Kā jau PēterisT minēja, var auksto aukstāku pataisīt. Visādās Austrālijās u.c. karstās zemēs cilvēki mēdz lietot 2 dzesētājus - pirmo ieliek ledus vannā, lai aukstais ūdens paliek aukstāks. Bet tad vajag nojausmu, cik konkrēti grādos auksts ūdens ir gana neauksts, lai būtu rentabli. Varbūt, ja mētājas kāds dzesētājs bez darba, tad var paeksperimentēt...

Edit: Bet 25 minūtēm 10 dabūt nost jau ir vairāķ par trešdaļu, tā kā šis laikam pat teorētiski nesanāk. Tukša spriedelēšana vien.

    Kā būtu atvilkt vēl vienu aukstā ūdens trubu/šļauku no nosacīti cita avota - un savienot pie paša dzesētāja ieplūdes?

      MartinsT Ja pašlaik ir 1/2colla tad var vilkt otru 1/2collu, lai kopā būtu 2x vairāk.
      Caurplūstošais ūdens apjoms ir speidiens x caurplūdes laukums. Ja 3/4 collas ir šaurākā vieta siltummaiņa ieejā, tad palielināt caurplūdes apjomu var tikai ar spiediena paaugstināšanu- sūkni. Ja liek sūkni bez rezervuāra, tad sūknim ieejā (bez aprēķiniem) vajag kādu 1...1,5 collu trubu, jo no kaut kurienes jau tas ūdens apjoms ir jādabū.

        PeterisT Ja tagad visu laiku nāk ārā verdošs, tad droši jāpalielina spiediens/apjoms aukstajam ūdenim.

        Nu spiediens no trubas ir tāds kāds ir un palielināt to nevar, savienots man ir ar dārza šļauku kuras diametrs ir lielāks par aukstā ūdens caurules D!. T ziemā ir ap 7-8 grādiem, vasarā 11-14 grādi. Faktiski nāksies samierināties ar to kas ir, jo bez papildus ierīcēm neko izdarīt nevar.

          Pag, varbūt var palielināt spiedienu. Piemēram, ja tev no ielas nāk liela 50...60 mm caurule ar spiedienu, kāds ir ūdensvadā. Savienojot ar 3/4 collu, tu samazini laukumu, tātad apjomu. Ja tu šajā vietā uzliec piemērotu sūkni tu vari palielināt spiedienu. Jautājums- kāda dia caurule tev nāk no ielas?

            PeterisT pag, ja liek pumpi, tad tajā vietā kur samazinās trubas diametrs. Bet ja sūkni, tad otrā galā pie dzesētāja?

            ps. nepārzinu veikalos esošo sūkņu/pumpju klāstu, tikai gudri filozofēju, ka sūknēt un pumpēt ir 2 dažādas lietas 🙂

              Nu man tur nav izvēles, pagrabā ienāk dzelzs truba kura pāriet plastmasā, un tās diametrs noteikti ir mazāks nekā šļūtenes. Par sūkni būtu interesanti zināt vai pilsētas ūdenim pieliekot sūkni/pumpi tas spētu ātrāk izraut cauri vairāk ūdeni!!??

                Sen atpakaļ tiku dzirdējis makšķernieku stāstu - cilvēks dzīvo 9.stāvā un pīķa laikos (rīts un vakars) švaks ūdens spiediens. uzlicis kaut kādu sūkni ar nelielu rezervuāru un dikti priecīgs. pārējie kāpņutelpas iemītnieki bija mazāk priecīgi, pie kam viņu prieks samazinājās sākot no pirmā stāva uz augšu....visnepriecīgākais dzīvoja 8.stāvā. cik tas atbilst patiesībai - nav ne jausmas.

                  Vobla risinājums noteikti ir. Sauc to par sūkni/pumpi vai spiediena paagustināšanu. Mans ūdeņnieks varēja runāt minūti, pirmdien pārzvanīšu precizēšu, bet atbilde bija ka noteikti var īslaicīgi šādi rīkoties.
                  Bet. Es tā padomāju kā mums dzesējas... Tikai no sākuma nāk verdošs, par cik ūdeņu temperatūras starpība ir ļoti liela, arī pasākums ļoti ātri progresē, tb ātri kļūst vēss. Un tad kad šķirdumu temperatūras starpība ir mazāka, pasākums kļūst ilgs... Man tāda sajūta ka ar spiediena palielināšanu tu samazini nosacīti "karstās" fāzes laiku abstarkti piem. no 8 min uz 5 vai 4min.... bet tās pārējās 17min tu samazināsi šādi uz 15min... VVZ... varbūt es kļūdos...
                  Ar ko PRO brūžos dzesē? Glikols un saldētava?

                    PeterisT pro brūžos ir divpakāpju dzesēšana. Līdz kādiem 30-40 norauj ar ūdeni un tad otrajā pakāpē ar glikolu, cik vajag. Bet tur vārdienā glikolu nodzen mīnusus.

                      1. Kāds ir dzelzs trubas diametrs (ienākošais ūdens)?
                      2. Vai nav tā, ka dārza šļutenei ir ātrais savienojums ar smieklīgi mazu caurumu, kas sabremzē plūsmu?

                        Pagrabā ir 14 grādi ziemā, 16-17 vasarā.
                        Jā sanāk ka ātrais savienojums ir šaurākā vieta, bet tas ūdens spiediens šā vai tā ir tāds vājš.
                        Faktiski esmu samierinājies ar 25 min, nekāda vaina😃

                          Vobla varbūt ir jāsāk ar to, ka jālikvidē visas šīs pārejas, ātrie savienojumi kas samazina iekšējo caurules diametru. Pieslēgt siltummaini normāli un tad skatīties... Tu arī rakstīji ka ir pāreja no ievada uz plastmasu... tur baigi jāskatās kas ar iekšējo diamtru notiek...

                            Ja man būtu tāda problēma, es iegādātu divus plastmasas eirokubus, sūkni, vienu pielaistu pilnu ar auksto ūdeni vārīšanas sākumā, tad kad jādzesē, ar atsevišķu sūkni izdzītu cauri tam siltummainim uz tukšo kubu, kuru pēcāk varētu izmantot trauku mazgāšanai. Tas, protams, ja vieta atļauj tādas izvirtības. Atkristu visi čakari ar ievada tievumiem, pāreju šaurumiem un sūnainajiem spiedieniem...

                              lynx85 Sanāk ka vajag divus sūkņus.
                              Man durvju aile ir 74 cm, ja pat stenderi izgāztu tad 80 cm! To Jūs privātmāju īpašnieki varat atļauties 😃

                                divus sūkņus? itkā nē - tikai vienu normālu sūkni. Jo sākotnējo tilpumu var piepildīt no ienākošās maģistrāles bez nekādiem papildus sūkņiem, vien tas aizņem laiku, bet tā kā tas vairs nav dzesēšanas procesā, tad pāris minūtes šur vai tur dižu lomu nespēlē. Turklāt, ja pēc tam uzsildīto ūdeni neizmanto un palaiž podā, tad arī otru tilpumu nevajag. Par durvju platumu - pieņemu ka 3-4gab 200l mucas iekšā ienest var? Lai nu kā, viela pārdomām ir. Iespējams, cenas ziņā izdevīgāks eksperiments būtu ar to divreiz lielāko siltummaini, bet finālā tāpat šaurā vieta ir savs ūdens apjoms/spiediens.

                                  Ja no dzesētāja ārā nāk vislaik karsts tehniskais ūdens, tad skaidrs, ka siltummainim ar siltumapmaiņas jaudu viss kārtībā. Tik vien kā ūdens plūsmu palielināt, tas arī viss. Vai arī nelikties ne zinis, ka 30 min jādzesē, tad nu gan bēda.

                                    lynx85 divus sūkņus? itkā nē - tikai vienu normālu sūkni

                                    Nu kā, viens sūknis kas dzīs ūdeni (tagad paštecē) un otrs kas dzen misu uz fermenteri!