alusvedejs Mēģinās aizlāpīt un atstās kā rezerves variantu.
misas dzesētājs
Es sev tiko darbnīcai ieķēru lielāku siltummaini no tā EkoAir. Tā ka interesentiem ir dabūnams mans vecais siltummainis.
Zinu ka te ir daudzi tehniski cilvēki un saprot fizikālus procesus atšķirībā no manis
Vienmēr gribas atdzesēt misu ātrāk un šķita ka dzesētājs (bildē specene) ir par mazu, tad zvanīju uz Ekoair un teicu ka gribu lielāku bet šie saka ka dzesētājs ir gana liels un neko padarīt tur nevar, vienīgi palielināt spiedienu aukstā ūdens padevei tad arī dzesēs ātrāk. Man dzesējās 170 litri uz 19-20 grādiem 25 minūtēs, bet gribētos 15 min.
Tad ko sanāk ja uzliktu 2x lielāku dzesētāju rezultāts būtu tas pats, ja ūdens pa otru galu nāk gandrīz verdošs aŗā!?
Ja tagad visu laiku nāk ārā verdošs, tad droši jāpalielina spiediens/apjoms aukstajam ūdenim. Vai arī auksto ūdeni dabū aukstāku (laikam nerentabli). Varbūt aukstā ūdens caurules par tievu. Protams diametru ierobežo siltummainis, bet jo tievākas šļūtenes līdz siltummainim, jo lielāki spiediena zudumi. Tev tagad ir 3/4 collas pievienojums. Attiecīgi šļūtenei visā garumā līdz ūdensvadam ir jābūt ne tievākai. Ja ir 1/2 colla- ļoti slikti. Šito pārbadudi. Ja papielināt diametru nevar viegli- uzliec 1 kubikmetru plastmasas mucu. Un no mucas ar sūkni dzen siltummainī. Vai caurules dia palielināšana uz 1 collu dos kauko- nezinu.
Ja ārā nāk verdošs ūdens- lielāks siltummainis toč neko nedos !
Tīra fizika, ja gribi gandrīz 2x samazināt dzesēšanas laiku, tev 2x jāpalielina caurdzenamā ūdens masa vai attiecīgi ūdens temperatūra, jo dēļ karstā ūdens izejā, skaidrs, ka siltummainī viss notiek.
- Edited
Kā jau PēterisT minēja, var auksto aukstāku pataisīt. Visādās Austrālijās u.c. karstās zemēs cilvēki mēdz lietot 2 dzesētājus - pirmo ieliek ledus vannā, lai aukstais ūdens paliek aukstāks. Bet tad vajag nojausmu, cik konkrēti grādos auksts ūdens ir gana neauksts, lai būtu rentabli. Varbūt, ja mētājas kāds dzesētājs bez darba, tad var paeksperimentēt...
Edit: Bet 25 minūtēm 10 dabūt nost jau ir vairāķ par trešdaļu, tā kā šis laikam pat teorētiski nesanāk. Tukša spriedelēšana vien.
Kā būtu atvilkt vēl vienu aukstā ūdens trubu/šļauku no nosacīti cita avota - un savienot pie paša dzesētāja ieplūdes?
MartinsT Ja pašlaik ir 1/2colla tad var vilkt otru 1/2collu, lai kopā būtu 2x vairāk.
Caurplūstošais ūdens apjoms ir speidiens x caurplūdes laukums. Ja 3/4 collas ir šaurākā vieta siltummaiņa ieejā, tad palielināt caurplūdes apjomu var tikai ar spiediena paaugstināšanu- sūkni. Ja liek sūkni bez rezervuāra, tad sūknim ieejā (bez aprēķiniem) vajag kādu 1...1,5 collu trubu, jo no kaut kurienes jau tas ūdens apjoms ir jādabū.
PeterisT Ja tagad visu laiku nāk ārā verdošs, tad droši jāpalielina spiediens/apjoms aukstajam ūdenim.
Nu spiediens no trubas ir tāds kāds ir un palielināt to nevar, savienots man ir ar dārza šļauku kuras diametrs ir lielāks par aukstā ūdens caurules D!. T ziemā ir ap 7-8 grādiem, vasarā 11-14 grādi. Faktiski nāksies samierināties ar to kas ir, jo bez papildus ierīcēm neko izdarīt nevar.
Pag, varbūt var palielināt spiedienu. Piemēram, ja tev no ielas nāk liela 50...60 mm caurule ar spiedienu, kāds ir ūdensvadā. Savienojot ar 3/4 collu, tu samazini laukumu, tātad apjomu. Ja tu šajā vietā uzliec piemērotu sūkni tu vari palielināt spiedienu. Jautājums- kāda dia caurule tev nāk no ielas?
Nu man tur nav izvēles, pagrabā ienāk dzelzs truba kura pāriet plastmasā, un tās diametrs noteikti ir mazāks nekā šļūtenes. Par sūkni būtu interesanti zināt vai pilsētas ūdenim pieliekot sūkni/pumpi tas spētu ātrāk izraut cauri vairāk ūdeni!!??
Sen atpakaļ tiku dzirdējis makšķernieku stāstu - cilvēks dzīvo 9.stāvā un pīķa laikos (rīts un vakars) švaks ūdens spiediens. uzlicis kaut kādu sūkni ar nelielu rezervuāru un dikti priecīgs. pārējie kāpņutelpas iemītnieki bija mazāk priecīgi, pie kam viņu prieks samazinājās sākot no pirmā stāva uz augšu....visnepriecīgākais dzīvoja 8.stāvā. cik tas atbilst patiesībai - nav ne jausmas.
Vobla risinājums noteikti ir. Sauc to par sūkni/pumpi vai spiediena paagustināšanu. Mans ūdeņnieks varēja runāt minūti, pirmdien pārzvanīšu precizēšu, bet atbilde bija ka noteikti var īslaicīgi šādi rīkoties.
Bet. Es tā padomāju kā mums dzesējas... Tikai no sākuma nāk verdošs, par cik ūdeņu temperatūras starpība ir ļoti liela, arī pasākums ļoti ātri progresē, tb ātri kļūst vēss. Un tad kad šķirdumu temperatūras starpība ir mazāka, pasākums kļūst ilgs... Man tāda sajūta ka ar spiediena palielināšanu tu samazini nosacīti "karstās" fāzes laiku abstarkti piem. no 8 min uz 5 vai 4min.... bet tās pārējās 17min tu samazināsi šādi uz 15min... VVZ... varbūt es kļūdos...
Ar ko PRO brūžos dzesē? Glikols un saldētava?
- Kāds ir dzelzs trubas diametrs (ienākošais ūdens)?
- Vai nav tā, ka dārza šļutenei ir ātrais savienojums ar smieklīgi mazu caurumu, kas sabremzē plūsmu?
Pagrabā ir 14 grādi ziemā, 16-17 vasarā.
Jā sanāk ka ātrais savienojums ir šaurākā vieta, bet tas ūdens spiediens šā vai tā ir tāds vājš.
Faktiski esmu samierinājies ar 25 min, nekāda vaina