Nu klau! I'm back! (ja kāds mani nepazīst, tad es esmu tas piekasīgais žūrijas dalībnieks, kurš vērtēt Mežpils provi tiek aicināts no KUPLA puses)
Šogad, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, es vispirms runāšu savā vārdā, bet pēc tam vispārēji par pasākumu.
17 dalībnieki tik populārā kā IPA konkursā manuprāt ir maz. Nu neko, vieglāk mums.
Žūrijas galds pie kura biju es, nosacīti bija otrais. Paraugi no 9 - 17
(tālāk manu pierakstu atšifrējums ar iespējamiem komentiem)
Nr. 9
izskats - vizuāli pievilcīgs. Smarža pavāja, bet sašūpojot alu, jaušama ļoti patīkama, bet tomēr mazliet pavāja apiņu smarža. Garša - zāļains rūgtums. Rūgtums dominējošs. Vēlētos nedaudz vairāk balansu. Kopumā iespaids labs, bet jāskatās kas sekos.
Nr. 10
Aromāts ļoti vājš. Iztālē jūtama tāda kā veļas pulvera smarža. Tāda nenosakāma... vai efekts, vai defekts? Man, personīgi , nepievilcīga. Garša - izteikti zāļaina. Tād kura rodas kad ļoti liels apiņu apjoms "kaķī" būtu pielikts. Rūgts, nedaudz savelkošs.
Nr. 11
+ par putu
Izteikta "lāgera" zmarža. Nemaz ne apiņu. Garša - asa dēļ augstā gāzējuma. Tuvu pārgāzētam alum. Pārāk saldena. Neierakstās manos IPA rāmjos. Bet kā vnk. alus nebija slikts.
Nr. 12
Aromāts - pilnīgs sviests. Nu tāds ļoti izteikts sviests, ar karameli. Garšā diezgan jau nu galīgi garām!
Nr.13
Jau saņemot paraugu, vizuāli var redzēt ka alus stipri oksidējies. Krāsa tāda pelēcīgi zaļaganbrūna. Nu tāda riktīga oksidācija. Smarža ļoti laba, bet diemžēl garšā atbilst izskatam - pamatīgs kartons!
Nr. 14
Tas pats ! Acīmredzami oksidējies. Aromāts ar vājš. Labāk par 13. garšo, bet negaršo kā alus, kur nu vēl IPA!
Nr. 15
Krāsa - dzintara. Ļoti pievilcīga! Arī puta smuka. Bieza, turās. Par krāsu un putu uzreiz +
Smaržas ziņā ļoti ok, bet garšā normāls rūgtumiņš. Uz zāļaino pusi gan velk. Man pašam patīk mazliet sabalansētākas IPA's, bet šo varētu pirkt un dzert!
Nr. 16
Tā smaržo Brengulis, nevis IPA!!! Garšā marle, medicīna. Brrrrr
Nr. 17
Pēc krāsas jau nojaušams, ka šeit kaut kas ir pārspīlēts. Bauskas tumšais? Nu aptuveni tā!
Smaržā dedzinātais iesals mijas ar apiņiem. Kopumā dzerams, bet ne ta īsti IPA, ne Black IPA. (ja autors sevi atpazīst, iesaku izturēt Black Ipa stilu līdz galam)
Un te iestājas problēma. Nav ko virzīt finālam. Kā ipu, kuru es pēc tam pirkšu krogos pa naudu! Labi, ar Nr. 15 viss skaidrs, finālists. Bet no pārējiem tikai Nr. 9 uz finālu vēl velk. Un no mūsu galda uz finālu aiziet Nr. 15 kā līderis, un Nr. 9 kā sekotājs.
No otra žūrijas galda ir divi citi paraugi, un kā gadījies kā ne, viņiem bija pasniegts arī paraugs Nr.9, kas arī no otra galda iekļuva finālā. Finālā paraugi tiek pasniegti ar jauniem numuriem 1-4
Nr.1 - nekļūdīgi atpazīstu paraugu Nr. 15. Komentāri tie paši.
Nr. 2 - paraugs Nr.9 no mūsu galda . Komentāri tie paši.
Nr. 3 - fck! Smaržā izteikti marinēti gurķi. Nu izteikti! Bet garša ĻOTI labi balansēta. Garšas ziņā šis man patīk labāk kā Nr. 9 un Nr. 15, bet tā smarža.... Cerībā, ka infekcija ir pudelē, prasām pēc otras... bet diemžēl! (tas laupīja I. vietu manā vērtējumā) .
Nr. 4 - Kviesīga krāsa. Necaurspīdīga, saules dzeltena. Hazy! Grūti raksturojama, bet patīkama apiņu smarža. Balanss garšā ir , tikai mazliet "tumi" prasās.
Mans vērtējums:
I v. - Nr. 4;
II v. - Nr. 1;
III v. - Nr. 2;
IV v. - Nr. 3
Vai tas sakrita ar pārējo žūriju, lai pagaidām paliek kā noslēpums.
Finālistus zinu arī pēc vārdiem uzvārdiem, bet nezinu vai Mežpils ir publicējuši uzvarētāju, tāpēc labāk paklusēšu.
Un atkal jau jāsaka. Paradoksāli, bet konkursā kur praktiski nav nekāda fīdbeka un balvā ir iesala maiss un dāvanu karte (KUPLA lielais gada konkurss), paraugi ir daudzreiz labāki, kā konkursā kur vismaz puse dalībnieku dzird sava alus novērtējumu no vismaz viena cilvēka un balvā ir pilnībā apmaksāts ceļojums uz vienu no best of ze best alus festivāliem!
Tas kārtējo reizi pierāda, ka KUPLA mājbrūvētāji pēc slavas un bagātības netiecās. Mums svarīgs ir alus! 🙂