jālej un tā siltā ūdenī jātur. Berot pa taisno misā, temp. vienmēr bijusi 20-25C.
Ar US-05 nekad nav iestrēdzis un kopš nedaudz vairāk sakratu misu (~3min), agrāk sāk rūgt (pēc kādām 12h).
BOD Gemosa vairs netirgo sito, vismaz tikko nebija. Pirku te:
https://www.cesars.lv/lv/produkts/mango-biezenis-850g
Vai kāds izmanto wifi hidrometru - http://www.ispindel.de/?
Varbūt var padalīties ar viedokli....
jautājums par blīvumiem pre-boil un OG
pēc receptes sanāk, ka man pre-boil jābūt 1.075 un man arī sanāk 1.075 viss labi
pēc 90 min vārīšanas jābūt 1.086, bet man sanāk 1.078 nu vairāk nesaskatu.
temperatūras ir ņemtas vērā (atdzesēts līdz 20'C)
kur varētu būt vaina?
varbūt vārīji ar vāku un neiztvaikoja pietiekami. varbūt arī pati vārīšanās nebija tik aktīva.
alcha Mēriji ar hidrometru vai refraktometru?
Man ir lētais refraktometrs un liekas ka dažreiz gļuko, jo samaisot misu rāda dažādus rādījumus. Sajūta tā ka cukurs noslāņotos. Tad nu es mēru vairakas reizes lai pārliecinātos. Man gan paratsi uz 44 litri OG sanāk vairāk kā plānots un bieži sanāk pašķaidīt lai nebūtu stiprs
ar hidrometru
un pēc kalkulatora internātā konvertēju temperatūras starpību.
jāgaida kad norūgs, diez to tad rādīs.
palasot forumos varētuy būt, ka pre-boil man tomēr varēja nebūt 1.075, jo
pre-boil mērījumu ņēmu no apakšējā krāniņa, un tur varēja vēl palikt misa no first-runnings.
Vajadzēja notecināt vairāk, lai būtu precīzāks skatījums.
pēc pieņēmuma, ka 9 minūtēs blīvums mainās par 0.001 punktu, tad pēc 90 min vārījuma izmainītos par 0.01, tad varu secināt, ka mans pre-boil blīvums bija 1.065
p.s.
vienreiz citā vārījumā arī man bija aizdomas par blīvumu pre-boil
Šodien sakrita laiks un izveicu pirmo vārījumu no graudiem. Nebiju sagatavojies uz visiem 100 bet bija jāizmanto brīvais laiks. Tātad. Vārīju maisā. 40l katlā. Tēmēju uz 22l misas ko raudzēt uz kadiem 5% alko. 5kg Maris Otter, 300g Carameļiesals. Magnum 20g 14.9% 60min. EKG 20g 5min. Iejavot tēmēju pie 66 gradiem. Kalkulators sareķināja ka udenim jabut 74 grādi pie iejavošanas. Drošības pēc iejavot sāku pie 72grādiem ar nogriestu liesmu. Iemaisīju. Nomērīju t. 70grādi. Nodomāju ka viss ir slikti, bet nu neko. Kā ir tā jādzīvo. Sasedzu un iejavoju 1h pie tiem 70 grādiem. Noņēmu graudus ar audumu. Izspiedu. Vāram. Novāram 1h kārtīgi. Dzesējam. Raudzejamā tvertnē nonāk tikai 16l ar blīvumu 16.5 plato, 1065...1068 sg. Noraustīju plecus un neko. Ceru ka safale s04 nenoēdīs visu līdz 0 jo iejavots pie 70 grādiem. Ja sanāks pasalds tad sievietei garšos. Varbūt kādam komentāri vai kādas piezīmes? Pašam liekas ka starta ūdens taka par maz tomēr lai arī no maisa var izspiest un nepaņem katrs kg 1l.
Blīvumus tikai pēc pieredzes reāli var plānot katrs savam inventāram. Malumi arī atšķiras un citas nianses. Pirms vārīšanas arī jānomēra blīvums un var pieliet ūdeni, ja par blīvu. Ja par liesu, tad jāpavāra bez apiņiem līdz plānotajam blīvumam.