• Receptes
  • 2018. gada 9. mājbrūvētāju saieta labākās receptes

Avene Sour #52:
Viss sākās kā parasts kviesis 20l kkad oktobrī.
Pale/Kviesis - 60/40
Iejavots 1 stunda 66grādi
Styrian Goldings: FWH-10g, 60min-10g 15min-10g
Raugs: MJ - M21
SG 1056, FG 1014
Mēnesi nostāvēja rūgumpodā un tad atnāca slinkums. Slinkums pudeļot.
Sadalīju divās daļās un tad sākās:
1. - pielietas trīs 0,33 pudeles Very berry aveņu sulas, ruga nogulsnes no Boon Kriek, Boon Mariage Parfait, Lindemans Oude Gueuze, Orval. Vēlāk iebērta paciņa RIMI saldētu aveņu un paciņa saldētu ķiršu.
2. - pielieta viena 0.7 pudele Cidoniju sulas un 0.7 ābolu bumbieru (Jāņkalni) + tas pats rauga sajaukums + raugi, ko izdevās ievākt no pēdējās skābuļu tikšanās Alus cellē.
Kādu nedēļu pirms Kraukļiem nolēju no pirmā spaiņa testu, atzinu par labu esam un sapudeļoju 3 pudeles. Tad es vēl nezināju, ka citi konkursiem paredzētie ali aizies vannā kopā 4 kastes.
Otrai versijai vēlos pieliet vēl sulu. Patestēsim kādā no nākamajām reizēm.

    BOD Jā, tiešām, aromāta bija stipri par maz un arī garšā varēja būt vairāk apiņu. Iespējams, tam ir kāds sakars ar to, ka apiņi vārot vispār nav likti - tikai 0.minūtē un tad virpulī.

      Galvenā konkursa Latvijai 100 pirmā vieta (#27)

      Uz 14 L gatava alus:
      3,15 kg Latraps Pilsener 70%
      0,5 kg Chit 11%
      0,85 kg Melanoidin 19 %
      60 min @ 66C 10 min @ 76C

      60 min boil
      60g vīgrieze 10 min
      80g melisa 5 min

      us 05

      OG-1055
      FG-1014

        Brūvēpats.lv konkurss 1. vieta (#105)

        Uz 38 L gatava alus
        Starteris: 2 litri misas, sauja neplacināta pilsener iesala ieskābēts 48h @ 30C
        3 kg Kvieši 43%
        1,2 kg Pilsener 17%
        0,8 kg Pale 11%
        40 min @ 65C
        tad pievienoju 2kg 28% skābenā iesala un noturuēju vēl 40 min 65C

        misā ielej starteri ar visiem graudiem un skābe 20h @ 35C

        20 min boil
        25 g Saaz 20 min (4.2 ibu)

        beigu ph 3,3
        raugs ss-33x2
        OG-1030
        FG-1015
        dzērveņu sula izspiesta no saldētām dzērvenēm pievienota fermenterī 7 dienas pirms pildīšanas 15ml/L

        Galvenā konkursa Latvijai 100 trešā vieta #38

        Uz 25L alus

        3,4kg MamasD Pilsner
        1.8kg Kviešu iesals
        0.85kg Latvijas medus (2 min)
        0.24kg Auzu pārslas

        10min 55C
        60min 68C
        10min 78C
        +Dekoksija

        71g Kumelītes 60min
        34g Pelašķis 30min
        3g Vīgrieze 15min
        11g Vērmele. Aplieta tēja ar verdošu ūdeni 0,7L, izturēta 10 min, Misai pieliets tikai šķidrums
        8g Vīgrieze kaķī 2 dienas pirms pudeļošanas

        OG 1.058
        FG 1.012
        EBC 7,3
        Raudzēts 21-22C
        19 dienas primārajā un 2 sekundārajā fermenterī.

        image 20180515-124557-1.jpeg

          Simpātiju konkursa 3. vieta. Black IPA #75

          Pilsner 50%
          Pale 17%
          Maris Otter 9%
          Biscuit 4,3%
          Cara 200 4,3%
          Cara 250 4,3%
          Special X 4,3%
          Pale Chocolate 4,3%
          Black 1300 2,5% (tiek pievienots pie skalošanas)

          Iejavošana pie 67 C uz 60min.
          Apiņi (uz 19L misas)
          60min:
          Columbus 10g
          15min:
          Columbus 10g
          Chinook 10g
          Centennial 10g
          Citra 10g.
          5min:
          Chinook 10g
          Centennial 10g
          Citra 10g
          WP@ 77C:
          Chinook 15g
          Centennial 15g
          Citra 15g
          DH 7 dienas:
          Chinook 15g
          Centennial 15g
          Citra 15g

          US-05
          Plānotā rūgšanas temperaūra 21C, bet pēc 3 dienām temperatūra, aktīvas rūgšanas rezultātā, bija pacēluisies līdz pat 25C.

          OG 1075
          FG 1022
          IBU 75

          Pudeļojot 4,5g/l cukura.

          ArnisAsaris 0,5 kg Chit 11%
          0,85 kg Melanoidin 19 %

          Šis jau ož pēc diskābeļa!!! 🙂
          Nolikumā bija teikts ka tikai raugs var būt importa!!!

            Vobla 70% iesalu bija jābūt vietējiem, 30% drīkstēja būt svešzemju.

              remerts2 70% iesalu bija jābūt vietējiem, 30% drīkstēja būt svešzemju.

              Taisnība, palaidu to garām, lai gan nepieciešamība nekāda nebija uzlabot ar importa iesaliem!

                BrūvēPats kauss. Nr.106
                2.vieta - Pēteris Tauriņš un Mārtiņš Tauriņš

                50l
                9kg Pale malt

                60min Magnum 20g
                10min Mosaic 50g
                1min Mosaic 100g
                kaķis Mosaic 250g

                Us05

                Tehnologs bija pieļāvis kļūdu aprēķinos, pēc 10 dienu rūgšanas sapratām, ka ABV neatbilst konkursa nolikumam, bet piedalīties gribējās, tādēļ pie pārliešanas uz otreizējo fermentāciju pievienojām 20% novārīta un atdzesēta ūdens. Nav ne mazākās nojausmas kā un vai šis iespaido garšu. Varbūt jātaisa eksperiments 🙂

                  Šodien plauktā atradu lavandu paciņu, to pirku pasen ar domu ka konkursa alū likšu, bet aizmirsās🙂 nāksies lavandu saisonu vārīt paša priekam 😃

                    4 years later
                    Juris unstickied the discussion.
                      Write a Reply...