Pēc būtības jau svarīgs ir dzesēšanas laukums. Tas plākšņu skaits jau attiecas uz konkrēto ražotāju, ar ko viņi salīdzina savus modeļus.

Tad visiem šajā cenu kategorijā, protams, plāksnes ir no ņeržas un, visticamāk, tāpat kā rūpnieciskajiem ķīniešiem, ko vedu, no 304. Atškirība ir tikai tajā, izjaucams ir vai nē. Neviens no plākšņu dzesētājiem neatļauj tādas vaļības, ka kaut ko dzesēšu bez filtra pirms dzesētāja vai neizmazgāšu uzreiz pēc mazgāšanas. No praktiskā viedokļa esmu redzējis tikai vienu LV brūzi, kas ir izjaucis savu izjaucamo (tur tiešām viss bija aizlaists un vairs nestrādāja kā nākas), jo tā izjaukšana nav kā pirkstus apčurāt, visticamāk jau pirms tam jāmeklē rezerves blīves (kas ir pietiekami specifiskas formās starp ražotājiem).

Tad, kad iebrauc vēl citās cenu kategorijās, tad parādās jau citi materiāli, jo ņerža pēc būtības jau no siltumvadīšanas viedokļa nav tik labs. Bardā redzēju plākšņu dzesētāju, kuru pie gandrīz tādas dzesēšanas jaudas kā ņeržas, ko nevar 2 cilvēki pacelt (gan dēļ fiksējošajām plāksnēm galos, kas ir no čuguna), bija mierīgi paķerams vienā rokā. Tiesa cenā tas maksāja, ja nemaldos kaut kur gandrīz 3 reizes dārgāk.

    Cita starpā man mājai Ekoair siltummainis nokalpoja nepilnus 4 gadus. Neesmu spečuks, bet man škiet, ka par maz!

    image siltummainis.jpeg

    image siltummainis-2.jpeg

      metīsi laukā?
      met uz manu pusi. interesanti vai sanāks aizmetināt.

        a month later

        Es sev tiko darbnīcai ieķēru lielāku siltummaini no tā EkoAir. Tā ka interesentiem ir dabūnams mans vecais siltummainis.

          edgars Varētu bildi? mani varētu interesēt. Var arī uz Whatsapu 2218829astoņi.

            2 months later

            Zinu ka te ir daudzi tehniski cilvēki un saprot fizikālus procesus atšķirībā no manis 🙂
            Vienmēr gribas atdzesēt misu ātrāk un šķita ka dzesētājs (bildē specene) ir par mazu, tad zvanīju uz Ekoair un teicu ka gribu lielāku bet šie saka ka dzesētājs ir gana liels un neko padarīt tur nevar, vienīgi palielināt spiedienu aukstā ūdens padevei tad arī dzesēs ātrāk. Man dzesējās 170 litri uz 19-20 grādiem 25 minūtēs, bet gribētos 15 min.

            Tad ko sanāk ja uzliktu 2x lielāku dzesētāju rezultāts būtu tas pats, ja ūdens pa otru galu nāk gandrīz verdošs aŗā!?
            image ekranuznemums-2.png

              Ja tagad visu laiku nāk ārā verdošs, tad droši jāpalielina spiediens/apjoms aukstajam ūdenim. Vai arī auksto ūdeni dabū aukstāku (laikam nerentabli). Varbūt aukstā ūdens caurules par tievu. Protams diametru ierobežo siltummainis, bet jo tievākas šļūtenes līdz siltummainim, jo lielāki spiediena zudumi. Tev tagad ir 3/4 collas pievienojums. Attiecīgi šļūtenei visā garumā līdz ūdensvadam ir jābūt ne tievākai. Ja ir 1/2 colla- ļoti slikti. Šito pārbadudi. Ja papielināt diametru nevar viegli- uzliec 1 kubikmetru plastmasas mucu. Un no mucas ar sūkni dzen siltummainī. Vai caurules dia palielināšana uz 1 collu dos kauko- nezinu.
              Ja ārā nāk verdošs ūdens- lielāks siltummainis toč neko nedos !

                Tīra fizika, ja gribi gandrīz 2x samazināt dzesēšanas laiku, tev 2x jāpalielina caurdzenamā ūdens masa vai attiecīgi ūdens temperatūra, jo dēļ karstā ūdens izejā, skaidrs, ka siltummainī viss notiek.

                  Kā jau PēterisT minēja, var auksto aukstāku pataisīt. Visādās Austrālijās u.c. karstās zemēs cilvēki mēdz lietot 2 dzesētājus - pirmo ieliek ledus vannā, lai aukstais ūdens paliek aukstāks. Bet tad vajag nojausmu, cik konkrēti grādos auksts ūdens ir gana neauksts, lai būtu rentabli. Varbūt, ja mētājas kāds dzesētājs bez darba, tad var paeksperimentēt...

                  Edit: Bet 25 minūtēm 10 dabūt nost jau ir vairāķ par trešdaļu, tā kā šis laikam pat teorētiski nesanāk. Tukša spriedelēšana vien.

                    Kā būtu atvilkt vēl vienu aukstā ūdens trubu/šļauku no nosacīti cita avota - un savienot pie paša dzesētāja ieplūdes?

                      MartinsT Ja pašlaik ir 1/2colla tad var vilkt otru 1/2collu, lai kopā būtu 2x vairāk.
                      Caurplūstošais ūdens apjoms ir speidiens x caurplūdes laukums. Ja 3/4 collas ir šaurākā vieta siltummaiņa ieejā, tad palielināt caurplūdes apjomu var tikai ar spiediena paaugstināšanu- sūkni. Ja liek sūkni bez rezervuāra, tad sūknim ieejā (bez aprēķiniem) vajag kādu 1...1,5 collu trubu, jo no kaut kurienes jau tas ūdens apjoms ir jādabū.

                        PeterisT Ja tagad visu laiku nāk ārā verdošs, tad droši jāpalielina spiediens/apjoms aukstajam ūdenim.

                        Nu spiediens no trubas ir tāds kāds ir un palielināt to nevar, savienots man ir ar dārza šļauku kuras diametrs ir lielāks par aukstā ūdens caurules D!. T ziemā ir ap 7-8 grādiem, vasarā 11-14 grādi. Faktiski nāksies samierināties ar to kas ir, jo bez papildus ierīcēm neko izdarīt nevar.

                          Pag, varbūt var palielināt spiedienu. Piemēram, ja tev no ielas nāk liela 50...60 mm caurule ar spiedienu, kāds ir ūdensvadā. Savienojot ar 3/4 collu, tu samazini laukumu, tātad apjomu. Ja tu šajā vietā uzliec piemērotu sūkni tu vari palielināt spiedienu. Jautājums- kāda dia caurule tev nāk no ielas?

                            PeterisT pag, ja liek pumpi, tad tajā vietā kur samazinās trubas diametrs. Bet ja sūkni, tad otrā galā pie dzesētāja?

                            ps. nepārzinu veikalos esošo sūkņu/pumpju klāstu, tikai gudri filozofēju, ka sūknēt un pumpēt ir 2 dažādas lietas 🙂

                              Nu man tur nav izvēles, pagrabā ienāk dzelzs truba kura pāriet plastmasā, un tās diametrs noteikti ir mazāks nekā šļūtenes. Par sūkni būtu interesanti zināt vai pilsētas ūdenim pieliekot sūkni/pumpi tas spētu ātrāk izraut cauri vairāk ūdeni!!??

                                Sen atpakaļ tiku dzirdējis makšķernieku stāstu - cilvēks dzīvo 9.stāvā un pīķa laikos (rīts un vakars) švaks ūdens spiediens. uzlicis kaut kādu sūkni ar nelielu rezervuāru un dikti priecīgs. pārējie kāpņutelpas iemītnieki bija mazāk priecīgi, pie kam viņu prieks samazinājās sākot no pirmā stāva uz augšu....visnepriecīgākais dzīvoja 8.stāvā. cik tas atbilst patiesībai - nav ne jausmas.

                                  Vobla risinājums noteikti ir. Sauc to par sūkni/pumpi vai spiediena paagustināšanu. Mans ūdeņnieks varēja runāt minūti, pirmdien pārzvanīšu precizēšu, bet atbilde bija ka noteikti var īslaicīgi šādi rīkoties.
                                  Bet. Es tā padomāju kā mums dzesējas... Tikai no sākuma nāk verdošs, par cik ūdeņu temperatūras starpība ir ļoti liela, arī pasākums ļoti ātri progresē, tb ātri kļūst vēss. Un tad kad šķirdumu temperatūras starpība ir mazāka, pasākums kļūst ilgs... Man tāda sajūta ka ar spiediena palielināšanu tu samazini nosacīti "karstās" fāzes laiku abstarkti piem. no 8 min uz 5 vai 4min.... bet tās pārējās 17min tu samazināsi šādi uz 15min... VVZ... varbūt es kļūdos...
                                  Ar ko PRO brūžos dzesē? Glikols un saldētava?

                                    PeterisT pro brūžos ir divpakāpju dzesēšana. Līdz kādiem 30-40 norauj ar ūdeni un tad otrajā pakāpē ar glikolu, cik vajag. Bet tur vārdienā glikolu nodzen mīnusus.