• Izejvielas
  • Apiņu pasūtīšana, audzēšana, novākšana

Šodien (22.01.17) pa TV6 15 raiījuma "Netīrie darbi" 20 sērija bija par apiņu audzēšanu, novākšanu un apstrādi izslavētajā Jakimas ielejā līdz pat piegādei Hop Union. Ļoti interesanti, iesaku noskatīties kam ir ineraktīvais TV vai netā. Tik ar netīriem darbiem tur gan nekāda sakara nav:)

    Noskatijos, neko daudz jaunu gan neuzzinaju, tik interesants fakts, ka 80% no ASV apiniem sarazo 40 gimenes (apinu fermas).

      Aired 2008. Pa šo laiku cipars var būt pamainījies.

        Ugis said: Noskatijos, neko daudz jaunu gan neuzzinaju, tik interesants fakts, ka 80% no ASV apiniem sarazo 40 gimenes (apinu fermas).

        Jā, daudz jauna nebija bet svētdienā vieglā reibumā to skatoties bija emocionāls baudījums, redzot tās tonnu tonnas, iedomājoties aromātu kas tur virmo un vēl to ka manā saldētavā mītošie Cascade iespējams ir tieši no turienes:)

          a month later

          Apiņu piedāvājums ar recepetēm http://www.hops-comptoir.com/content/126-porter-beer

            25 days later

            Šodien svētki- pamanīju pirmos apiņu asnus dārzā, un šogad labprāt pieliktu kolekcijai vēl kādu šķirni. Vai kādam nav iekāriens apmainīties ar saknenīšiem? Atceros, Unikis te piedāvāja Cascade, ļoti gribētu ieaudzēt šo+ varbūt vēl kādam ir interesantas šķirnes? Pretī varu piedāvāt vai nu no AndisL dabūtos nu jau ieaudzētos Spalter Select, Aroma, Target un Magnum, vai pašbrūvētu aliņu, vai kādu labu komerciālu paragu, vai kādu naudas gabalu- kas nu kuram sirdij tuvāks :)

              6 days later

              Hi from Lithuania, all. Sorry for English, but if someone would be interested to get/trade some hops I have Marynka, Sybilla, Fredos taurieji, Fredos derlingieji and Saaz rhizomes. Contact me if interested.

                pofke Hi! I would be interested to trade, i am growing Spalter Select, Hallertau Aroma, Target and Magnum. If you're interested, please contact me at artuurs.dumbris(at)gmail.com

                  Sveiki visiem! Vēlos atrast kādu no populārākajiem apiņu šķirņu stādiņiem (Magnum, Cascade utt.), ko iestādīt pie mājas. Atlīdzība naudā vai mājbrūvējumos. Lūdzu zvanīt vai SMS 263četri0000 Aināram.

                    3 months later

                    Mans Target apinis ir sajucis prātā un no vienas stīgas ražo divas galotnes. Vai šo vajadzētu apkarot, vienu izlauzt, vai ļaut, lai turpina savu eksistenci?
                    image apin.jpeg

                      4 months later

                      Kadi rezultati apinu audzesana sosezon?
                      Es vakar novacu no saviem cascade un centennial kopa 900g ciekuru, +200g kops pagajusa gada. Dala mazako ciekuru jau bija pabrunejusi un parak mazi, bet kartigak lasot vareja krietni virs kilo novakt. Vareja kadu nedelu atrak varbut lasit (pagasgad 24.09 novacu), soreiz nekaltesu, iemetu saldetava un nakosaja nedela pie izdevibas uzvarisu Harvest ale ar zaliem ciekuriem.

                      P.S. Saja sakara, varbut kadam ir 50-100g vecu un siltuma glabatu apinu (kadi paris gadi)? Skirnei nav nozimes, labak kko no eiropas skirnem, gribu drizuma iemeginat velreiz spontano fermentaciju, lambiku stila, tapec gribu ari vecus apinus likt klat, lai ir ka nakas!

                        Ja neviens neatsauksies, jau izdomaju alternativu! Alko Outlet bruvesanas sturisos redzeti briesmiga paskata sadzeltejusi apini (magnum un hersbrucker laikam), glabati siltuma sazin cik ilgi- ka reiz tas, ko man vajag! 😄

                        Magnumu gan labāk neņem. Tam alfa skābes nebūs noārdījušās arī pēc daudziem gadiem siltumā. Turklāt pareizi "vecinātiem" apiņiem vajadzētu glabāties skābeklim brīvi pieejamā vidē, nevis iepakotiem vakuuma maisiņos.

                          Aged Hops
                          Breweries that produce spontaneously fermented beer often add hops that have
                          been aged for several years prior to brew day. Warm temperatures and exposure
                          to air causes the alpha acids in hops to oxidize, reducing the bitterness they
                          contribute. While isomerized alpha acids are also partly responsible for the
                          antimicrobial properties of hops, enough other compounds survive oxidation for
                          the hops to retain antimicrobial activity. Thus, aged hops allow for a higher
                          hopping rate, providing protection against certain microbes without making the
                          beer excessively bitter.
                          (..)
                          While aged hops are a traditional ingredient in Belgian lambics, they are not
                          necessary for the vast majority of sour beers, including pitched Belgian-style
                          lambics. When pitching a culture of brewer’s yeast along with a variety of other
                          microbes, the wort does not need the antimicrobial protection that traditional
                          spontaneous fermentations require. By contrast, the spontaneous fermentation
                          process calls for a high hopping rate to inhibit certain microbes from becoming
                          dominant before the wort fully cools. The chief concern Belgian lambic brewers
                          have is that wild strains of heat-tolerant Lactobacillus will lower the pH of the
                          wort too quickly, thus inhibiting the Saccharomyces before it has a chance to
                          complete its fermentation. If you added enough un-aged hops to inhibit the heattolerant
                          Lactobacillus, the resulting beer would be overly bitter.
                          For Belgian lambic brewers, 4 oz. aged hops per 5 gal. batch (120 g per 20 L)
                          is the current standard rate (this is equivalent to 25 oz./bbl. [0.6 kg/hL]).37
                          American brewers have mostly settled on rates below that, typically using 2.6–
                          3.3 oz. per 5 gal. (80–100 g per 20 L), equivalent to 16.1–20.5 oz./bbl. (0.4–0.5
                          kg/hL).
                          (AMERICAN SOUR BEERS
                          Innovative Techniques for Mixed Fermentations
                          MICHAEL TONSMEIRE)

                            Gan jau dabusu citur tos apinus, Hersbrucker jau deretu un nezinu cik nu tur vakums tajos veikala iepakojumos.
                            Vispar butu forsi ja kads vel ar so paeksperimentetu citas lokacijas, butu ko salidzinat, kads spontanais alus sanak LV. tagad pats laiks, naktis gana vesas jau, zem 10c un dzesesanas laiks 8-16h vajadzigs (dazados avotos gan atskiras), lai butu pec iespejas labveligaka vide savvalas raugiem. Vel viena lieta, ko nezinu vai paskabinat misu pirms dzesesanaa lidz 4.5 ph. Vesturiski lambiku daritaji Belgija ta nedara, bet tas palidzot pret enterobakterijam, saisina nogatavinasanas periodu un it ka sniedz paredzamaku rezultatu, bet salidzinosi maza dala no "wild" razotajiem to dara.

                              Es tikai nākamgad plānoju šādus eksperimentus. Šoziem plāns izzināt procesa teorētisko pusi. Bet senākos, neizmantotos apiņus jau sāku "vecināt" - kartona kārbā, sausā un siltā vietā.

                              Šī gada raža:
                              Saaz 40g (1.gads) Viena stīga, bet lieliski, lieli apiņi
                              Sybilla 213g (1.gads) Divas stīgas, arī lieli un skaisti
                              Fredos Derlingieji 61g (1.gads) Spuraini un nesmuki, slikta vieta bez rīta saules, jāpārstāda
                              Fredos Taurieji 461g (1.gads) Īsts mežonis, lieli apiņi. Jāpārbauda ar hādu Harvest IPU, vai ir labas aromātiskās īpašības, šis ir labi piemērots LV klimatam, varētu iemēģināt kādu USA audzētāju video noskatīto audzēšanas sistēmu
                              Magnum 47g (2.gads, 1. gadā - 0)
                              Target 170g (2.gads, 1.gadā - 0) Pagalam mazas rogas. Pamēģināju vienu pakošļāt- tik rūgts, ka acis sprāgst laukā, tā ka gan jau ir ok
                              Spalter Select 238g (2.gads, 1.gadā - 80g) Rogas spurainas, mazas un nesmukas. Jāmeklē jauna vieta, jo šis ir tuvu koku saknēm, bet izskatās, ka Latvijas klimatam diezgan piemērots.
                              Hallertau Aroma 0g (2.gads, 1.gadā - 0) Nīkuļo, jāpārstāda
                              Marynka (1.gads) Abi sakneņi pavasarī neizrādīja dzīvības pazīmes.

                              @ugis_n Labprāt jau laicīgi pieteiktos uz tavām 2 šķirnēm, lai pavasarī varu pievienot savai kolekcijai. Varu piedāvāt saknītes no šiem eksemplāriem, vai kādu alu, vai kādu naudiņu- kā vēlies.

                                Un te mana raža (1.gads):
                                Magnum 5g
                                Hallertau Aroma 50g
                                Spalter Select 22g (2 stādi)
                                Cascade 280g (3 stādi)
                                secinājumi:
                                jāizvēlas stādīšanas vieta, kur max ilgi spīd saule. Pēc ražas rezultātiem uzreiz var pateikt, kuriem stādiem jāmeklē cita vieta. Cascadei bija ļoti saulaina vieta, kuru saule apspīd visas dienas garumā. Un uzreiz jūtams rezultāts. Cascadei izmantoju no Uno aizgūtu stādīšanas metodi lielos plastmasas podos ar izurbtiem caurumiem dibenā liekā ūdens aizvadīšanai, Izmantoju 20l melnos spaiņus. Pirmajā gadā pietiekami, bet stādam, augot lielākam, prasītos arī lielāks tilpums. Uz ziemu podi jānes pagrabā vai arī jāierok zemē, lai neizsalst saknes.

                                  Mana pirmā gada raža (pa vienam stādam no šķirnes):

                                  Spalt Spalter 40 g (nosvēru jau izžāvētus, tā ka gan jau bija vairāk),
                                  Fuggle 300 g (svērti uzreiz pēc novākšanas).

                                  Spalter nogatavojās nedaudz ātrāk, taču apiņu rogas bija lielākas Fuggle apiņiem.

                                  Visu apiņu ražu sagrūdu Ražas alū.

                                    dumbris droši varu padalīties, tik pasaki kad un kas jaizdara, kā atdalīt, jo, lai arī tēvs agronoms, man šis lietiņas svešas...šie man jau 3 gadus kā aug, tiesa pēc pirmā gada mainija lokaciju, bet si vieta nav ta labaka (maz saules, aug 2m vertikali, tad 90 gradu lenki laizu horizontali uz saniem), tapec ari varbut tik pieticigas razas, bet viniem ari sis klimats varetu nepatikt salidzinot ar ASV.