BOD hmm ok. 34/70 vispār nekādas blakus parādības pie 18 grādiem.
raugs
- Edited
Fermentis mani samulsināja - cik atceros, tad US-05 ideālā temp. vienmēr bijusi 15-22C (uz paciņas tā rakstīts un brošūrās arī - sk. pielikumu - fermenti-safale-us-05.pdf ), bet šodien apskatos - OPĀ - ideālā skaitās 18-28C ... - https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-us-05/
Viņi to raugu nomutējuši, vai arī iet laikam līdzi un esteraināku / duļķaināku tagad atzīst par pareizāku ?
BOD Jau labu laiku tā, vismaz pāris gadus. Arī toreiz pabrīnījos par izmaiņām. Gan jau mārketings.
Mājās jāpārbauda, bet uz paciņām tā nav rakstīts
Manējais vēl nav mutējis.
Es par Fermentis web lapu, paciņas labu laiku neesmu rokās turējis.
Ir kādam bijusi pieredze ar MJ M15 raugu? Lasīts, ka norūgst diezgan sekli. Iemetu porterī 11l uz 1.070, pēc dažām stundām burbuļoja diezgan aktīvi, kādu 18h laikā apstājās pavisam. Šķiet baigi ātri tādam sākuma blīvumam. Neesmu vēl ticis līdz mērīšanai, bet ir aizdomas, ka ir izbeidzies par agru. Gribēju saprast, cik viņam sekli skaitās sekli.
visi tie seklie rūdzēji vienkārši nosprūst un pēc tam taisa granātas. vismaz man tā ir.
MJ M15 pēc interneta info ir Lallemand London ESB, kurš tā pat kā Lallemand Windsor / Fermentis S-33 nespēj apēst visus cukurus un parasti beidz strādāt ap 1.020. Visi šie raugi ļoti lielā ātrumā apēd pieejamos cukurus un aiziet gulēt un tad ir jautājums cik tīrs no svešiem raugiem Tavs fermentieris.
Ja ir iespēja, ka Tev misā nav citu raugu, tad jau būs ok, bet kad fermentēju plastmasā, man parasti pēc nedēļām divām bija sekundārā fermentācija (par ar nelielu putu cepuri) tāpēc vienmēr ar šiem raugiem turēju vismaz mēnesi, jo savādāk vienmēr bija pārgāzēts alus. Ja pudeļosi stiklā, es noteikti pagaidītu. Kaut kad pašā sākumā arī biju par S-33 sapriecājies ka ātri noēd cukurus, līdz brīdim kad petam sāka korķus raut
Kā labs risinājums, es tiku piebeidzu divus vārījumus (bitter un porter), kuros bija divi raugi kopā: Windsor un Nottingham, ar domu dabūt Windsor esterus un Nottingham norūgšanas dziļumu. Man liekas ideāla kombinācija, arī internetos raksta, ka sākotnēji šie abi raugi bija paņemti no kāda angļu brūža multikultūras.
dzeruvaru noturēšu vēl min 3ned, bet tagad vismaz ir kāds cipars pie kā pieķerties un salīdzināt
dzirnavnieks Pie tāda OG man liekas minimums, ka nesanāk nepatikšanas ar plīstošām pudelēm. It sevišķi ja esi saizonus ar diastaticus raugu pēdējā laikā vārījis. To no plastmasas laikam var tikai vārot ārā dabūt.
Vobla Medū jau venkāršie cukuri, kurus šis raugs mierīgi noēd, pēc specenes šim raugam alkohola tolerance ir 9-11%, tā kā 1.050 OG gan jau nebūs nekāda problēma.
PeterisT Bez barības vielām domā būtu jūtami ilgāk? Nav jau rauga augšējā robeža.
Es šodien beidzot tiku līdz savam medus projektam, uzliku ar s-04, pieliku arī barības vielas, nākamreiz pamēģināšu bez un salīdzināšu, OG 1.063 domāju vajadzētu diezgan ātri visu apēst.
Šodien nomērīju, SG šobrīd 1.032. Skaidrs, ka tālu no pudeļošanas, bet vismaz ir cipars, lai varētu redzēt (vai neredzēt) progresu. Pagājušas 5 dienas, fementerī viss nosēdies un kluss. Fermenteris plastmasas un pirms tam tur ir bijis arī saisons.
Verdant IPA, cik ļoti Jums gribēja izkāpt no fermentiera? Saprotu, ka katram savu apstākļi un mainīgie, bet kopumā +/- kā visi pārējie, vai virs vidējā?