Tērauds un NT strādās, alumīnijs nē
jautājumi un atbildes
PeterisT Lietderības koeficients noteikti sanāks labāks, bet jāsūta spirāle, jāurbj un tas viss 13L katlā. man izskatās, ka cilvēks vienkārši meklē vienkāršu budžeta variantu, kā uzlabot esošo situāciju.
- Edited
Līdz 20L Indukcija ar siltinātu katlu būs ideāli. Piedevām uz indukcijas katlu var siltināt ar jebko, kas pie rokas - neaizdegsies. Lai procesu paātrinātu - var ielikt veco sovaku spirāli no augšas, ātrākai uzsilšanai.
man uz indukcijas jau 45 vārījumi. izmantoju emaljētos katlus 40 un 50L. nerūsošais vai nu vispār nesils vai baigi sūdīgi, atkarīgs no markas. nt katliem kuri darbojas uz indukcijas ir dubultdibens un dzelzs plāksne pa vidu. arī 50L nav nekada robeža, viss atkrīgs no katla un plīts jaudas.
Jesus Tieši šāds arī setups arī bija, ar visu spirāli
- Edited
Sveicināti!
Kā ir ar alus raudzēšanas beigu un pudelēs pildīšanas laika starpību?
Reālā situācija ir, ka fermenterī tika saliets 21. jūlijā un 28. jūlijā izskatās ka rūgšana beigusies. Lasiju, ka laika periods rūgšanai var būt no kādām 5 līdz 14 dienām un vairāk. Man sanāk, ka pagājusi nedēļa.
Vai tas, ka es šo alu plānoju pudeļot šo sestdien, kaut kā ietekmēs gala rezultātu?
Rokasgrāmatā bija minēts, ka uz rauga jaunalus varot diezgan ilgu laiku pat pēc rūgšanas beigām stāvēt un nekas traks ar viņu nenotiks.
Blīvumus gan neesmu mērijis un nedomāju mērīt- šis pirmais brūvējums.
Kompots Es paturētu vēl nedeļu vai pat divas vismaz, it sevišķi, ja nav planots mērīt blīvumu. Tas ka nav aktīva co2 izdalīšanās, nenozīmē, ka rūgšana ir pilnībā beigusies. Dod iespeju raugam pilnība parstradāt visu, ko var apēst, pēc pieredzes - alus noteikti garšos DAUDZ labāk un mazak iespēju iedzīvoties galvassāpēs. Pats turu primāraja 3 nedēļas "standarta" alu līdz 1.050 un pusotru mēnesi virs 1.050. Un nopērc blīvuma mērītāju, ļoti palīdz saprast kas patreiz notiek ar Tavu alu.
Arī parasti turu 3-4 nedēļas.
atkarīgs no alus veida (stipruma, blīvuma utt.), rauga un apkārtējās temp.. Eiliem ar 1-2 nedēļām parasti pietiek. Pusotrs mēnesis jau lāgerim vairāk, bet ja nav apiņots alus, tad par ļaunu jau nenāks.
Ja nav blīvuma mērītāja, var drošības labad pārliet uz sekundāro - ja nav līdz galam izrūdzis, tad varētu vēl nedaudz nograuzt un pēc nedēļas var pildīt, ja vienkāršs alus
BOD Sekundāro īsti negribās mēģināt vismaz pirmajā reizē. Bail ievazāt ko nevajadzīgu.
Laikam vadīšos pēc iepriekšējā plāna un receptes. Domāju, ka sestdien varētu sapildīt un tad, lai stāv pudelēs tajā pašā temperatūrā vēl kādu laiku. Ar cerību, ka nešaus nost korķi.
Man tikai šajā karstumā rūgšanas telpā 19 grādi. Vēsākas vietas nav. Laikam jāslēdz un jāmeklē vecais ledusskapis un tad jāmēģina tās pudeles pēc kādas nedēļas sakārtot tajā iekšā.
Iepudeļo vismaz 1gab PETenē, pēc tās ļenganuma vai stīvums uz tausti varēsi pateikt, kas notiek ar sapudeļoto alu. Kad pet sāk noapaļot formas, tad zini, ka pasākums turpina rūgt un pārējai partijai bez aizsargbrillēm netuvoties
- Edited
MartinsT Šis labs- vakar par šo tiku lasijis! Vai šajā gadījumā cukuru arī pievienot, vai pagaidām testēt bez? Es tā loģiski domājot saprotu, ka arī bez cukura- ja notiek rūgšana, tad pudelei būtu jāsāk pūsties..
Pie reizes pajautāt, vai tas, ka rūgšana vēl notiek pudelēs ir slikti? Neņemot vērā, ka var aiziet pa gaisu.
Varbūt tā rūgšana ja tāda minimāla, tad arī nekas, iespējams, nesistu korķus nost.
Katrs blīvuma punkts (0.001) tev dod ~0.5 vol/CO2. Parasta alus pudele var izturēt apm 3.0 vol/CO2. Tas nozmē, ka, ja labākajā gadījuma tavs alus vēl pudelē norūgs vismaz par 6 punktiem (piem. 1.016 līdz 1.010), pudele sprāgs. Tas ir neņemot vērā rūgstošajā alū jau esošo CO2, temperatūru un gan jau vēl citus mainīgos. Ir cilvēki, kas tā dara, bet tur ir jābūt ļoti lielai precizitātei procesā un pudeļošanas laikā.
man ne reizi nav sprāgusi, kautgan ir pudeļoti nekaķotie, kuru kaķotās versijas vēl norūgst pa kādām iedaļām.
No sekundārā tāds labums, ka alus nedaudz apskābekļojas, tiek uzjundīts raugs un process var aiziet tālāk, ja iestrēdzis, bet kja bez kaķa laiž un vienkārš alus, tad nav īpaši jāiespringst.
19-20C priekš US-05 ir tuvu max temp. vēl var normāli noraudzēt (rūgumpodā ir +2-3C vairāk, nekā telpā)
Un Tu nepudeļo ar cukuru?
dzirnavnieks Paldies par formulu! Šis ir kas nedzirdēts un noteikti noderīgs!
Nākamajiem brūvējumiem izmantojot blīvuma mērītāju šo būs jāpielieto praksē.
Bet agriežoties pie mana pirmatnējā jautājuma, tad sanāk, ka nav problēmas, ja alus raudzēšanas traukā pastāv ilgāk uz rauga, lai arī pieņemsim, ka rūgšanas process ir beidzies?
Konkrētajā gadījumā, kā jau minēju, vados pēc receptes, ko atradu šeit, kur bija rakstīts, ka pē 2 ned rūgšanas pilda pudelēs.
Protams, neizanalizēju reālo situāciju un netiku rakstijis šeit un meklējis info vajadzīgajā laikā. Teiksim tā- gāju pa receptes sliedēm un apkārt neskatījos.
dzirnavnieks 4g/L
Ja receptē divas nedēļas ieliktas no personīgajiem novērojumiem, nevis no zila gaisa, tad labāk ievēro to, bet mazapiņotam alum mēnesis nenāks par slikts. Itkā ir iespējama rauga autolīze utt., bet nez vai pie mūsu apjomiem par to jāuztraucas.
- Edited
BOD Nu Palmers un Zeinašefs pat ir pārgājuši pie secinājuma, ka sekundārā ir uzprasīšanās uz nepatikšanām (Palmera grāmatas vecākajā versijā sekundārais tiek uzskatīts par normu), sevišķi iesācējiem mājbrūvētājiem. Par autolīzi - nav mums tik augsti tie fermenteri, lai apakšā būtu tāds spiediens un pārsūknēšana/jauns trauks tikai palielina iespēju infekcijai. Pats sekundāro taisu tikai lāgerim - mēnesis primārajā, mēnesis sekundārajā (dēļ brūvēšanas lokācijas). Cik esmu racis - mēnesis uz rauga vajadzētu būt bez problēmām. Pēc šī uzgāzēšana gan ilgi iet, ja nepievieno ekstra raugu.
labi, ka pieminēji par uzgāzēšanos - tā tiešām var būt problēma ilgi nostādinātam alum. Vienu brīdi pasāku arī nekaķotos pārliet uz sekundāro un pildīt vienlaikus ar kaķotajiem - ļoti slikti sagāzējās.
Kā labāk, IPAI prieks kaķošanas, parliet uz otru fermetācijas trauku un tur kaķot, vai arī var mest iekšā tur pat, kur raugs ir?