Vakar uzvarētājus noskaidroja. Tagad Aldaris laboratorijā pārbaudīs, vai viss ok ar uzvarētāju alus formālajiem parametriem, kas bija nolikumā, un tad jau būs zināmi laimīgie.
Aldara mājbrūvētāju kauss ''Mežpils prove'' 2018
- Edited
KalvisK Iesniegto paraugu degustēšana notiek šodien. Rezultātiem vajadzētu būt rīt/parīt
Oficiāli organizatori rezultātus paziņos pēc tam , kad laboratorija būs veikusi pārbaudes kritēriju atbilstībai uzvarētāju aliem. Es neiedziļinoties sīkumos varu pastāstīt savus kopējos iespaidus, kā žūrijas dalībnieks!
Mans vērtējums sastāvēja no 50% par alus kvalitāti (jo mēs tak esam labākie Latvijas aldari) un 50% vai es par šo alu būšu gatavs maksāt RIMI.
1. Slikti! Kopumā slikti! No mana žūrijas galda, kurā bez manis bija Valdis Čunka, un divi pārstāvji no tautas (RIMI) finālam izvirzījās 4 eksemplāri (no 17) , no kuriem tikai viens bija tāds, par kuru es būtu gatavs pēc tam maksāt naudu, un arī tikai ja viņš nebūs dārgāks par Franziskaner. Ar otru žūrijas galdu bija tas pats, un finālā, kā arī pēc tam sekojošajā superfinālā izvirzījās viens līderis. Uzreiz jāsaka, ka ne 100%.
Diezgan daudz bija tā saucamie "pārspīlētie" ali. Ali ar izteiktu apiņu dominanci, kā arī ali kuriem fenolu atstāto iespaidu bija mēģināts panākt (es minu) ar augstu raudzēšanas temperatūru un/vai neizmantojot piemērotu raugu.
- Nesaprotu, kāpēc jāiesniedz apzināti neatbilstoši ali? Pagaršojot paraugu Nr. 6 , es savilku seju vieglā smīnā, un gaidīju pārējo žūrijas dalībnieku reakciju. Tie palūdz otru parauga pudeli, jo bija aizdomas, ka alus ieskābis. Es lēnām malkoju šo diezgan gardo "skābuli" un ar mierīgu sirdi ieliku vērtējumā lielu 0. Tā pat arī ar nākamo paraugu. Diezgan laba WIPA ! Bet kāpēc Hefeweizen konkursam jāiesniedz Sour beer un WIPA ? Lai būs?!? Vēl bija viens paraugs, kuram kā man šķita ir pievienotas kaut kādas zālītes. Es pat pierakstīju piezīmi "Anīs? vai kāda cita garšviela?"
Uzvarētāja alu ,es diezgan droši, ka nopirkšu vairāk kā vienu pudeli, jo tas tad arī būs otrs labākais LV ražotais kviesis! Un man jau tie kvieši garšo ļoti!
Mans sveiciens uzvarētājam!Labprāt nogaršotu vēl kādu Tavu alu!
Es jau Rasiņam uzreiz teicu, ka sūds kas būs, ja iedod tik maz laika - man vismaz vēl trešo mēģinājumu vajadzēja - ar pirmo noskaidroju jēdzīgāko raugu (kurš otrajā reizē banānus vairs nesaražoja), bet ar otro - mēģināju ķermeni uzlabot, bet nu tā ...
Pēc vakardienas mini pasākuma rezultātiem minēšu, ka uzvarēja Remerts, jo viens no viņa aliem bija pēc garšas klasisks kviesis, turklāt ļoti labs (man kvieši ne visai). Arī Katrīnai viens bija labs, bet tam tās klasiskās kviešu garšas ir mazāk.
Nu man arī šķiet, ka konkurss tika izsludināts pārāk vēlu. Nebija īsti iespēju uzlabot recepti vai kaut ko pamainīt tehnoloģijā.
Vakardienas alus seminārā man pašam pat vairāk garšoja Katrīnas kviešinieks, kam bija banāni un kurš likās tāds vieglāk dzerams (salīdzinājuma ar manējiem). Bet par degustētajiem apiņotajiem kviešiem varu teikt, ka nebija jau slikti, bet par vācu kviešu aliem tos būtu grūti nosaukt.
manam ''apiņainajam'' ir 13 IBU un ne grama apiņu nav likti pie vārīšanas
- Edited
Zin kā ir ar tiem konkursiem... nejūties gatavs, nepiedalies. Un tas nav uzbrauciens. Tas ir kārtējais aicinājums izvērtēt savas spējas un veikumu. Par šo tēmu šķēpus laužam jau kopš 2011. gada, aicinot nākt uz pasākumiem arī bez alus. Kādam var nepatikt, un nepatiks tas ko es tagad pateikšu, bet tā nu tas ir. Ļoti daudzi piedalās konkursos neizvērtējot savu gatavību tiem. Man nekas nav pretī saņemt no kāda individuāli paraugu, par kuru vēlās viedokli. Tā pat arī man nav pretenziju pagaršot defektīvu vai kā citādi "jocīgu" alu, bet gribu būt par to brīdināts. Nu bet iesniegt KONKURSAM alu kurš smaržo pēc sarūgušām ogām, bet garšo pēc sūdīga mājas šampanieša, tas ir nihilisms! Var jau protams pateikt, ka tā bija iecerēts, bet nu kuru mēs te gribam mānīt?! Paši sevi, vai tos atlikušos 6 žūrijas locekļus no RIMI un Aldara kuriem paliek viedoklis par "mājražotājiem" !
P.S. Analoģisks konkurss notika jau 2014. gadā, KUPLA ietvaros, un ja mani atmiņa neviļ, bija labāk.
Linards Ir jau iespēja, ka šajā konkursā piedalījās arī mājbrūvētāji, kas nemaz nenāk uz KUPLAs pasākumiem un kuri par saviem aliem nav dabūjuši pieredzējušāku, lietpratīgāku brūvētāju vērtējumu. Varbūt viņi tikai dzirdējuši draugu atsauksmes, ka alus baigi labs utt. Nav jau tā apzināta ļaunprātība, kas vērsta pret žūriju
Ļoti labi, ka Linards uzraksta kā ir. Daudz slikto rezultātu ir tapēc, ka viss ir anonīmi. Ja dalībniekam būtu jāstāv kā skolā pie tāfeles, alu būtu mazāk, bet tikai jēdzīgākie.
Manuprāt, diezgan likumsakarīgi rezultāti. Nav jau viegli mājas apstākļos nodrošināt pareizu fermentāciju, kas hefeweizen aliem ir pašā pamatā. Tāpat arī ar krietnu sauju tumšo iesalu un/vai niknu kaķi defektus nenoslēpsi.
Linards
Nu jā, šim piekrist grūti. Ja man jāsniedz alus, kurš man tiešām šķiet, ka uzvarēs, nu, es konkursos tad ticamāk piedalītos gauži reti. Labi, pagājšgad provei tā arī neko neiesniedzu, jo vienīgā DIPA, ko taisīju, sanāca reāli briesmīga.
Īstenībā biš žēl, man kaut kā līdz šim šķita, ka tiek atbalstīti visi, kas grib piedalīties, gan uz ikmēneša semināriem, gan konkursos un piedalīties ir forši, ja ir vēlme. Pat, ja nesanāk tik labi, kā gribētos. Tāda "izvērtē savu veikumu" pirms nes alu uz semināriem/konkursiem attieksme šķiet baigi demotivējoša un rada kaut kādas liekas problēmas, ja vienīgais mīnuss tam ir tas, ka kādam jāpagaršo nedaudz ne tik izdevies alus. Mājražotājiem ne vienmēr ir izdevies alus, kuru tad mēs te gribam mānīt?
Pareizi, pareizi - kas tad tagad tāds būs, ja konkursā alus iesniegs mājbrūvētāji bez pieredzes (ja nav 100 vārījumu, nemaz nenāc), mājbrūvētāji-avangardisti (ja nav klasisks Hefe pēc visiem Bavārijas likumiem - nemaz nemēģini) vai neregulārie mājbrūvētāji (ja Tev nav bijuši 5 izmēģinājuma vārījumi - neapgrūtini žūriju). Tad būs tikai daži iesniegtie paraugi, žūrija varēs veltīt 30min katra parauga detalizētai analīzei un KUPLA tiks uzskatīta par mazskaitlīgu, snobisku, bet profesionālu domubiedru grupu.
Ir pareizi un noderīgi norādīt uz to, ka iesniegtie ali ir bijuši vāji un defektīvi. Bet nevajadzētu iesniedzējus kaunināt par lēmumu piedalīties konkursā.
- Edited
Es pilnībā piekrītu Linardam - jau gada pasākumos nācies neizpratnē raustīt plecus - kāpēc šāds sūds ir atvests uz gada pasākumu, kur tak labāko no labākajiem jāatved ... Var saprast Katrīnas nostāju, bet kautkādai paškritikai tomēr jābūt ...
Paša apsvērumi, kāpēc vispār ko iesniedzu:
1) nekas dižs nesanāca, bet nav nekas negaršīgs vai izteikti neatbilstošs, bet pietaupīju žūriju un aprobežojos ar vienu paraugu;
2) iepriekš paredzot, ka būs visai daudz viduvēju vai nebaudāmu eksemplāru, var pat brīnumainā kārtā ietikt nākamajā kārtā, kurā varēs uzlabot recepti un iespējams, kas jēdzīgāks sanāks;
3) par ''Lenteņu Kāvēju'' Labieša konkursā biju pārliecināts, ka paliks kādā priekšpēdējā vietā, jo vairums spļaus ārā tādu melnu rūgto ...;
2) ka Laumiņas Skūpsts tiks finālā arī biju ļoti pārsteigts. Tāpat par uzvaru arī.
Var piekrist daļēji gan Linardam, gan pretējam viedoklim, taisnība ir visiem...
Kas būtu ļooooti vērtīgi- saņemt atpakaļsaikni par žūrijas vērtējumu. Tas noteikti palīdzētu brūvētājiem pacelt kvalitāti. Dažiem noņemtu rozā brilles
Linards Ja katram nopietni jāšausta sevi vai drīkst piedalīties konkursā ar savu alu un pirms iesniegšanas jādabū atzinums no alus profiņiem, tad diez vai te kāds konkurss sanāktu - ja šogad kopumā iesniegti tikai 17 paraugi :-)
Konkurss paliek konkurss un jāļauj cilvēkiem piedalīties. Ja žūrijai nepatīk, tad neko darīt un nevajadzētu nonievāt, tos kuri ir centušies, bet alus nav sanācis tik labs ka gribētos. Es šo konkursu vispār uztvēru vairāk kā vispārēju kviešu alus konkursu (kā tas arī saucās), kuram jāatbilst uzskaitītajiem kritērijiem. Hefeweizen stils bija maziem burtiem iekavās bija pieminēts, kas lika domāt ka tā ir norāde uz vēlamo grašu. Par skābumu Hefeweizen stila vadlīnijās nav nekādas noliedzošas atsauces, tāpēc, ja skāba nots ir sajūtama, tad viennozīmīgi nevarētu teikt, ka alus neatbilst stilam (Protams, ja vien skābums nav dominējošs un pārējās stilā aprakstītās garšās nianses nav sagaršojamas). Mans iesniegtais paraugs arī bija ar skābu noti, tāpēc pieļauju ka es varētu būt tas sliktais cilvēks, kas iesniedza skābo alu :-) Pašam un citiem garšotājiem alus likās pat ļoti ok. Brūvējumu pildīju gan pudelēs sagāzējot ar cukuru, gan kegā - sagāzējot ar CO2. Sagāzēšana cukuru skābumu mazliet paaugstināja, tāpēc šis variants bija mazliet skābāks. Konkursam iesniedzu ar cukuru sagāzēto versiju.
- Edited
Te daži laikam jauc "apmaiņu ar viedokļiem par pašbrūvēto" un "konkursu" !
KatrinaL Nākt un piedalīties vajag. It sevišķi otrdienās. Bet nu nevajag nest sūdus tikai tāpēc ka nav nekā cita ko atnest! Izņemot, ja kaut kas nav sanācis, bet nav saprotams kāpēc. Tad par to piekodinot pirms tam, var mēģināt iegūt viedokļus un padomus. Otrdienās parasti nav konkursu!
Zelcs Tavs sarkasms ir nevietā! Runa nav par pieredzi, vai avangardu. Runa ir par spēju kritiski izvērtēt, vai šāds alus būtu jādod citiem! Tici man, mani pat idejas vārdā neuzrunā dzert bojātus un defektīvus alus. Kur nu vēl konkursu žūrijā! Bet es to daru, kopš 2012. gada! Vai tie ir brūvētāja ar 400 vārījumu , vai tāda paša brūvētāja ar 5 vārījumu pieredzi. Konkurss tāpēc arī ir konkurss, ka pastāv noteikumi, sliekšņi un galu galā balva! Turklāt mums ir pieredze kā Tevis pieminētie neregulārie mājbrūvētāji izceļ balvas!
Agnis jā, Agni, tavs paraugs bija paraugs Nr. 6 , un ja Tu nezini kas ir Hefeweizen, un jauc viņu ar citiem kviešu alus veidiem, tad vienmēr var ieiet veikalā, un nopirkt paraugu. Šis alus nebija ar skābenu noti, kā Tu pats saki, viņš bija skābs! Mēs pat speciāli paprasījām otru pudeli, lai pārliecinātos, ka nav konkrētas pudeles vaina. Arī otra pudele bija skāba, bet ne ieskābusi! Man palika iespaids, ka šeit tiešām ir mēģināts uzbrūvēt kaut kas uz Berliner Weiss pusi, un atkārtošos, man garšoja tavs alus, bet tas nebija Hefeweizen, tāpēc arī nulle punktu!
Ja kāds uzskata manu viedokli par snobisku, tad aizdomājaties par lūk ko! Šī "konkursa" 35 paraugi ir pretendenti uz komerciāla alus statusu. Šie 35 paraugi un to autori bija gatavi saņemt galveno balvu 1000 € un turklāt ļaut man šo alu veikalā pēc tam pirkt par naudu. Pēc šī visa, jums joprojām šķiet, ka vajadzētu runāt kategorijās - nu nesanāca, nu un!?
Linards Linard, paldies par ieteikumu, es zinu kas ir Hefeweizen:-) Pārlasi kārtīgi, ko rakstīju iepriekš.
Un vispār tev bija jāvērtē pēc skalas 1-9 :-), kas nozīmē, ka tavas nulles īsti nav adekvātas. Turklāt tavas anketas nav saprotamas, jo vērtējumā nav minētas balles, bet apraksti/frāzes, nesaprotu kā savilkāt galus, ja šādi aizpildījāt anketas.
Ja tavs deguns nenostrādāja uz aromātu un garša nebija laba, tad par krāsu to toč nevari piečakarēties, jo tā ir izmērama.
Tā kā kungi - ne tikai konkursantiem bet arī vērtējumiem ir jābūt adekvātiem :-)
paškritika ir laba lieta, bet nevajag pārspīlēt.
es iepriekšējās reizes neiesniedzu tapēc ka neizgāja paškontroli. šoreiz arī nekas dižs nesanāca, bet iesniedzu lai redzētu cik tālu no beigām būšu. nekāda bēda visdrīzāk neizcēlās.
Agnis uzdevums bija izvirzīt finālam no viena galda 3 eksemplārus. Drīkstēja izvirzīt arī 4, ja žūrija nespēj vienoties. Tā arī bija . No mūsu galda viennozīmīgi uz finālu gāja 17. un 3., bet starp 5. un 9. numuru balsis sadalījās. Balles domātas lai žūrijas locekļi fiksējot tās, paši neapjuktu laikā no 1. līdz 17. paraugam un pie gala lēmuma. Tas pats arī otram galdam un eksemplāriem 18. - 35.
Pagājušajā gadā tas ļoti palīdzēja, bet šogad kā jau izteicos tas nebija nepieciešams. Kas attiecas uz krāsu, tad es šo lielumu nevērtēju vispār, jo neuzskatu par garšu veidojošu komponenti, kas manā gadījumā bija noteicoša. Balles liku tikai tiem aliem, kuri manuprāt varētu kvalificēties finālam. Analoģisks princips tiek piekopts arī KUPLA pasākumos, bet jā, Tu jau to nevari zināt!
Es uzskatu, un pēc tā arī vados, ka piezīme ar kaut vai vienu vārdu, ir daiļrunīgāka un vairāk izsakoša kā cipari no 1-9
- Edited
Linards Tas nav slikti, ka tev ir savi uzskati, taču šajā gadījumā kad ir noteikta kārtība, kā anketas jāaizpilda un vēlies padalīties ar kolēģiem, iesaku tev nākamreiz atbilstoši noformēt dokumentu nevis rādīt savas savas piezīmes un bārstīties ar tēlainiem aprakstiem, kā tu smīnēji un bārstījies ar nullēm. Fakts kā tāds , ka padalījies ar info ir super, par to tev paldies!