Kompots Es paturētu vēl nedeļu vai pat divas vismaz, it sevišķi, ja nav planots mērīt blīvumu. Tas ka nav aktīva co2 izdalīšanās, nenozīmē, ka rūgšana ir pilnībā beigusies. Dod iespeju raugam pilnība parstradāt visu, ko var apēst, pēc pieredzes - alus noteikti garšos DAUDZ labāk un mazak iespēju iedzīvoties galvassāpēs. Pats turu primāraja 3 nedēļas "standarta" alu līdz 1.050 un pusotru mēnesi virs 1.050. Un nopērc blīvuma mērītāju, ļoti palīdz saprast kas patreiz notiek ar Tavu alu.

atkarīgs no alus veida (stipruma, blīvuma utt.), rauga un apkārtējās temp.. Eiliem ar 1-2 nedēļām parasti pietiek. Pusotrs mēnesis jau lāgerim vairāk, bet ja nav apiņots alus, tad par ļaunu jau nenāks.

Ja nav blīvuma mērītāja, var drošības labad pārliet uz sekundāro - ja nav līdz galam izrūdzis, tad varētu vēl nedaudz nograuzt un pēc nedēļas var pildīt, ja vienkāršs alus

    BOD Sekundāro īsti negribās mēģināt vismaz pirmajā reizē. Bail ievazāt ko nevajadzīgu.
    Laikam vadīšos pēc iepriekšējā plāna un receptes. Domāju, ka sestdien varētu sapildīt un tad, lai stāv pudelēs tajā pašā temperatūrā vēl kādu laiku. Ar cerību, ka nešaus nost korķi.
    Man tikai šajā karstumā rūgšanas telpā 19 grādi. Vēsākas vietas nav. Laikam jāslēdz un jāmeklē vecais ledusskapis un tad jāmēģina tās pudeles pēc kādas nedēļas sakārtot tajā iekšā.

      Iepudeļo vismaz 1gab PETenē, pēc tās ļenganuma vai stīvums uz tausti varēsi pateikt, kas notiek ar sapudeļoto alu. Kad pet sāk noapaļot formas, tad zini, ka pasākums turpina rūgt un pārējai partijai bez aizsargbrillēm netuvoties

        MartinsT Šis labs- vakar par šo tiku lasijis! Vai šajā gadījumā cukuru arī pievienot, vai pagaidām testēt bez? Es tā loģiski domājot saprotu, ka arī bez cukura- ja notiek rūgšana, tad pudelei būtu jāsāk pūsties..

        Pie reizes pajautāt, vai tas, ka rūgšana vēl notiek pudelēs ir slikti? Neņemot vērā, ka var aiziet pa gaisu.
        Varbūt tā rūgšana ja tāda minimāla, tad arī nekas, iespējams, nesistu korķus nost.

          Katrs blīvuma punkts (0.001) tev dod ~0.5 vol/CO2. Parasta alus pudele var izturēt apm 3.0 vol/CO2. Tas nozmē, ka, ja labākajā gadījuma tavs alus vēl pudelē norūgs vismaz par 6 punktiem (piem. 1.016 līdz 1.010), pudele sprāgs. Tas ir neņemot vērā rūgstošajā alū jau esošo CO2, temperatūru un gan jau vēl citus mainīgos. Ir cilvēki, kas tā dara, bet tur ir jābūt ļoti lielai precizitātei procesā un pudeļošanas laikā.

            man ne reizi nav sprāgusi, kautgan ir pudeļoti nekaķotie, kuru kaķotās versijas vēl norūgst pa kādām iedaļām.

            No sekundārā tāds labums, ka alus nedaudz apskābekļojas, tiek uzjundīts raugs un process var aiziet tālāk, ja iestrēdzis, bet kja bez kaķa laiž un vienkārš alus, tad nav īpaši jāiespringst.

            19-20C priekš US-05 ir tuvu max temp. vēl var normāli noraudzēt (rūgumpodā ir +2-3C vairāk, nekā telpā)

            dzirnavnieks Paldies par formulu! Šis ir kas nedzirdēts un noteikti noderīgs!
            Nākamajiem brūvējumiem izmantojot blīvuma mērītāju šo būs jāpielieto praksē.

            Bet agriežoties pie mana pirmatnējā jautājuma, tad sanāk, ka nav problēmas, ja alus raudzēšanas traukā pastāv ilgāk uz rauga, lai arī pieņemsim, ka rūgšanas process ir beidzies?

            Konkrētajā gadījumā, kā jau minēju, vados pēc receptes, ko atradu šeit, kur bija rakstīts, ka pē 2 ned rūgšanas pilda pudelēs.
            Protams, neizanalizēju reālo situāciju un netiku rakstijis šeit un meklējis info vajadzīgajā laikā. Teiksim tā- gāju pa receptes sliedēm un apkārt neskatījos.

              dzirnavnieks 4g/L

              Ja receptē divas nedēļas ieliktas no personīgajiem novērojumiem, nevis no zila gaisa, tad labāk ievēro to, bet mazapiņotam alum mēnesis nenāks par slikts. Itkā ir iespējama rauga autolīze utt., bet nez vai pie mūsu apjomiem par to jāuztraucas.

                BOD Nu Palmers un Zeinašefs pat ir pārgājuši pie secinājuma, ka sekundārā ir uzprasīšanās uz nepatikšanām (Palmera grāmatas vecākajā versijā sekundārais tiek uzskatīts par normu), sevišķi iesācējiem mājbrūvētājiem. Par autolīzi - nav mums tik augsti tie fermenteri, lai apakšā būtu tāds spiediens un pārsūknēšana/jauns trauks tikai palielina iespēju infekcijai. Pats sekundāro taisu tikai lāgerim - mēnesis primārajā, mēnesis sekundārajā (dēļ brūvēšanas lokācijas). Cik esmu racis - mēnesis uz rauga vajadzētu būt bez problēmām. Pēc šī uzgāzēšana gan ilgi iet, ja nepievieno ekstra raugu.

                  labi, ka pieminēji par uzgāzēšanos - tā tiešām var būt problēma ilgi nostādinātam alum. Vienu brīdi pasāku arī nekaķotos pārliet uz sekundāro un pildīt vienlaikus ar kaķotajiem - ļoti slikti sagāzējās.

                    Kā labāk, IPAI prieks kaķošanas, parliet uz otru fermetācijas trauku un tur kaķot, vai arī var mest iekšā tur pat, kur raugs ir?

                      Es mestu turpat, bet tad atkal - nekad neesmu kaķojis

                        BOD Jā, cik saprotu, tas raugs kaut kādā mērā nepieciešams, lai, pievienojot cukuru alus uzgāzētos.
                        Rekur uzgāju baigi labo video: https://www.youtube.com/watch?v=rZWdLYgwfxE
                        Video tiek atbildēts uz jautājumiem, un kā pirmais ir tieši mans jautājums par ilgo turēšanu fermentācijas traukā/autolīzi(kura mājbrūvētāju vidū nav izteikta)+ čaļi runā par sekundāro fermentēšanu (vai vispār nepieciešams) un citām labām lietām, kā 0min apiņu pievienošanas jēga, dezinficēšanu un iesala skalošanas 2 veidiem (kad būs kaste filtrēšanai, domājams, darīšu pēc otrās metodes, kuru esmu redzējis arī iepriekš.)
                        Kopumā, man, kā iesācējam, ļooti labs info!

                        • BOD replied to this.

                          slinkums tagad skatīties, bet es labu laiku skaloju nevis kā Edgara pamācībā (sietiņš / krūzīte), bet visu skalojamo ūdeni vienreiz notecinātajām drabiņām virsū - laikam ''batch sparge'' skaitās.

                          Kompots Jā, cik saprotu, tas raugs kaut kādā mērā nepieciešams, lai, pievienojot cukuru alus uzgāzētos.

                          nu tu gan pateici - ja nebūs rauga alū, tad nebūs kas cukuru pārvērš alkoholā un co2 ...

                          Es pārleju uz otru trauku, jo negribu kaķot nogulsnes (kas parasti veido 20% no apjoma) - ir arī vieglāk paskalināt mazāku apjomu un ielikt ledusskapī. Pie reizes 2-3L sapildu bez kaķa.

                            BOD nu tu gan pateici - ja nebūs rauga alū, tad nebūs kas cukuru pārvērš alkoholā un co2 ...

                            Sorry, tur es tā uzraksīiju, ka var saprast vispārīgi par rauga pievienošanu.
                            Biju domājis, ka nedaudz aktīvs raugs nepieciešams pudelē, lai reaģētu ar pievienoto cukuru un uzgāzētos. Vai šis cukura grauds nestu arī kādu ekstra % alkohola?

                            Par skalošanu jā, izskatās, ka tas ir tas otrais veids, kādu Tu veic, kas minēts video. Daudz vieglāk un nav tik piņķerīgi, kā ar sietiņu. Efektivitāte arī labāka un laiks ekonomējas.

                            • BOD replied to this.

                              Pārlejot uz sekundāro, raugs gan jau vēl sagūlsnēsies, kā tas iespaidosies uz karbonizāciju ar cukuru?

                                Kompots Vai šis cukura grauds nestu arī kādu ekstra % alkohola?
                                protams - 0.3-0.5% uz 0.5L pudeli. Ja ir kāda programma, vari piemest klāt pudeļojamā cukura daudzumu un redzēt izmaiņas ABV

                                Raugs jau arī primārajā ir sagulsnējies. Izgulsnēšanās laiks un temp. ir noteicošais faktors.