Vobla Galva sāp no visiem estēriskajiem raugiem kā kviešu, saizoniem, brettiem, lambikiem uc un jo sevišķi ja raudzē virs +25 grādiem tad arī ir vairāk stila nepieciešamo blakus produktu kuri dod attiecīgo garšu. Bet šie ali arī nav domāti lai vakarā 8 x 0,5l izdzertu 😃

Oponēšu, no visām reizēm, kad (stipri) pārspīlēts ar alus daudzumu, pēc vācu kviešiniekiem ir bijis vismazāk ciešanu…

    Teorētiski B vitamīns (ko satur raugs) palīdz pret paģirām - kviešiniekiem raugs ir pietiekami garšīgs un to pat iesaka iemaisīt alū. Varbūt tāpēc simptomi mazāki.

      Paģiras uz 90% (bez ekstrēmām izvirtībām dzerot antifrīzu utt) ir akarīgas no organisma vispārējā stāvokļa. Atputies, izgulējies un paēdis cilvēks vienmēr bez sekām var izdzert vairāk.

      Par karsti fermentētiem aliem, lai dabūtu "īsto garšu/smaržu" tā ir sevis mocīšana jo arī beļģi sanāk super un loooooti dzerami, ja netrako ar ekstrēmām temperatūram (protams rēķināties vajag, ka liela abv ali nav lokami iekšā litriem bez sekām). Visi tie padomi par augstajām temperatūrām un gadu turēšanu pagrabā, lai alus būtu kaut cik dzerams, kam tas vajadzīgs, ja var fermentēt bez ekstrīmiem un dabūt garšīgu alu, kas nesmaržo/negaršo pēc ķimijas laboratorijas?

      Es pats tagad visus savus alus 2-3 dienas fermentēju raugu zemākajā temperatūras robežā ar ledus paku palīdzību, pēc tam kad fermentācija ir gandrīz beigusies, ļauju temperatūrai pacelties līdz istabas temperatūrai un viss ir savās vietās gan garša, gan smarža, nav jāgaida ilgs laiks kamēr alus kļūst dzerams un bez liekām galvas sāpēm. Vienīgi žēl, ka agrāk tā nedarīju.

        a year later

        M54 CALIFORNIAN LAGER YEAST
        For best results, ferment at 18-20 degrees C

        A unique lager strain that has the ability to ferment at ale temperatures without the associated off flavours. Extended lagering periods are also not required.

        Suitable for California Common and any lager fermented at ambient (ale) temperatures.

        https://mangrovejacks.com/products/californian-lager-m54-yeast-10g

        Varu pateikt, ka pa 40 dienām ar M54 raudzētais ''lāgeris'' kļuvis dzerams. Ja rūgtu pie 17-18C, varbūt būtu jau ātrāk pazudusi netīkamā piegarša.

        ''Extended lagering periods are also not required.'' Tā kā extended varētu būt čehu variants ar 2 mēnešiem, tad laikam nav melots un ar 30-40 dienām pietiek 😉

          dažādu apstākļu dēļ man šobrīd temperatūrā 16-17C rūgst lāgeris ar WLP802 raugu. redzēs, kas sanāks. Sāka gan ŗugt pie 11, bet dienu ritējumā temp. uzkāpa līdz 17C.

            BOD hmm ok. 34/70 vispār nekādas blakus parādības pie 18 grādiem.

              a month later

              Fermentis mani samulsināja - cik atceros, tad US-05 ideālā temp. vienmēr bijusi 15-22C (uz paciņas tā rakstīts un brošūrās arī - sk. pielikumu - fermenti-safale-us-05.pdf ), bet šodien apskatos - OPĀ - ideālā skaitās 18-28C ... - https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-us-05/

              Viņi to raugu nomutējuši, vai arī iet laikam līdzi un esteraināku / duļķaināku tagad atzīst par pareizāku ?

                BOD Jau labu laiku tā, vismaz pāris gadus. Arī toreiz pabrīnījos par izmaiņām. Gan jau mārketings.

                  Mājās jāpārbauda, bet uz paciņām tā nav rakstīts

                    Manējais vēl nav mutējis.
                    image img-20200512-111513-8132.jpeg

                      Es par Fermentis web lapu, paciņas labu laiku neesmu rokās turējis.

                        5 months later

                        Ir kādam bijusi pieredze ar MJ M15 raugu? Lasīts, ka norūgst diezgan sekli. Iemetu porterī 11l uz 1.070, pēc dažām stundām burbuļoja diezgan aktīvi, kādu 18h laikā apstājās pavisam. Šķiet baigi ātri tādam sākuma blīvumam. Neesmu vēl ticis līdz mērīšanai, bet ir aizdomas, ka ir izbeidzies par agru. Gribēju saprast, cik viņam sekli skaitās sekli.

                          visi tie seklie rūdzēji vienkārši nosprūst un pēc tam taisa granātas. vismaz man tā ir.

                            MJ M15 pēc interneta info ir Lallemand London ESB, kurš tā pat kā Lallemand Windsor / Fermentis S-33 nespēj apēst visus cukurus un parasti beidz strādāt ap 1.020. Visi šie raugi ļoti lielā ātrumā apēd pieejamos cukurus un aiziet gulēt un tad ir jautājums cik tīrs no svešiem raugiem Tavs fermentieris.

                            Ja ir iespēja, ka Tev misā nav citu raugu, tad jau būs ok, bet kad fermentēju plastmasā, man parasti pēc nedēļām divām bija sekundārā fermentācija (par ar nelielu putu cepuri) tāpēc vienmēr ar šiem raugiem turēju vismaz mēnesi, jo savādāk vienmēr bija pārgāzēts alus. Ja pudeļosi stiklā, es noteikti pagaidītu. Kaut kad pašā sākumā arī biju par S-33 sapriecājies ka ātri noēd cukurus, līdz brīdim kad petam sāka korķus raut 😃

                            Kā labs risinājums, es tiku piebeidzu divus vārījumus (bitter un porter), kuros bija divi raugi kopā: Windsor un Nottingham, ar domu dabūt Windsor esterus un Nottingham norūgšanas dziļumu. Man liekas ideāla kombinācija, arī internetos raksta, ka sākotnēji šie abi raugi bija paņemti no kāda angļu brūža multikultūras.

                              dzirnavnieks Pie tāda OG man liekas minimums, ka nesanāk nepatikšanas ar plīstošām pudelēm. It sevišķi ja esi saizonus ar diastaticus raugu pēdējā laikā vārījis. To no plastmasas laikam var tikai vārot ārā dabūt.

                                dzeruvaru S 33 man medu grauž, bet ir niķīgs! divi mēneši viņam vajag, un tad redz ko izdara- 994 nograuž!!!! (OG 1.050)